Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Ξένο ενδιαφέρον για τα ελληνικά φιλέτα του δημοσίου


Τον Οργανισμό Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος σχεδιάζει να διεκδικήσει η γαλλική εταιρεία PMU. Ενδιαφέρον της CEZ για τη ΔΕΗ και πρόθεση της DT για αύξηση του ποσοστού της στον ΟΤΕ.

Σύσκεψη της διυπουργικής επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων - Τα επόμενα βήματα...



Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν εταιρείες από τη Γαλλία αλλά και την Τσεχία ενόψει των αποκρατικοποιήσεων στην Ελλάδα.

Το μεσημέρι της Μεγάλης Τρίτης, πραγματοποιήθηκε άτυπη συνεδρίαση στο στο υπουργείο Οικονομικών, της διυπουργικής επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η αποτίμηση των παρεμβάσεων που περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012- 2015.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όσον αφορά στη ΔΕΠΑ, προχωρά η μελέτη για το εάν είναι βέλτιστο να αποσχιστεί ο ΔΕΣΦΑ και τι μέλλει γενέσθαι με την "option" της ΔΕΗ.

Η μελέτη αναμένεται να είναι έτοιμη μετά από το Πάσχα και η προκήρυξη για τον διαγωνισμό της πώλησης θα γίνει εντός του 2011.

Επίσης, προχωρούν οι διαδικασίες για τον ΟΤΕ, ενώ μετά το Πάσχα αναμένεται να προσληφθούν οι σύμβουλοι για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στη σύσκεψη παρέστησαν και εκπρόσωποι της γαλλικής PMU (γαλλικός ιππόδρομος, με τζίρο 9,5 δις. ευρώ), που είναι πρόθυμοι να διεκδικήσουν τον Οργανισμό Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ).

Βάσει των αποφάσεων του υπουργικού συμβουλίου της περασμένης Παρασκευής, θα προχωρήσουν, μεταξύ άλλων, η πώληση ποσοστού του ΟΤΕ εντός του έτους, η πώληση έως 31% της ΔΕΠΑ το 2011, η πώληση των ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΛΑΡΚΟ εφέτος, η διάθεση μετοχών έως 17% της ΔΕΗ το 2012 (με διατήρηση του δημόσιου ελέγχου και του μάνατζμεντ), καθώς και η πώληση ολόκληρης της συμμετοχής του Δημοσίου στον ΟΠΑΠ.

Από το όλο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, έχουν υπολογιστή έσοδα ύψους 15 δις. ευρώ έως το 2013 και συνολικά 50 δις. ευρώ έως το 2015.

Στη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής, μετείχαν οι υπουργοί, Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Oικονομίας- Περιφερειακής Aνάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλης Χρυσοχοίδης, Eργασίας και Kοινωνικής Aσφάλισης, Λούκα Κατσέλη, και Eπικρατείας αρμόδιος για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις, Χάρης Παμπούκης.

Ενδιαφέρον της CEZ για τη ΔΕΗ

Ενδιαφέρον για συμμετοχή στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, εξέφρασαν σήμερα στελέχη της τσέχικης εταιρείας ηλεκτρισμού, CEZ, αφού προχωρήσει η απελευθέρωση της αγοράς και ο διαχωρισμός των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ.

Ο επικεφαλής του τμήματος πωλήσεων της CEZ, Alan Svoboda, ανέφερε ότι η εταιρεία συμμετέχει ήδη στο διαγωνισμό για την παραχώρηση ενέργειας με μακροχρόνια συμβόλαια.

Πρόκειται για το διαγωνισμό που αφορά στην ανταλλαγή (swap) λιγνιτικής ενέργειας μεταξύ ΔΕΗ και άλλων ενεργειακών εταιρειών και βρίσκεται σε εξέλιξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η συμμετοχή θα εξαρτηθεί, από τον τρόπο που θα γίνει η απελευθέρωση και από τη διαχείριση των παγίων της ΔΕΗ, πρόσθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα του Reuters, τα ισχυρά συνδικάτα της ΔΕΗ αντιτίθενται στην ιδιωτικοποίηση της εταιρείας. Αναφέρεται πάντως η κυβερνητική απόφαση, που ανακοινώθηκε την Παρασκευή, για περιορισμό της συμμετοχής του Δημοσίου στη ΔΕΗ από 51 σε 34 %.

Εξετάζουν αύξηση του ποσοστού στον ΟΤΕ

Η Deutsche Telekom (DT), που ελέγχει ήδη το 30% του ΟΤΕ, ενδιαφέρεται να αυξήσει το ποσοστό του στον ελληνικό οργανισμό, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που επιβεβαιώνουν ότι η σχετική συζήτηση έχει ξεκινήσει.

Κάτι τέτοιο θα περιόριζε τα δικαιώματα βέτο του ελληνικού Δημοσίου σε καίρια ζητήματα διοίκησης του Οργανισμού.

Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η DT ενδιαφέρεται να αυξήσει το ποσοστό της στον οργανισμό.

Από το 2008, η DT έχει επενδύσει περίπου 3,8 δισ. ευρώ στην εξαγορά ποσοστού 30% στον ΟΤΕ, με στόχο να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα, την Ρουμανία, την Βουλγαρία και την Αλβανία.

Βάσει της συμφωνίας εκείνης, το Δημόσιο έχει option να πουλήσει επιπλέον ποσοστό 10% στον ΟΤΕ μέχρι το τέλος του έτους με premium 15% περίπου σε σχέση με την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής.

Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να μειώσει το ποσοστό της στον ΟΤΕ φέτος στο πλαίσιο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, ενδεχόμενο στο οποίο αντιδρούν οι εργαζόμενοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: