Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Τριπλός εφιάλτης ραδιενέργειας στην Ιαπωνία - Αυξάνονται οι νεκροί


Σε μάχη με το χρόνο έχουν επιδοθεί τα συνεργεία σε τρίτο αντιδραστήρα του πυρηνικού εργαστασία της Φουκουσίμα, όπου σταμάτησε να λειτουργεί το σύστημα ψήξης. Την ίδια στιγμή, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας σήμανε κόκκινο συναγερμό για δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο που επλήγη από το φονικό σεισμό των 9 Ρίχτερ...



Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πρώτου βαθμού έθεσε το απόγευμα της Κυριακής (13/3) η εταιρεία ηλεκτροδότησης Tohoku, το πυρηνικό εργοστάσιο Οναγκαβα, καθώς έχουν καταγραφεί πολύ υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας.

Απ' ό,τι φαίνεται, ο πυρηνικός εφιάλτης στην Ιαπωνία δεν θα τελειώσει εύκολα.

Στο άλλο μέτωπο, τον πυρινικό σταθμό της Φουκουσίμα, μετά την έκρηξη που σημειώθηκε στον αντιδραστήρα Νο1, οι ειδικοί πρόκειται να διοχετεύσουν θαλασσινό νερό και σε τρίτο αντιδραστήρα, τον Νο2, σε μία προσπάθεια να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο νέας έκρηξης «εξαιτίας της συγκέντρωσης υδρογόνου». Ο αντιδραστήρας αυτός θεωρείται ακόμα πιο επικίνδυνος από τον Νο1, καθώς περιέχει ουράνιο και πλουτώνιο.

Με τα επίπεδα ραδιενέργειας να έχουν αυξηθεί κατά πολύ από τα επιτρεπτά όρια, οι αρχές έχουν απομακρύνει περισσότερους από 170.000 κατοίκους σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων από τον πυρηνικό σταθμό.

Φόβοι για χιλιάδες νεκρούς

Με τον επίσημο απολογισμό των νεκρών να ανέρχεται στους 1.000, χιλιάδες άτομα εξακολουθούν να αγνοούνται.

Μόνο στην περιοχή Μιναμισανρίκου της επαρχίας Μιγιάγκι, που επλήγη περισσότερο από άλλες περιοχές από το σεισμό, αγνοούνται, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία, 10.000 κάτοικοι.

Η Ιαπωνία έχει ξεκινήσει επιχείρηση για να προσφέρει τρόφιμα, νερό και καύσιμα στους πληγέντες, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες απεγκλωβισμού επιζώντων από τα κατεστραμένα κτίρια και σπίτια.

70% πιθανότηες για νέο μετασεισμό

Αυξημένο κίνδυνο να σημειωθεί μετασεισμός μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ή και περισσότερων βαθμών εντός των επόμενων τριών ημερών "βλέπει" η μετεωρολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας.

Με το πέρασμα των ημερών, οι πιθανότητες, όπως εκτιμούν, θα μειώνονται σταδιακά και θα πέσουν στο 50% από τις 16 έως τις 18 Μαρτίου.

Εννέα Ρίχτερ ο σεισμός

Σε προς τα πάνω αναθεώρηση της εκτίμησής του για το μέγεθος του σεισμού προχώρησε η μετεωρολογική και γεωφυσική υπηρεσία της Ιαπωνίας, αυξάνοντάς τον στα 9 από τα 8,8 Ρίχτερ που είχε εκτιμήσει αρχικά. Να σημειωθεί πως το Γεωφυσικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS) είχε αναφέρει ότι το μέγεθος της δόνησης ήταν 8,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: