Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Η συμμετοχή της Ελλάδας στην επικείμενη εισβολή στη Λιβύη


Αν και η Ελλάδα τάσσεται υπέρ μια ειρηνικής λύσης, ο υπουργός εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας , αμέσως μετά τη συνάντηση του με τον υπουργό άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο την Παρασκευή, δήλωσε ότι η Ελλάδα θα στηρίξει τις οποίες αποφάσεις του ΝΑΤΟ και του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ στο θέμα της Λιβύης....



Διαβάστε τι συζητείται από την κυβέρνηση ως παροχή βοήθειας σε περίπτωση στρατιωτικής παρέμβασης.

"Είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε, σε συνεργασία με τους εταίρους και συμμάχους μας, για να γίνει σεβαστή η διεθνής νομιμότητα" δήλωσε ο κ. Δρούτσας μετά το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που μετέδωσε το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, η Ελλάδα θα διαθέσει 4 με 6 F16, τα οποία θα επιτηρούν τον αποκλεισμό του ενάεριου χώρου της Λιβύης, ένα αεροσκάφος εναερίου ελέγχου, μια φρεγάτα και δύο ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης.

Παράλληλα, η Ελλάδα θα παραχωρει στις βάσεις της Σούδας και του Ακτίου.

Αυτή τη στιγμή, βρίσκεται σε εξέλιξη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις.

Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας προβλέπει την επιβολή Ζώνης Απαγόρευσης Πτήσεων πάνω από τη Λιβύη και τη λήψη "κάθε άλλου απαραίτητου μέτρου".

Στη δήλωσή του ο κ. Δρούτσας αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ζητούμενο είναι η εξεύρεση λύσης στην κρίση της Λιβύης και η ομαλή μετάβαση στη δημοκρατία.

Στη συνάντηση,των δύο υπουργών, που διήρκεσε 75 λεπτά, συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Ιωάννης Ζέππος και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος.


Αναλυτική η δήλωση του κ. Δρούτσα:

"Η υιοθέτηση της απόφασης 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στέλνει, πρώτα απ' όλα, ένα ισχυρό μήνυμα αλλά και μια σαφή προειδοποίηση: ότι πρέπει να υπάρξει άμεση κατάπαυση πυρός. Οι επιθέσεις κατά του αμάχου πληθυσμού πρέπει να πάψουν άμεσα. Συνιστούν κατάφωρη και συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Η διεθνής κοινότητα, με την Απόφαση 1973 έκανε ένα βήμα παραπέρα. Ανταποκρινόμενη και στην έκκληση του Αραβικού Συνδέσμου, το Συμβούλιο Ασφαλείας αποφάσισε να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, να υιοθετήσει πιο αυστηρές κυρώσεις στο καθεστώς του Καντάφι και να επιτρέψει την ανάληψη οποιουδήποτε μέτρου είναι απαραίτητο για την προστασία των αμάχων.

Η Ελλάδα θεωρεί ότι στόχος όλων θα πρέπει να είναι η εξεύρεση λύσης στην κρίση της Λιβύης, η αποκατάσταση της σταθερότητας και η ομαλή μετάβαση στη δημοκρατία, μέσα από ένα ευρύτατο διάλογο των συνιστωσών του λαού της χώρας. Αυτό πρέπει να είναι το ζητούμενο και αυτή είναι η απαίτηση της διεθνούς κοινότητας, του Αραβικού Συνδέσμου και της Αφρικανικής Ένωσης. Δεν είναι αργά.

Είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε, σε συνεργασία με τους εταίρους και συμμάχους μας για να γίνει σεβαστή η διεθνής νομιμότητα".

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ημέρες αυξάνεται καθημερινά η "στρατιωτική παρουσία" Νατοϊκών δυνάμεων , στα λιμάνια και στα στρατιωτικά αεροδρόμια της Κρήτης.

Επικροτεί την απόφαση η ΝΔ

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, δήλωσε πως "η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. για την επιβολή Ζώνης Απαγόρευσης Πτήσεων στον εναέριο χώρο της Λιβύης είναι σωστή. Η μεγάλη καθυστέρηση όμως με την οποία ελήφθη επέτρεψε στο καθεστώς Καντάφι να ανακτήσει την πρωτοβουλία των στρατιωτικών κινήσεων και να καταφέρει φονικά πλήγματα στους εξεγερμένους πολίτες της Λιβύης."

"Από δω και πέρα η Παγκόσμια Δημοκρατική Κοινότητα οφείλει να βοηθήσει άμεσα και αποτελεσματικά τον Λιβυκό λαό να απαλλαγεί από το αυταρχικό καθεστώς της ακραίας και απροκάλυπτης βίας και να προχωρήσει προς μία ανοιχτή δημοκρατική κοινωνία το ταχύτερο δυνατόν".

ΚΚΕ: "Να μην εμπλακεί η χώρας μας στην ιμπεριαλιστική επέμβαση"

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό η Αλέκα Παπαρήγα ζήτησε να μην συμμετέχει και να μην εμπλακεί με κανένα τρόπο η χώρα μας στην ιμπεριαλιστική στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη.

Ακόμα ζήτησε να μην χρησιμοποιηθούν οι αμερικοΝΑΤΟϊκές βάσεις στη Σούδα και στο Άκτιο.

Επίσης τόνισε ότι αποτελεί μέγιστη υποκρισία το πρόσχημα της ανθρωπιστικής βοήθειας που χρησιμοποιούν και ότι δεν έχουν καμία νομιμοποίηση.

ΣΥΡΙΖΑ: "Η απόφαση θέτει τη χώρα μας σε μεγάλους κινδύνους"

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θ.Δρίτσας τόνισε ότι "η βαρβαρότητα της καταστολής που επιχειρεί εις βάρος του Λιβυκού λαού ο συνταγματάρχης Καντάφι δεν μπορεί να απαντηθεί και να αντιμετωπιστεί με την επιθετικότητα των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών."

"Αυτές οι επιλογές μπορούν να οδηγήσουν εύκολα σε γενικευμένους πολέμους και προφανώς βλάπτουν τα συμφέροντα όλων των χωρών της Μεσογείου, βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τις ανάγκες των εξεγερμένων λαών του Αραβικού κόσμου και θέτουν τη χώρα μας σε μεγάλους κινδύνους."

"Ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Δρούτσας, βιάστηκε να δηλώσει τη συμμετοχή της Ελλάδας στα σχέδια αυτά. Ελπίζουμε αυτή η πρώτη δήλωση να μην έχει και συνέχεια."

Δεν υπάρχουν σχόλια: