Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Καταιγισμός καταγγελιών για παιδική πορνογραφία στο Διαδίκτυο


Περισσότερες από 24.000 καταγγελίες για περιεχόμενο παιδικής πορνογραφίας στο Διαδίκτυο, κατέγραψε πανευρωπαϊκά η ετήσια αναφορά για το 2010 του INHOPE, του Διεθνούς Συνδέσμου Ανοιχτών Γραμμών Διαδικτύου.

Ο INHOPE (www.inhope.org) αντιπροσωπεύει σε 34 χώρες τις Ανοιχτές Γραμμές Διαδικτύου, οι οποίες μάχονται κατά της κακοποίησης παιδιών (παιδική πορνογραφία) στο Ίντερνετ.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου,...



ο αριθμός των Ανοιχτών Γραμμών διεθνώς αυξήθηκε σε 39, ενώ το 2010, ο INHOPE, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανέπτυξε και έθεσε σε εφαρμογή το σύστημα "INHOPE Report Management System", το οποίο έχει, για πρώτη φορά, συγκεντρώσει ακριβή στοιχεία σχετικά με διαδικτυακό υλικό κακοποίησης παιδιών (CSAM).

Όσον αφορά τις συνολικά πάνω από 24.000 καταγγελίες κακοποίησης παιδιών που επεξεργάστηκαν οι Ανοιχτές Γραμμές του INHOPE το 2010, 71% των θυμάτων διένυαν την προεφηβική ηλικία, το 4% ήταν βρέφη και το 25% έφηβοι. Το 77% των θυμάτων ήταν κορίτσια, το 11% αγόρια και το 12% των καταγγελιών είχε να κάνει και με τα δύο φύλα. Σχετικά με τις καταγγελθείσες ιστοσελίδες, το 78% ήταν μη εμπορικού χαρακτήρα και το 22% είχε εμπορική δραστηριότητα με κάποιο είδος αμοιβής.

Οι Ανοιχτές Γραμμές είναι μια αποτελεσματική πρώτη γραμμή άμυνας κατά των παράνομων διαδικτυακών δραστηριοτήτων. Μέσα από μια τέτοια Γραμμή, το κοινό μπορεί να καταγγείλει κάτι που υποπτεύεται ότι είναι παράνομο στο Διαδίκτυο. Η Ανοικτή Γραμμή θα διασφαλίσει τη διερεύνηση του θέματος και, αν διαπιστωθεί ότι όντως το περιεχόμενο είναι παράνομο, η πληροφορία θα προωθηθεί στις αρμόδιες αστυνομικές Αρχές, καθώς επίσης στην υπηρεσία παροχής Διαδικτύου που φιλοξενεί αυτό το περιεχόμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: