Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Cash trapping: Πώς μας κλέβουν στα ΑΤΜ


Πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα είναι η μέθοδος παγίδευσης των μηχανημάτων αυτόματης ανάληψης των τραπεζών που χρησιμοποιούν επιτήδειοι για να βάλουν στο χέρι ξένα χρήματα.

Το απλό αλλά αρκετά αποτελεσματικό κόλπο είναι διεθνώς γνωστό ως «cash trapping»...



(«παγίδευση μετρητών») και συνίσταται στην τοποθέτηση μίας μεταλλικής τάπας στην έξοδο χρημάτων των ΑΤΜs, η οποία εμποδίζει την έξοδο των χαρτονομισμάτων, που τελικά καταλήγουν στην τσέπη των δραστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με τη μέθοδο του «cash trapping» έχει πραγματοποιηθεί το τελευταίο τρίμηνο σημαντικός αριθμός χτυπημάτων σε ΑΤΜs. Μάλιστα, τη μέθοδο αυτή χρησιμοποιούσαν οι δύο Ρουμάνοι που συνελήφθησαν επί το έργον πριν από τρεις εβδομάδες στην Καλλιθέα.
Εκτιμάται ότι οι εν λόγω δράστες είχαν προλάβει να κλέψουν χρήματα από τουλάχιστον δεκαέξι λογαριασμούς.

Οι δράστες χρησιμοποιούν μεταλλικά ελάσματα με τα οποία ταπώνουν την έξοδο χρημάτων, προκειμένου να ξεγελάσουν τον πελάτη, ο οποίος πιστεύει απλώς ότι το ΑΤΜ δεν λειτουργεί σωστά και φεύγει χωρίς να πάρει τα χρήματά του. Οι εν λόγω τάπες κατασκευάζονται από τους επιτήδειους σε δύο διαφορετικά μεγέθη. Η μικρότερη έχει το πλεονέκτημα ότι εντοπίζεται δύσκολα με την πρώτη ματιά, ενώ παράλληλα κουμπώνει γερά και είναι σχετικά δύσκολο να αφαιρεθεί. Αντίθετα, η μεγαλύτερη αφαιρείται πιο εύκολα και γίνεται ευκολότερα αντιληπτή, τουλάχιστον από τον υποψιασμένο. Σε κάθε περίπτωση, η μεταλλική τάπα φέρει από τη μία πλευρά της μια κολλητική ταινία διπλής όψεως, πάνω στην οποία κολλάνε τα χαρτονομίσματα.

Αφού οι δράστες τοποθετήσουν την τάπα στο μηχάνημα, η μέθοδος λειτουργεί ως εξής: ο πελάτης της τράπεζας πάει στο ΑΤΜ για να πάρει μετρητά με την κάρτα του. Ομως, ενώ η συναλλαγή φαίνεται να πραγματοποιείται κανονικά, τα χαρτονομίσσματα δεν βγαίνουν από την έξοδο, η οποία είναι μπλοκαρισμένη από το μεταλλικό έλασμα. Ο ανυποψίαστος πελάτης συνήθως πιστεύει ότι η συναλλαγή δεν ολοκληρώθηκε εξαιτίας κάποιου τεχνικού προβλήματος και αποχωρεί χωρίς να πάρει τα λεφτά του.

Την ίδια ώρα, οι δράστες επιτηρούν το ΑΤΜ και περιμένουν. Μόλις διαπιστώσουν ότι ο πελάτης αποχώρησε, πάνε στο ΑΤΜ και με κάποιο εργαλείο αφαιρούν την τάπα που είχαν τοποθετήσει. Πάνω στην ταινία διπλής όψεως βρίσκονται κολλημένα τα χαρτονομίσματα της ανάληψης, τα οποία τσεπώνουν και εξαφανίζονται.

ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Αν και οι δράστες δεν μπορούν να εφαρμόσουν το «cash trapping» σε όλους τους τύπους των ΑΤΜs, καλό είναι να ελέγχουμε για τυχόν ύπαρξη τάπας στην έξοδο των χρημάτων προτού προχωρήσουμε σε ανάληψη μετρητών. Εξυπακούεται ότι σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητος ο έλεγχος του μηχανήματος και για τυχόν ύπαρξη συσκευών «skimming», δηλαδή των γνωστών μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας που χρησιμοποιούν οι σπείρες απατεώνων για να αντιγράφουν τις κάρτες ανάληψης μετρητών και τα PIN, ώστε να κλέψουν χρήματα από λογαριασμούς. Το θετικό πάντως είναι ότι οι νέου τύπου κάρτες ανάληψης με το ενσωματωμένο chip φαίνεται να παρέχουν αυξημένη ασφάλεια, καθώς είναι πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατον, να αντιγραφούν.

Τι θα κάνετε αν...

Τι γίνεται όμως αν το ΑΤΜ δεν μας δώσει χρήματα; Αρμόδιοι τραπεζικοί παράγοντες συνιστούν τα εξής:

α) Παραμένουμε μπροστά στο μηχάνημα, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα πάρει κάποιος άλλος τα χρήματα.

β) Βεβαιωνόμαστε ότι πρόκειται για προβληματική λειτουργία του μηχανήματος και όχι για «cash trapping». Αυτό μπορούμε να το διαπιστώσουμε ελέγχοντας την απόδειξη της συναλλαγής. Σε περίπτωση που για τη συναλλαγή είχαμε επιλέξει να μη δοθεί απόδειξη, ξαναβάζουμε την κάρτα και ζητούμε την κίνηση του λογαριασμού ή το υπόλοιπό του. Εναλλακτικά, μπορούμε να επικοινωνήσουμε με το help desk της τράπεζας, το τηλέφωνο του οποίου αναγράφεται στην οθόνη του ATM ή πάνω στην cash card.

Αν ο έλεγχος της κίνησης του λογαριασμού δείξει ότι η συναλλαγή έχει πραγματοποιηθεί κανονικά, δηλαδή τα λεφτά έχουν βγει από τον λογαριασμό μας αλλά εμείς δεν τα έχουμε παραλάβει, τότε επικοινωνούμε με το help desk και ενημερώνουμε παραμένοντας μπροστά στο μηχάνημα, εφόσον βεβαίως δεν διαπιστώνουμε την κίνηση ύποπτων ατόμων που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την προσωπική μας ασφάλεια. Ο αρμόδιος του help desk είτε θα αποστείλει υπάλληλο ασφαλείας είτε θα ενημερώσει την Αστυνομία, είτε θα δώσει κάποιες άλλες οδηγίες.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι πάγια πολιτική των τραπεζών είναι να αποζημιώνουν τους πελάτες τους που πέφτουν θύματα παγιδευμένων ΑΤΜs καλύπτοντας τα ποσά που βάζουν στο χέρι οι απατεώνες.

Πρόκειται για τη μέθοδο «cash tapping», κατά την οποία οι θρασύτατοι απατεώνες χρησιμοποιούν μικρά μεταλλικά ελάσματα -τάπες -, τα οποία τοποθετούν στην έξοδο των χρημάτων του ΑΤΜ. Από την εσωτερική πλευρά, οι «τάπες» αυτές έχουν κολλητική ταινία διπλής όψεως.



Απεικονίζονται δύο είδη τάπας, η «μεγάλη», στην πάνω πλευρά της φωτογραφίας, η οποία, όταν τοποθετηθεί πάνω στην έξοδο των χρημάτων του ΑΤΜ, την καλύπτει πλήρως (και η οποία δεν είναι εύκολο να εντοπιστεί με το μάτι) και η «μικρή» τάπα που δεν εντοπίζεται εύκολα διά γυμνού οφθαλμού



Απεικονίζονται δύο είδη τάπας, η μεγάλη και η μικρή από την πίσω πλευρά και πριν ο δράστης αφαιρέσει το (κόκκινο) κάλυμμα της κολλητικής ταινίας διπλής όψεως

Ο πελάτης, ο οποίος κατά κανόνα είναι ανυποψίαστος, πραγματοποιεί συναλλαγή ανάληψης χρημάτων με το ΑΤΜ, καθώς δεν αντιλαμβάνεται ότι η έξοδος των χρημάτων είναι μπλοκαρισμένη από την «τάπα», νομίζει ότι δεν ολοκληρώθηκε η συναλλαγή του, διότι δεν λειτουργεί σωστά το μηχάνημα, και εν συνεχεία αποχωρεί.

Τότε οι δράστες, που συνήθως επιτηρούν το ΑΤΜ από ασφαλή απόσταση και προσδοκούν στην αποχώρηση του ανυποψίαστου πελάτη, που δεν θα ανησυχήσει και δεν θα προβληματιστεί από το γεγονός ότι το ΑΤΜ δεν του έδωσε χρήματα, σπεύδουν με την αποχώρησή του στο ΑΤΜ και αφαιρούν την «τάπα», πάνω στην οποία έχουν κολλήσει τα χαρτονομίσματα της συναλλαγής.



Απεικονίζεται η τάπα που έχουμε ξεκολλήσει, με τη βοήθεια ενός αιχμηρού αντικειμένου (στην προκειμένη περίπτωση με ένα λεπτό κατσαβίδι), με τα παγιδευμένα χρήματα κολλημένα στην εσωτερική πλευρά της τάπας πάνω στην κολλητική ταινία διπλής όψεως

Δείτε στις παρακάτω φωτογραφίες, που συνέλαβε το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης υποκαταστήματος τράπεζας, δύο δράστες «επί το έργον»…



Σημειώνεται ότι οι εν λόγω δράστες έχουν συλληφθεί, αλλά τούτο δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν μιμητές…



Τρόποι προστασίας

Όταν ως πελάτες πλησιάζουμε το ATM για συναλλαγή (πέρα από τον έλεγχο για την ύπαρξη μηχανισμών skimming), κοιτάζουμε προσεκτικά την έξοδο των χρημάτων για ενδεχόμενη ύπαρξη τάπας.

Εάν, παρά τον οπτικό έλεγχο, κατά τον οποίο δεν αντιληφθήκαμε ύπαρξη τάπας, το ΑΤΜ δεν μας δώσει χρήματα, τότε:

Α. Παραμένουμε μπροστά στο ΑΤΜ

Β. Βεβαιωνόμαστε ότι πρόκειται για προβληματική λειτουργία του ΑΤΜ (και όχι ύπαρξη τάπας), κάνοντας τις εξής ενέργειες:
1) Ελέγχοντας την απόδειξη συναλλαγής ή στην περίπτωση που δεν είχαμε ζητήσει απόδειξη συναλλαγής, βάζοντας ξανά την κάρτα μας και ζητώντας υπόλοιπο ή mini statement
2) Επικοινωνώντας τηλεφωνικά με την υπηρεσία εξυπηρέτησης πελατών ΑΤΜ της τράπεζάς μας

Στην περίπτωση που αντιληφθούμε την ύπαρξη τάπας:

Α. Παραμένουμε μπροστά στο ΑΤΜ

Β. Τηλεφωνούμε και ενημερώνουμε με ηρεμία την υπηρεσία εξυπηρέτησης πελατών ΑΤΜ της τράπεζάς μας

Γ. Εκτελούμε πιστά τις οδηγίες του υπαλλήλου. Εξηγείται εν προκειμένω ότι, αναλόγως του σημείου και της ώρας, ο αρμόδιος υπάλληλος της τράπεζας:

• Είτε θα ενημερώσει και θα αποστείλει υπάλληλο ασφαλείας της τράπεζας. (Θα σας ζητήσει, επίσης, να παραμείνετε στον χώρο έως την άφιξη του υπαλλήλου ασφαλείας και, ενδεχομένως, εάν βλέπετε νεαρούς ή άλλους υπόπτους που σας δημιουργούν την εντύπωση ότι επιτηρούν το ΑΤΜ)< • Είτε θα ενημερώσει και θα αποστείλει αστυνομικούς. (Θα σας ζητήσει επίσης να παραμείνετε στο χώρο έως την άφιξη της Αστυνομίας και, ενδεχομένως, εάν βλέπετε νεαρούς ή άλλους υπόπτους που σας δημιουργούν την εντύπωση ότι επιτηρούν το ΑΤΜ) • Είτε θα σας ζητήσει να αφαιρέσετε την τάπα, να παραλάβετε τα χρήματά σας και να αποστείλετε υπηρεσιακά την τάπα στην αρμόδια διεύθυνση ασφαλείας της τράπεζας την επόμενη ημέρα.



Απεικονίζεται ο τρόπος αποξήλωσης - αφαίρεσης της τάπας με αιχμηρό αντικείμενο (στην προκειμένη περίπτωση με ένα λεπτό κατσαβίδι). Μην τρομάξετε, εάν η τάπα δεν ξεκολλήσει εύκολα, χρειάζεται απλώς να ασκήσετε λίγη δύναμη.

trelokouneli

Δεν υπάρχουν σχόλια: