Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Μπροστά στη δεύτερη μεγαλύτερη πυρηνική κρίση


Παρ’ όλο που η ροή και η ποιότητα των πληροφοριών από την Ιαπωνική κυβέρνηση εξακολουθεί και παραμένει προβληματική, όλες οι ενδείξεις και οι αναφορές δείχνουν ότι η κατάσταση παραμένει πολύ σοβαρή. Η πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία πλέον μπορεί να χαρακτηριστεί ως η πιο σοβαρή στην ιστορία μετά το Τσερνόμπιλ...



Η κατεύθυνση του ανέμου αναμένεται να διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο τις επόμενες ημέρες στην αποφυγή της έκθεσης του πληθυσμού στη ραδιενέργεια.

Η Γαλλική αρχή για την Πυρηνική ασφάλεια (ASN) ανέβασε το βαθμό επικινδυνότητας του πυρηνικού ατυχήματος στην Ιαπωνία σε 6, στην κλίμακα INES, τη στιγμή που το ατύχημα στο Three Mile Island το 1979, το δεύτερο μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα έως σήμερα, είχε βαθμό επικινδυνότητας 5. Ο ανώτερος βαθμός στην κλίμακα INES είναι το 7, με το οποίο έχει βαθμολογηθεί έως σήμερα μόνο το ατύχημα στο Τσερνόμπιλ.

Οι σκέψεις μας εξακολουθούν να βρίσκονται με τον ιαπωνικό λαό όπου μετά το σεισμό και το τσουνάμι, αντί να επικεντρώνεται στη διάσωση και την ανακούφιση των πληγέντων, δυστυχώς αναγκάζεται να διαχειριστεί μία νέα κρίση, απόρροια των αναπόφευκτων κινδύνων που σχετίζονται με την πυρηνική ενέργεια.

Η Greenpeace εδώ και 40 χρόνια μάχεται για έναν ασφαλή και ειρηνικό κόσμο χωρίς πυρηνικά. Η πυρηνική ενέργεια δεν είναι ασφαλής, δεν είναι πράσινη, δεν είναι φθηνή και δεν είναι ειρηνική. Ευχή μας είναι η συγκεκριμένη κρίση να περιοριστεί και να προχωρήσουμε άμεσα στην οριστική απεξάρτηση από την πυρηνική ενέργεια.
Θέματα υγείας και ασφαλείας

* Την Τρίτη ο σταθμός εκκενώθηκε (περίπου 750 άτομα) και απέμειναν μόνο 50 τεχνικοί για να διαχειριστούν την κρίση, με μεγάλο κίνδυνο για τη σωματική τους υγεία. Την Τετάρτη το πρωί η ακτινοβολία ανέβηκε σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα, ώστε ακόμα και οι τελευταίοι 50 τεχνικοί αναγκάστηκαν να αποσυρθούν προσωρινά από το σταθμό.

* Εξαιρετικά υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας καταμετρήθηκαν περιμετρικά του σταθμού Φουκουσίμα 1 την Τρίτη το πρωί. Κοντά στη μονάδα 4, μετρήθηκαν 100-400 mSv ανά ώρα ενώ κοντά στις μονάδες 1, 2 και 3 30 mSv ανά ώρα, όταν τα φυσιολογικά επίπεδα για τον άνθρωπο είναι περίπου 3 mSv ανά χρόνο. Πρόκειται για εκατοντάδες φορές υψηλότερα επίπεδα από ό,τι είχε καταμετρηθεί από την αρχή της κρίσης. Την Τετάρτη το μεσημέρι, τα επίπεδα ραδιενέργειας μειώθηκαν, αλλά παραμένουν άνω των φυσιολογικών ορίων.

* Όσοι κάτοικοι έχουν απομείνει εντός της περιμετρικής ζώνης 20-30 χιλιομέτρων, έχουν λάβει εντολή από την κυβέρνηση να παραμείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους, να κλείσουν τα συστήματα εξαερισμού, να ξεσκονίζουν τα ρούχα και τα παπούτσια τους και να κάνουν ντους κάθε φορά που μπαίνουν μέσα στο σπίτι. Η πόλη Μιναμισόμα, 71.000 κατοίκων, βρίσκεται μέσα στη ζώνη 20-30 χιλιομέτρων.

Επίπεδα ακτινοβολίας μέχρι και 9 φορές υψηλότερα από το κανονικό μετρήθηκαν στην πόλη Καναγκάβα που βρίσκεται 250 χλμ νότιο-νοτιοδυτικά του Φουκουσίμα και πολύ κοντά στο Τόκυο. Στην πόλη Ουτσουνομίγια, 140 χλμ, τα επίπεδα ήταν 33 φορές περισσότερο από το κανονικό. Στη Σεντάι, 100 χλμ βόρεια, οι αρχές συνέστησαν στους κατοίκους να αποφύγουν τη βροχή καθώς θα μετέφερε ραδιενεργά στοιχεία.
Χρονικό συμβάντων στον επίμαχο σταθμό Φουκουσίμα 1

* Παρασκευή 11 Μαρτίου: Το τσουνάμι που προκαλείται από το σεισμό 9 ρίχτερ στα ανοιχτά της Ιαπωνίας πλήττει τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, θέτοντας εκτός λειτουργίας τα συστήματα ψύξης του σταθμού.

* Κυριακή, 13 Μαρτίου: Σημειώνεται έκρηξη στον αντιδραστήρα 1

* Δευτέρα, 14 Μαρτίου: Η έκρηξη στον αντιδραστήρα 3 επιβεβαιώνεται από τις ιαπωνικές αρχές.

* Τρίτη 15 Μαρτίου: Έκρηξη στον αντιδραστήρα 2. Υπάρχουν φόβοι ότι η έκρηξη έχει προκαλέσει ρωγμές στο προστατευτικό περίβλημα του αντιδραστήρα. Η τήξη των ράβδων καυσίμου συνεχίζεται, με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν ότι η στάθμη του νερού είναι 2 μέτρα χαμηλότερη από το ύψος των πυρηνικών ράβδων, δηλαδή περισσότερο από το μισό των ράβδων παραμένει εκτεθειμένο.

* Τρίτη 15 Μαρτίου: Εκδηλώνεται φωτιά στο κτίριο του αντιδραστήρα 4. Επειδή ο αντιδραστήρας 4 ήταν εκτός λειτουργίας και σε ψυχρή κατάσταση όταν συνέβη ο σεισμός, πιθανότατα το περιστατικό οφείλεται στη δεξαμενή εξαντλημένου καυσίμου (τα εξαντλημένα πυρηνικά καύσιμα παραμένουν σε υψηλή θερμοκρασία για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα). Καταμετρούνται πολύ υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας περιμετρικά του σταθμού Φουκουσίμα.

* Τετάρτη 16 Μαρτίου: Σημειώνεται σεισμική δόνηση 6 βαθμών και ξεσπούν, η μια μετά την άλλη, φωτιές στους αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού Φουκουσίμα. Το προσωπικό αναγκάζεται να εγκαταλείψει το σταθμό προσωρινά εξαιτίας των πολύ υψηλών τιμών ραδιενέργειας που εντοπίστηκαν και που σε κάποιες περιπτώσεις έφτασαν ακόμα και τα 1000 mSv ανά ώρα.

Οι εκρήξεις πιθανότατα οφείλονται στη δημιουργία υδρογόνου (αν και αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα) και δε θα πρέπει να συνδέονται με τις πυρηνικές εκρήξεις, όπως δηλαδή στην περίπτωση μιας πυρηνικής βόμβας. Η απειλή για τον πληθυσμό προέρχεται από την έκθεση στην ατμόσφαιρα των ραδιενεργών υλικών από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες ή τις δεξαμενές αποθήκευσης καυσίμων. Υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς εργατών σε κάποια από τα περιστατικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: