Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Αντιδρούν στη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη Ινδία και Ρωσία


Ραγδαίες αναμένονται οι εξελίξεις στην Λιβύη

Μετά την απόφαση του Συμβουλίου της ασφαλείας του ΟΗΕ για επιβολή Ζώνης Απαγόρευσης Πτήσεων πάνω από τη Λιβύη και τη λήψη "κάθε άλλου απαραίτητου μέτρου", οι δύο πρώτες χώρες που αντέδρασαν επισήμως, καταδικάζοντας το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης ήταν η Ρωσία και η Ινδία...



Σύμφωνα με ανακοινώσεις του ινδού πρωθυπουργού Μανμοχάν Σινγκ αυτό που επιζητείται είναι οι πολίτες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής να λάβουν τις αποφάσεις τους "εκτός (οποιασδήποτε) ξένης ανάμειξης", μετά την ψήφιση της απόφασης 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λιβύη.

Σε ότι αφορά τη στάση της Ρωσίας, ο ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Βιτάλι Τσούρκιν χαρακτήρισε "λυπηρό" το ότι "επικράτησε το πάθος για χρήση στρατιωτικής ισχύος" τονίζοντας πως η χώρα του είχε προτείνει μια απόφαση που καλούσε σε κατάπαυση του πυρός.

Η Κίνα, η Ρωσία και η Ινδία, μαζί με τη Γερμανία και τη Βραζιλία, απείχαν από την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Λιβύη.

Αίγυπτος στο πλευρό των αντικαθεστωτικών της Λιβύης

Πάντως το ενδεχόμενο στρατιωτικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στη Λιβύη γίνεται ώρα με την ώρα πιο πιθανό. Ήδη οι στρατιωτικές δυνάμεις της Αιγύπτου έχουν αρχίσει την αποστολή όπλων προς τις δυνάμεις των εξεγερμένων στη Λιβύη, εν γνώσει των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Στο εν λόγω δημοσίευμα αναφέρεται ότι οι αποστολές συνίστανται κυρίως σε αυτόματα όπλα και πυρομαχικά.

Σύμφωνα με δήλωση του Χάνι Σουφλάκις, λιβύου επιχειρηματία: “Στέλνονται όπλα. Οι Αμερικανοί έδωσαν το πράσινο φως στους Αιγύπτιους για να βοηθήσουν. Οι Αμερικανοί δεν θέλουν να εμπλακούν απευθείας, αλλά οι Αιγύπτιοι δεν θα το έκαναν, εάν δεν είχαν το πράσινο φως (της Ουάσινγκτον)”.

Εκπρόσωπος της ηγεσίας των αντικαθεστωτικών δυνάμεων στη Βεγγάζη δήλωσε ότι έχουν αρχίσει να φθάνουν όπλα, όμως δεν προσδιόρισε την προέλευση τους, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Αντεπίθεση Καντάφι

"Οι πιστές στον Μουάμαρ Καντάφι δυνάμεις συνεχίζουν να σφυροκοπούν την πόλη Μισράτα (200 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης)", ανακοίνωσε εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών.

"Εκατοντάδες βόμβες κάθε είδους πέφτουν στην πόλη από χθες (Πέμπτη) το βράδυ", διευκρίνισε ο ίδιος εκπρόσωπος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. "Συνεχίζονται οι ρίψεις οβίδων στην πόλη", τόνισε, προσθέτοντας πως δεν γνωρίζει τον αριθμό των θυμάτων.

Οι πληροφορίες για την κατάσταση στην πόλη αυτή ήταν αντικρουόμενες: το καθεστώς Καντάφι ισχυριζόταν πως οι δυνάμεις του την είχαν καταλάβει, ενώ εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης διέψευσε τις πληροφορίες αυτές.

"Ο λιβυκός στρατός θα περικυκλώσει, αλλά δεν θα εισέλθει στη Βεγγάζη και "αντιτρομοκρατικές δυνάμεις" θα σταλούν για να αφοπλίσουν τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις που ελέγχουν την περιοχή ", δήλωσε σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα, ο Σάιφ αλ-Ισλάμ Καντάφι.

Σύμφωνα με το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο Σάιφ αλ Ισλάμ, ένας από τους γιους του Καντάφι, τόνισε ότι ο λιβυκός στρατός θα βοηθήσει τους πολίτες που εγκαταλείπουν τη Βεγγάζη.

Οι δηλώσεις του Σάιφ αλ-Ισλάμ πέρασαν σε τίτλους στην οθόνη και δεν είναι γνωστό πού και πότε προέβη στα σχόλια αυτά ο γιος του Καντάφι.

Την ίδια στιγμή ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου προειδοποίησε την Παρασκευή (18/03) ότι εάν οι δυνάμεις του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι πραγματώσουν την απειλή του και επιτεθούν σε αμάχους στη Βεγγάζη αυτό θα αποτελεί έγκλημα πολέμου.

Ο Λουίς Μορένο Οκάμπο --ο οποίος ήδη διεξάγει έρευνα για τις ενέργειες του Καντάφι και του στενού του κύκλου που μπορεί να αποτελούν εγκλήματα πολέμου-- είπε στους δημοσιογράφους ότι η κυβέρνηση της Λιβύης δεν πρέπει να επιτεθεί σε άμαχους και ότι δε θα υπάρξει ατιμωρησία εάν λάβουν χώρα τέτοιες επιθέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: