Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

ΔΝΤ: Θα συνεχίσουν τα προβλήματα στην ελληνική οικονομία


Θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα η ελληνική οικονομία για… περισσότερο χρόνο του αρχικώς εκτιμώμενου, εκτίμησε το ΔΝΤ, το οποίο αναμένει ότι η ελληνική οικονομία θα διέλθει από το χειρότερο σημείο στη διάρκεια του δεύτερου εξάμηνου, φέτος.

Το ΔΝΤ τονίζει, συγχρόνως, ότι η ελληνική οικονομία υφίσταται τις επιπτώσεις ενός σαφώς υπερτιμημένου σε σχέση με τις δυνατότητές της ευρώ...



«Η ελληνική οικονομία θα διέλθει το χειρότερο σημείο στη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου φέτος» σημειώνει το ΔΝΤ στην ενδιάμεση έκθεσή του για τον δανεισμό του προς την Ελλάδα. Στην ακριβώς προηγούμενη έκθεση, που δημοσιεύτηκε πέρυσι τον Δεκέμβριο, το ίδιο σημείο τοποθετείτο χρονικώς «μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011».

Παράλληλα, παραμένει ίδια η πρόβλεψη του ΔΝΤ για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας φέτος, δεδομένου ότι προβλέπει συρρίκνωση 3% του ελληνικού ΑΕΠ κι υπογραμμίζεται στην έκθεσή του ότι πρόκειται για μία επίδοση, που η Ελλάδα μπορεί να την πετύχει.

Πέρυσι, το ελληνικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε 4,5%. Αναλυτικότερα, στη διάρκεια του έτους η ύφεση προχωρούσε με τρόπο σταδιακό, δηλαδή με ρυθμό 1,9% για το πρώτο τρίμηνο του περυσινού έτους και ρυθμό 1,4% για το τέταρτο τρίμηνο του περυσινού έτους.

Σύμφωνα με οικονομολόγους του ΔΝΤ , η Ελλάδα προχωρά μέσα σε ένα «πολύ δύσκολο εξωτερικό περιβάλλον»: το ευρώ είναι για την Ελλάδα υπερτιμημένο, σε ένα ποσοστό που τώρα κυμαίνεται μεταξύ 20%-34%, ενώ πέρυσι τον Μάιο το ποσοστό αυτό εκτιμάτο ότι κυμαίνεται μεταξύ 20%-30%.

Επισημάνσεις για αναδιάρθρωση του Δημοσίου

Το Ταμείο επισημαίνει την ανάγκη αναδιάρθρωσης των δημόσιων επιχειρήσεων καθώς θα πρέπει να μειωθεί το κόστος τους και το κλείσιμο φορέων του Δημοσίου.

Επίσης, τονίζει ότι θα πρέπει να προχωρήσει η απλοποίηση του φορολογικού συστήματος.

Το ΔΝΤ υπογραμμίζει ακόμα την ανάγκη μείωσης των κοινωνικών παροχών, συγκράτησης του μισθολογικού κόστους, μείωσης των αμυντικών δαπανών και συγκράτησης των δαπανών υγείας.

Αναφορικά με το σχέδιο των αποκρατικοποιήσεων, το ΔΝΤ αποτιμά την κρατική συμμετοχή στις ΔΕΚΟ στα 8 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν ακίνητα για να βρεθούν τα υπόλοιπα 42 δισσεκατομμύρια.

Το Ταμείο εκτιμά, ότι λόγω της συμμετοχής της Ελλάδας στην κοινή αγορά της Ευρώπης, η ανεύρεση αγοραστών θα είναι εφικτή και αν όλα πάνε καλά, τότε θα υπάρξει μείωση χρέους κατά 18% μέχρι το 2020.

Τέλος, γίνεται αναφορά και στα κλειστά επαγγέλματα. Οι αναλυτές της Ουάσιγκτον θεωρούν ότι η απελευθερώσεις θα φέρουν σημαντική μείωση στο επιχειρησιακό κόστος και τονίζουν ότι για κάθε μείωση κατά 10% θα έχουμε και συγκράτηση τιμών κατά 0,5%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: