Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Τραγωδίες στην άσφαλτο στην έξοδο του Πάσχα


Σε κατοικηµένες περιοχές, κυρίως τις νυχτερινές ώρες και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο έγιναν φέτος τα περισσότερα τροχαία δυστυχήµατα. Αντίθετα, µόλις τρία (δύο στην Εθνική Οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης και ένα στην Εγνατία Οδό) έγιναν στο σύγχρονο οδικό δίκτυο.

Μειωµένη κατά τουλάχιστον 15% ήταν φέτος η έξοδος των Αθηναίων για τους προορισµούς του Πάσχα. Από την πρωτεύουσα τις ηµέρες των εορτών αναχώρησαν 926.973 αυτοκίνητα, ενώ πέρυσι είχαν αναχωρήσει 1.090.287 αυτοκίνητα...



Η επιστροφή των Αθηναίων γίνεται σταδιακά καθώς µέχρι και προχθές πέρασαν τις πύλες εισόδου της πρωτεύουσας 687.782 αυτοκίνητα. ∆εν έλειψε όµως και χθες η ταλαιπωρία για τους οδηγούς που επέστρεφαν στην Αθήνα. Μικρές ουρές σχηµατίστηκαν τις απογευµατινές ώρες στο οδικό δίκτυο από Αρτα και Βόνιτσα προς Αθήνα, ενώ λόγω έργων στην εθνική οδό Πατρών - Κορίνθου στο ύψος του Αιγίου οι οδηγοί αναγκάζονταν να κινούνται µε χαµηλές ταχύτητες.

Και φέτος η έξοδος για τις διακοπές του Πάσχα, παρά την αστυνοµική δύναµη που κινητοποιήθηκε – 22.474 αστυνοµικοί και 10.661 οχήµατα – σηµαδεύτηκε από τραγωδίες στην άσφαλτο. Τις εορταστικές ηµέρες από την Παρασκευή πριν από το Σάββατο του Λαζάρου µέχρι και την Κυριακή του Πάσχα, 30 πολίτες έχασαν τη ζωή τους σε 27 θανατηφόρα τροχαία δυστυχήµατα. Ο αριθµός των θυµάτων και των θανατηφόρων τροχαίων είναι µειωµένος κατά περίπου 30% σε σχέση µε το 2010, σε συνδυασµό όµως µε τη µειωµένη κίνηση παραµένει σηµαντικός.

Τις ηµέρες των εορτών καταγράφτηκαν ακόµα 47 σοβαρά τροχαία στα οποία τραυµατίστηκαν βαριά 53 πολίτες και 358 ατυχήµατα στα οποία τραυµατίστηκαν ελαφρά 472 πολίτες. Βασική αιτία των δυστυχηµάτων, σύµφωνα µε τις πρώτες εκτιµήσεις της Τροχαίας, αποτελεί ο παράγων οδηγός καθώς τουλάχιστον 17 από τα 27 θανατηφόρα αποδίδονται σε υπερβολική ταχύτητα, έλλειψη προσοχής και είσοδο στο αντίθετο ρεύµα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: