Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Θρίλερ με το πλοίο πασίγνωστου εφοπλιστή

Πρωτοφανές θρίλερ με πλοίο πασίγνωστου Ελληνα εφοπλιστή διαδραματίζεται σε λιμάνι της Βενεζουέλας. Αστυνομικοί της λατινικής χώρας εισέβαλαν στο τάνκερ και με τη βοήθεια δυτών εντόπισαν περίπου 420 κιλά άγνωστη ναρκωτική ουσία -πιθανότατα κοκαΐνη- κρυμμένη στα ύφαλα του πλοίου.

Η είδηση, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε σοκ στον ναυτιλιακό χώρο, αλλά και ανησυχία. Το πλοίο, που φέρει ελληνική σημαία, ονομάζεται «Maria L» και ανήκει στη ναυτιλιακή εταιρεία Vrontados Shipping, ιδιοκτησίας του Ματθαίου Δ. Λω. Πρόκειται για έναν εφοπλιστή ο οποίος με πολύ κόπο και σκληρή δουλειά κατάφερε να μετατρέψει την εταιρεία του σε πραγματικό κόσμημα της ελληνικής ναυτιλίας και το 2009 εκλέχθηκε είναι γραμματέας της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών....

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στις 8 Μαρτίου και για να γίνει χρειάστηκε να δοθεί άδεια από τις ελληνικές αρχές, καθώς το πλοίο ταξιδεύει με ελληνική σημαία, όπως επίσης και από την πλοιοκτήτρια εταιρία. Ο Ελληνας εφοπλιστής αμέσως μόλις ενημερώθηκε για το συμβάν έδωσε την άδεια για την επιχείρηση της αστυνομίας της Βενεζουέλας. Οπως έγινε γνωστό μετά από επιστολή που εστάλη στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος, το πλοίο του γνωστού εφοπλιστή από τη Χίο είχε αγκυροβολήσει στο λιμάνι Χοσέ της Βενεζουέλας για να παραλάβει 47.717,59 μετρικούς τόνους φορτίο πετρελαιοειδών. Αμέσως μετά θα κατευθυνόταν στο Τερνόιζεν της Ολλανδίας και εν συνεχεία στο Ιμινγκαμ της Μεγάλης Βρετανίας. Τελικά έμεινε ακινητοποιημένο στο λιμάνι, καθώς στην επιχείρηση των διωκτικών αρχών της χώρας εντοπίστηκαν 353 δέματα με 417,6 κιλά ναρκωτικά, τα οποία ήταν κλεισμένα αεροστεγώς και είχαν τοποθετηθεί τεχνηέντως στα ύφαλα του πλοίου και συγκεκριμένα στο τιμονάκι.

Κατόπιν αυτού συνελήφθησαν τα είκοσι μέλη του πληρώματος -δώδεκα Ελληνες [Το πλοίο «Maria L».] και οκτώ ακόμη ναυτικοί από τη Ρωσία, τη Χιλή, την Ινδονησία και την Ουκρανία-, ενώ ο πλοίαρχος μαζί με τον υποπλοίαρχο και τον α’ μηχανικό του πλοίου πρόκειται να οδηγηθούν στον ανακριτή. Ολοι παραμένουν φρουρούμενοι στο πλοίο, ενώ σύμφωνα με το Λιμενικό ζητήθηκε και η συνδρομή των προξενικών αρχών για την παροχή κάθε αναγκαίας βοήθειας στους ναυτικούς του πλοίου.

«Καμία ανάμιξη»

Από την πλευρά της η πλοιοκτήτρια εταιρεία, η οποία έχει ενημερώσει για το θέμα τις ελληνικές αρχές, αρνείται κάθε εμπλοκή και τονίζει πως για να τοποθετηθούν τα ναρκωτικά στο συγκεκριμένο σημείο χρειάζεται να είναι κανείς δύτης και να έχει εξειδικευμένες γνώσεις. «Οι τοπικές αρχές της Βενεζουέλας ήλεγξαν τα ύφαλα του πλοίου σε σημείο προσβάσιμο μόνο από δύτες. Οποιος είναι σχετικός με τη ναυτιλία καταλαβαίνει ότι η εταιρεία δεν έχει καμία ανάμιξη. Ούτε οι ναυτικοί. Κάποιος άλλος τοποθέτησε εκεί τα ναρκωτικά» δήλωσε στην «Espresso» ο εκπρόσωπος της εταιρείας Αναστάσιος Καραογλάνης, ο οποίος στη συνέχεια τόνισε ότι όλοι οι ναυτικοί είναι καλά στην υγεία τους: «Εχουμε συχνή επικοινωνία με τον πλοίαρχο του πλοίου. Αυτός, όπως και τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος, είναι καλά, ταυτόχρονα όμως είναι ιδιαίτερα αναστατωμένοι. Παραμένουν στο πλοίο φρουρούμενοι και εντός της ημέρας (σ.σ: χθες) αναμένεται να οδηγηθούν στον ανακριτή».


«ΚΑΘΑΡΟΙ» ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑΥΤΙΚΟΙ

Σύμφωνα με επιστολή που έφτασε στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης, οι τοπικές αρχές της Βενεζουέλας βεβαιώθηκαν ότι το σημείο στο οποίο βρέθηκαν τα δέματα με την άγνωστη ναρκωτική ουσία δεν είναι προσβάσιμο από το εσωτερικό του πλοίου. Επίσης, πραγματοποιήθηκε ενδελεχής έλεγχος στους χώρους και τις καμπίνες του πλοίου και δεν βρέθηκαν άλλες ύποπτες συσκευασίες. Τέλος, διενεργήθηκε έλεγχος στο πλήρωμα για χρήση ναρκωτικών ουσιών και διαπιστώθηκε ότι κανείς δεν έκανε χρήση ουσιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: