Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα ήταν καταστροφική για την πρόσβαση της κυβέρνησης και των επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων και θα είχε αρνητικές επιπτώσεις για τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία, είπε την Δευτέρα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος.
"Η Τράπεζα της Ελλάδος από τον περασμένο Οκτώβριο έχει εξηγήσει με σαφήνεια ότι...
μια τέτοια επιλογή δεν είναι επιθυμητή", είπε ο κεντρικός τραπεζίτης σε ομιλία του στους μετόχους της ΤτΕ.
Στην έκθεση της η Τράπεζα της Ελλάδος τάσσεται υπέρ της ανασύνταξης και της συνένωσης των τραπεζών, η οποία πρέπει να γίνει με φιλικό τρόπο. O κ. Προβόπουλος ανέφερε στην ομιλία του σχετικά: " Το τραπεζικό σύστημα, όπως το σύνολο της οικονομίας, βρέθηκε μπροστά σε πρωτόγνωρες προκλήσεις και έπρεπε να αντιμετωπίσει παράγοντες που επηρέασαν τις επιδόσεις του και διαμόρφωσαν συνθήκες αβεβαιότητας. Η σημερινή πραγματικότητα είναι δεδομένη και για το μέλλον τα μηνύματα είναι σαφή όσον αφορά τις βασικές παραμέτρους του οικονομικού περιβάλλοντος και του ρυθμιστικού πλαισίου. Επιβάλλεται συνεπώς οι τράπεζες να προσαρμόσουν ανάλογα το επιχειρηματικό τους μοντέλο, στηρίζοντας το σε ολική ανασύνταξη δυνάμεων. Οι ανασυντάξεις και οι συνενώσεις είναι επιτυχέστερες όταν δρομολογούνται με προβλεπτική ικανότητα, λαμβάνουν υπόψη όλα τα δεδομένα και είναι αποτέλεσμα φιλικής διαπραγμάτευσης".
Επίσης ο διοικητής της ΤτΕ ανέφερε ότι είναι αναγκαία προς το παρόν η παροχή κρατικών εγγυήσεων για την ενίσχυση της ρευστότητας." Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο των εγγυήσεων συνίσταται στην έναντι αμοιβής παροχή εγγυήσεων του Δημοσίου για τους τίτλους που εκδίδουν οι τράπεζες και όχι στην καταβολή χρηματικών ποσών σε αυτές. Οι παρεχόμενες εγγυήσεις διευκολύνουν τις τράπεζες να αντλούν ρευστότητα από το Ευρωσύστημα έναντι αποδεκτού ενεχύρου. Υπενθυμίζεται επίσης ότι, λόγω της περικοπής αποτίμησης, τα κεφάλαια που αντλούνται από τα πιστωτικά ιδρύματα μέσω των τίτλων που είναι εγγυημένοι από το κράτος υπολείπονται σημαντικά της ονομαστικής αξίας των τίτλων". ανέφερε ο κ. Προβόπουλος.
"Οι προβλέψεις για το 2011, παρά κάποιες θετικές ενδείξεις που διαφαίνονται, δεν επιτρέπουν εφησυχασμό" ανέφερε στην ομιλία του προς τους μετόχους ο κ. Προβόπουλος. Οι προβλέψεις της ΤτΕ είναι:
• Η ύφεση θα συνεχιστεί. Το ΑΕΠ προβλέπεται ότι θα μειωθεί κατά 3% χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί και κατά τι μεγαλύτερη πτώση.
• Η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται και θα υπερβεί το 15%.
• Ο μέσος ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού θα υποχωρήσει σημαντικά σε σχέση με το 2010, όμως θα πλησιάσει το 3¼%.
• Ο ετήσιος ρυθμός πιστωτικής επέκτασης προς τον ιδιωτικό τομέα, που ήδη ήταν αρνητικός τους δύο πρώτους μήνες του έτους, αναμένεται να παραμείνει σε αρνητικά επίπεδα καθ΄όλη τη διάρκεια του 2011.
• Η ανταγωνιστικότητα θα συνεχίσει να βελτιώνεται το 2011, καθώς θα εξακολουθήσει να μειώνεται το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος και ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει.
• Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα περιοριστεί κάτω του 9% του ΑΕΠ, αφού προβλέπεται ότι θα ανακάμψουν οι εξαγωγές και οι τουριστικές εισπράξεις, ενώ θα συνεχίσουν να μειώνονται οι εισαγωγές καταναλωτικών αγαθών.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας έκανε λόγο για ανάγκη ισχυρή επανεκκίνηση της προσπάθειας για να δοθεί νέα ορμή στη μεταρρυθμιστική πολιτική.
Η χώρα, όπως είπε, χρειάζεται νέο πρότυπο ανάπτυξης, με στροφή από την κατανάλωση στην αποταμίευση, τις επενδύσεις και τις εξαγωγές, από τον κρατισμό και την αναπαραγωγή προνομίων, στον ανταγωνισμό και την επιχειρηματική πρωτοβουλία.
Σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο οι προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής θα πρέπει να είναι:
- η επιτάχυνση των αλλαγών στο δημόσιο τομέα, ώστε να μειωθούν σε μόνιμη βάση δαπάνες που προέρχονται από την αναποτελεσματική του λειτουργία,
- άμβλυνση των συνεπειών της ύφεσης και επίσπευση της ανάκαμψης (εξοικονόμηση δαπανών με εξάλειψη της σπατάλης, κατάργηση και συγχωνεύσεις φορέων που δεν προσφέρουν έργο, ανακατανομή δαπανών με βάση αναπτυξιακά και κοινωνικά κριτήρια, επιτάχυνση της αξιοποίησης των κοινοτικών πόρων),
- προσέλκυση ξένων επενδύσεων,
- βελτίωση της ανταγωνιστικότητας με επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων (ενδυνάμωση του ανταγωνισμού στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών, ενίσχυση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας, βελτίωση της απορρόφησης κοινοτικών πόρων και ενθάρρυνση των επενδύσεων, αύξηση της αποτελεσματικότητας της εκπαίδευσης και ενθάρρυνση έρευνας και καινοτομίας, αλλαγή προτύπου παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας),
- αξιοποίηση των δυνατοτήτων ανάπτυξης (ενέργεια, τουρισμός, υπερπόντιες θαλάσσιες εμπορικές μεταφορές, μεταποίηση με εξαγωγικό δυναμισμό, αξιοποίηση αγροτικής παραγωγής, ανάδειξη της Ελλάδας σε διαμετακομιστικό κόμβο, με την αξιοποίηση των λιμένων της καθώς και παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών, υγείας και εκπαίδευσης, σε καταναλωτές από την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.
Δευτέρα 18 Απριλίου 2011
Γιώργος Πρόβοπουλος: Ναι στις συνενώσεις τραπεζών - Όχι στην αναδιάρθρωση
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου