Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Κλείνουν ελληνικά σχολεία της Κωνσταντινούπολης μετά από 88 χρόνια!


ΑΛΛΗ ΜΙΑ "ΕΠΙΤΥΧΙΑ" ΤΟΥ ΥΠ.ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Το κλείσιμο τριών ομογενειακών σχολείων στην Κωνσταντινούπολη, αποφάσισε το Υπουργείο Παιδείας έπειτα και από σχετική δικαστική απόφαση, λόγω της έλλειψης μαθητών.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι είναι η πρώτη φορά που κλείνει ελληνικό σχολείο στην Κωνσταντινούπολη...



μετά από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης το 1923!

Ειδικότερα, η διεύθυνση ιδιωτικού δημοτικού σχολείου των Ταταύλων στο Σισλί, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν μαθητές ούτε αναμένεται να υπάρξουν τα επόμενα χρόνια, που θα ενδιαφερθούν να φοιτήσουν στο σχολείο.

Έτσι, δικαστική απόφαση έκρινε δικαιολογημένο το κλείσιμό του.

Τα άλλα δύο σχολεία που έκλεισαν είναι το ελληνικό Δημοτικό Σχολείο του Αρναούτκιοϊ και το Ιωακείμιο Λύκειο στην περιοχή Μπαλατά του Φαναρίου, που δεν είχαν μαθητές.

Στο μεταξύ, αναμένεται η έκδοση απόφασης για το ελληνικό Δημοτικό Σχολείο της Ίμβρου.

Ο εκπρόσωπος των μειονοτικών Ευαγών Ιδρυμάτων Λάκης Βίγκας αξιολόγησε την απόφαση δηλώνοντας πως “η μειονότητα μας έχει σχολεία τα οποία περίπου εδώ και μισό αιώνα δεν έχουν καθόλου μαθητές. Το Υπουργείο αποφάσισε για πρώτη φορά για την απαγόρευση λειτουργίας. Εμείς αυτά δεν θα τα χρησιμοποιήσουμε ως αίθουσες γάμου είτε ως ντισκοτέκ. Θα χρησιμοποιηθούν ως πολιτιστικά κέντρα, μουσεία, ή ξενώνες για όσους έρχονται από την Ελλάδα.”

“Επιθυμούμε να μετατρέψουμε τον χώρο σε νηπιαγωγείο όπου παράλληλα με τα ελληνόπουλα θα μπορούν να φοιτούν όλα τα παιδιά. Χαιρόμαστε επειδή θα ακούμε και πάλι φωνές μαθητών στο σχολείο”, σχολίασε ο πρόεδρος του Ευαγούς Ιδρύματος του ιδιωτικού Δημοτικού Σχολείου του Αρανουτκιοϊ, Γιώργος Παπαλιάρης.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Είναι λυπηρό να κλείνουν σχολεία αλλά το συγκεκριμένο γεγονός που αναφέρεται στο δημοσίευμα είναι επιτυχία της ομογένειας, καθώς ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση των ακινήτων.Επιτέλους θα μπορούν να επισκευασθούν,να συντηρηθούν,να χρησιμοποιηθούν από την ομογένεια ή να ενοικιαστούν αντί να ρημάζουν άδεια στο πέρασμα του χρόνου. Η απόφαση του διακστηρίου δίνει πολλές δυνατότητες στις κοινότητες μας και φυσικά δεν έχει σχέση με το ΥΠ. Παιδείας της Ελλάδας.Είναι πολύ εύκολο να δημιουργούμε "εντυπώσεις", να παραπληροφορούμε και να δημιουργούμε θέματα εκεί που δεν υπάρχουν,αγνοώντας ή υποβαθμίζοντας την πραγματικότητα. Ας είμαστε λίγο προσεχτικοί στα λεγόμενα των δημοσιευμάτων.....

Δήμου Μαρία
εκπαιδευτικός σε σχολείο της Κωνσταντινούπολης