Την ώρα που οι αντικαθεστωτικοί αδυνατούν να ανακόψουν την προέλαση των δυνάμεων του συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των Οκτώ (G8) συμφώνησαν μεν χθες στο Παρίσι ότι η ανάγκη άσκησης νέων πιέσεων στον Καντάφι είναι πλέον επιτακτική, πλην όμως το Βερολίνο εξακολουθεί να αμφισβητεί ανοιχτά την ορθότητα μιας διεθνούς στρατιωτικής επέμβασης.
Οι εξεγερμένοι ανακοίνωσαν σήμερα ότι επέλεξαν τον πρώην υπουργό Εσωτερικών της χώρας ως επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεών τους ενώ ο Καντάφι, που ετοιμάζει επίθεση στη Βεγγάζη, εξαπέλυσε φραστική επίθεση στη Δύση, εξαιρώντας όμως τη Γερμανία, υποσχόμενος ότι μόνο αυτή θα έχει πρόσβαση στα πλούσια πετρελαϊκά κοιτάσματα της Λιβύης....
«Είναι γνωστό ότι αντιμετωπίζουμε με σκεπτικισμό την προοπτική της στρατιωτικής επέμβασης, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων», σχολίασε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε. «Δεν επιθυμούμε την εμπλοκή σ’ έναν πόλεμο επί βορειοαφρικανικού εδάφους», ξεκαθάρισε. Με τη στάση του Βερολίνου έχει προ πολλού ευθυγραμμιστεί και η Μόσχα.
Ο Καντάφι ξεκαθάρισε χθες ότι τα συμβόλαια για την εκμετάλλευση των πετρελαϊκών κοιτασμάτων της Λιβύης θα περάσουν από τα χέρια των Δυτικών σ’ αυτά των Ρώσων, των Κινέζων και των Ινδών. Κατά τον Καντάφι, μάλιστα, «η μοναδική χώρα της Δύσης με την οποία υπάρχει πιθανότητα συνεργασίας είναι η Γερμανία». Ο Μουαμάρ Καντάφι χαρακτήρισε «καλό του φίλο» τον κ. Σαρκοζί, υποστήριξε εντούτοις ότι ο Γάλλος πρόεδρος έχει τρελαθεί. «Οι σύμβουλοί του λένε ότι πάσχει από βαριά ψυχολογική ασθένεια», δήλωσε ο Καντάφι.
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ παραδέχθηκε, εμμέσως πλην σαφώς, ότι η προσπάθεια της χώρας του και της Γαλλίας να πείσουν τη διεθνή κοινότητα για την ανάγκη της άμεσης επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη δεν τελεσφόρησε. «Μπορεί να μην έχουμε όλοι τις ίδιες απόψεις όσον αφορά τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, εντούτοις υπάρχει από κοινού διάθεση να αυξήσουμε την πίεση στο καθεστώς Καντάφι», δήλωσε ο κ. Χέιγκ.
O Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ υπογράμμισε ότι οι εξελίξεις στο έδαφος έχουν ήδη προσπεράσει τις όποιες διπλωματικές πρωτοβουλίες. Διπλωματικές πλευρές, δε, ανέφεραν ότι το πιθανότερο σενάριο θέλει το Συμβούλιο Ασφαλείας να υιοθετεί τις επόμενες ημέρες έναν νέο κύκλο οικονομικών κυρώσεων σε βάρος του καθεστώτος Καντάφι και τον ναυτικό αποκλεισμό της Λιβύης.
Το προσχέδιο «εγκρίνει την απαγόρευση όλων των πτήσεων»
Το σχέδιο ψηφίσματος που θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα προβλέπει τη λήψη "όλων των απαραίτητων μέτρων προκειμένου να επιβληθεί" η απαγόρευση πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, με σκοπό να προστατευτούν οι πολίτες.
Το προσχέδιο αναφέρει ότι το Συμβούλιο "αποφασίζει να εγκρίνει την απαγόρευση όλων των πτήσεων στον εναέριο χώρο (της Λιβύης) προκειμένου να προστατευτούν οι πολίτες". Αναθέτει μάλιστα στα κράτη-μέλη του ΟΗΕ να "λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα" για την επιβολή της ζώνης αυτής.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας διέκοψε τη συνεδρίασή του που θα συνεχιστεί την Τετάρτη, ενώ ορισμένα μέλη έχουν εκφράσει αμφιβολίες για το κατά πόσο η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων θα μπορέσει να λειτουργήσει.
Ο πρώην ΥΠΕΣ επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων των ανταρτών
Οι εξεγερμένοι της ανατολικής Λιβύης ανακοίνωσαν σήμερα ότι επέλεξαν τον πρώην υπουργό Εσωτερικών της χώρας ως επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεών τους, καθώς τα στρατεύματα που παραμένουν πιστά στο Μουάμαρ Καντάφι ανακαταλαμβάνουν πόλεις στα ανατολικά. Ο Άμπντελ Φάταχ Γιούνες αλ Αμπίντι, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του και ενώθηκε με τους αντικαθεστωτικούς, διορίστηκε επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, είπε ο εκπρόσωπός τους, Μουστάφα Γεριάνι. Ο Γεριάνι εκπροσωπεί το συνασπισμό της 17ης Φεβρουαρίου που εδρεύει στη Βεγγάζη, την έδρα των εξεγερμένων.
Στο στόχαστρο η Βεγγάζη
Πυρά από αντιαεροπορικές συστοιχίες και βαρύ πυροβολικό ακούστηκαν απόψε στη Βεγγάζη, τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Λιβύης και προπύργιο των εξεγερμένων. Λίγη ώρα νωρίτερα, ο στρατός που παραμένει πιστός στο Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι είχε ανακοινώσει ότι επίκειται επίθεσή του στη Βεγγάζη, προκειμένου να "απελευθερώσει" τους κατοίκους από τους αντάρτες.
Οι δυνάμεις του Καντάφι έχουν υποχρεώσει σε οπισθοχώρηση τους αντικαθεστωτικούς σε ακτίνα 160 χλμ., ελέγχουν όλους τους σταθμούς εξαγωγής πετρελαίου (εκτός από το Τομπρούκ στα ανατολικά), εξαπολύουν νέα επίθεση στη Μπρέγκα, ενώ στα δυτικά έχουν εισέλθει στη Ζουαρά και θέτουν στο στόχαστρο τη Μισράτα.
Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011
Προελαύνουν προς τη Βεγγάζη οι δυνάμεις του Καντάφι
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου