Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Φουκουσίμα: Ακόμα υψηλότερη η ραδιενέργεια στην περιοχή


4.385 φορές υψηλότερα από το επιτρεπτό όριο ήταν τα επίπεδα του ραδιενεργού ιωδίου-131 που εντοπίστηκαν στο θαλασσινό νερό γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα.

Παρόλα αυτά, οι ιαπωνικές αρχές δεν σκοπεύουν να επεκτείνουν άμεσα την ζώνη εκκένωσης των 20 χιλιομέτρων που ισχύει σήμερα στην περιοχή...



Σύμφωνα με τους αναλυτές είναι η υψηλότερη συγκέντρωση ραδιενεργού ουσίας που καταμετρήθηκε από τη μέρα του φονικού σεισμού και του τσουνάμι που ακολούθησε.

Ωστόσο, καθησυχαστικός εμφανίζεται ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας, Χιντεχίτο Νισιγιάμα υποστηρίζοντας πως δεν αντιπροσωπεύουν ιδιαίτερο παράγοντα κινδύνου τα συγκεκριμένα ποσοστά.

Η πρόσφατη μέτρηση του ραδιενεργού ιωδίου είναι αυξημένη 1000 περίπου φορές μέσα σε μια μέρα κάτι που κάνει τη παγκόσμια κοινότητα να θεωρεί πως υπάρχει γενικευμένη διαρροή ραδιενέργειας από τους κατεστραμμένους αντιδραστήρες.

"Αυτή είναι μία πιθανότητα", ήταν τα λόγια του αναπληρωτή διευθυντή της υπηρεσίας Χιντεχίκο Νισιγιάμα σε ερώτηση αν η μόλυνση της θάλασσας είναι συνεχής.

Παρόλα αυτά, οι ιαπωνικές αρχές δεν πρόκειται να επεκτείνουν άμεσα την ζώνη εκκένωσης των 20 χιλιομέτρων από το πυρηνικό εργοστάσιο, όπως είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης μετά την ανακοίνωση της Διεθνούς Υπηρεσίας Πυρηνικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) για τα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας.

"Η ΙΑΕΑ μας ενημέρωσε ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας στο έδαφος ξεπερνούν τα προβλεπόμενα από την ίδια όρια και μας ζήτησε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση με βάση αυτές τις πληροφορίες", είπε ο Γιουκίο Εντάνο.

"Δεν πιστεύω ότι συντρέχει άμεση ανάγκη για κάτι τέτοιο. Ομως το γεγονός ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας στο έδαφος είναι αυξημένα μας οδηγεί αναπόφευκτα στην υπόθεση ότι μία μακροπρόθεσμη συγκέντρωση (ραδιενέργειας) μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία. Βάσει αυτού θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τα επίπεδα ραδιενέργειας με τη μεγαλύτερη δυνατή προσοχή και θα πάρουμε μέτρα αν αυτό κριθεί αναγκαίο", προσέθεσε.

"Η πρώτη εκτίμηση αναφέρει ότι ένα από τα επιχειρησιακά κριτήρια της ΙΑΕΑ για την εκκένωση, έχει ξεπεραστεί στο Ιιτάτε", ανέφερε ο αξιωματούχος της ΙΑΕΑ Ντένις Φλόρι.

Η κυβέρνηση της χώρας έχει ζητήσει από τους κατοίκους που ζουν σε ακτίνα 20 με 30 χιλιομέτρων από το πυρηνικό εργοστάσιο να φύγουν χωρίς όμως να το επιβάλλει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: