Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Λιβύη: Μπερδεμένη η κατάσταση για τον έλεγχο πόλεων


"Με νύχια και με δόντια" προσπαθεί να μείνει στην ηγεσία της Λιβύης ο Μουαμάρ Καντάφι με βομβαρδισμούς στους αντικαθεστωτικούς και χερσαίες επιθέσεις σε όσους θέλουν την παραίτησή του.

Το τοπικό κανάλι της χώρας μετέδωσε σήμερα ότι οι Ζαουίγια, Μισράτα και Ρας Λανούφ έχουν επανακαταληφθεί από τον Καντάφι...



ωστόσο τα διεθνή μέσα ενημέρωσης τονίζουν πως οι δύο τελευταίες περιοχές μένουν στα χέρια των αντικαθεστωτικών.

Πιο αναλυτικά, χερσαίες δυνάμεις με τανκς και πυροβολικά εισέβαλαν στη Μισράτα ενώ άγνωστη παραμένει η κατάσταση στη Ζαουίγια. Πρόσφατη πληροφόρηση αναφέρει πως από το πρωί οι ένοπλοι αντικαθεστωτικοί ανέμεναν την επίθεση ενώ υποστηρίζουν πως την απέκρουσαν και ότι παραμένει υπό τον έλεγχό τους η πόλη.

Οι ίδιοι ισχυρίζονται επίσης πως τους επιτέθηκαν από αέρος και ότι έριξαν ελικόπτερο της λιβυκής αεροπορίας.

Ο Καντάφι ωστόσο συνεχίζει τα... επικοινωνιακά του κόλπα καθώς την Κυριακή ανακοίνωσε την κατάργηση φόρων στις εισαγωγές βασικών αγαθών ως απόρροια της «μεγάλης νίκης της Λιβύης εναντίον των τρομοκρατικών συμμοριών».

Παράλληλα, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης προβάλλουν συχνά διαδηλωτές υπέρ του καθεστώτος του Καντάφι στην Τρίπολη με την ηγεσία να αναφέρει πως οι πυροβολισμοί που ακούστηκαν προέρχονταν από πανηγυρισμούς νίκης.

Ακόμη, η Γαλλία τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της εξέγερσης χαιρετίζοντας τη δημιουργία του αντικαθεστωτικού «Εθνικού Συμβουλίου» με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας που αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «εκφράζει την υποστήριξή του στις αρχές που πρεσβεύει το Συμβούλιο και τους στόχους που έχει θέσει».

Για επιβολή νέων κυρώσεων στο καθεστώς έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βέστερβελε μιλώντας για εγκλήματα σε βάρος του λιβυκού λαού.

Όπως είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά «Η ροή χρημάτων προς τη Λιβύη πρέπει να σταματήσει».

Δεν υπάρχουν σχόλια: