Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Έλεγχοι σε πολίτες για έκθεση σε ραδιενέργεια


Μετά την έκρηξη που σημειώθηκε στον πυρηνικό αντιδραστήρα Daiichi 1, οπότε και δόθηκε διαταγή εκκένωσης 20 χιλιομέτρων γύρω από τον αντιδραστήρα, οι αρχές υποβάλλουν σε εξετάσεις εκατοντάδες κάτοικοι που απομακρύνθηκαν από τη Φουκουσίμα ώστε να διαπιστωθεί εάν έχουν εκτεθεί σε ραδιενέργεια...



Ειδικό προσωπικό ελέγχει τους περίπου 90.000 κατοίκους που έχουν απομακρυνθεί από τις γύρω περιοχές και σε περίπτωση που εντοπιστούν πολίτες που παρουσιάζουν ενδείξεις μόλυνσης προβλέπεται διαχωρισμός και μεταφορά σε ξεχωριστούς καταυλισμούς.

Στο μεταξύ, συνεργεία μοιράζουν ιώδιο σε όσους έμεναν κοντά στη μονάδα και ενδέχεται να έχουν εκτεθεί, καθώς βοηθά στην προστασία του καρκίνου του θυροειδούς.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε από τη Γενεύη ότι ο κίνδυνος για την υγεία από τη διαρροή ραδιενέργειας στην Ιαπωνία φαίνεται ότι είναι «σχετικά μικρός». Ωστόσο, υποσχέθηκε ότι οι ειδικοί του είναι έτοιμοι να βοηθήσουν τις ιαπωνικές αρχές, εάν αυτό καταστεί αναγκαίο. Σε εγρήγορση βρίσκονται παράλληλα και τα σωστικά συνεργεία που είναι αντιμέτωπα με τιτάνιες προκλήσεις, με τη διεθνή κοινότητα να στέλνει ομάδες για να βοηθήσουν στις έρευνες για τους επιζώντες.

Δεν ζούμε δεύτερο Τσέρνομπιλ

«Η έκρηξη δεν είναι επανάληψη του Τσέρνομπιλ» λέει στο Reuters ο Βαλερί Χλιλάλο, υποδιευθυντής του κέντρου πυρηνικής ασφάλειας του Τσέρνομπιλ, συμφωνώντας με τον καθηγητή Πάντι Ρίγκαν του βρετανικού πανεπιστημίου του Σάρεϊ που σημειώνει πως το κεντρικό τμήμα του πυρηνικού αντιδραστηρα παραμένει άθικτο.

Οι επιστήμονες τονίζουν πως η διαρροή ραδιενέργειας είναι πολύ μικρή και εφόσον δεν υπάρχει ζημιά στο ατσάλινο κέλυφος του αντιδραστήρα, δεν βρισκόμαστε προ πυρηνικής καταστροφής.

H ιαπωνική υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας ανέφερε το Σάββατο πως η σοβαρότητα του περιστατικού αξιολογείται χαμηλότερα από εκείνη των ατυχημάτων του Τσέρνομπιλ το 1986 και της Πενσιλβάνια το 1979.

Στη διεθνή κλίμακα για περιστατικά που αφορούν πυρηνική ενέργεια και ραδιενέργεια (INES), από το 1 μέχρι το 7, η έκρηξη στη Φουκοσίμα αξιολογείται με 4. Το ατύχημα στο Three Mile Island στην Πενσιλβάνια (1979) αξιολογείται με 5 και εκείνο στο Τσέρνομπιλ με 7.

Δεν υπάρχουν σχόλια: