Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Σε όλον τον κόσμο ταξιδεύει η ραδιενέργεια της Φουκουσίμα


Ίχνη ραδιενεργού ιωδίου εντοπίστηκαν στην ατμόσφαιρα της Νότια Κορέας και σε άλλα σημεία της Κίνας, τα οποία πιθανότατα προέρχονται από ιαπωνικό πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα.

Ύπαρξη πλουτωνίου ανιχνεύτηκε και στο έδαφος την πυρηνικής μονάδας Φουκουσίμα Νταϊίτσι της Ιαπωνίας.

Τα δύο αυτά ραδιενεργά υλικά δε θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία, σύμφωνα με τους ειδικούς...



Οι αρχές πραγματοποιούν αναλύσεις στις συγκεντρώσεις του ιωδίου που ανιχνεύτηκαν στην ατμόσφαιρα της Σεούλ, αλλά και περιοχών της Κίνας, όμως αυτές είναι πολύ χαμηλές, ώστε να αποτελούν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία ή το περιβάλλον, δήλωσαν οι επιστήμονες.

Όταν ένας άνθρωπος εισπνεύσει ιώδιο και συγκεκριμένα ένα ραδιενεργό ισότοπο του ιωδίου, αυξάνονται οι πιθανότητες για εμφάνιση καρκίνου. Αλλά η ραδιενέργεια αυτή που έχει συγκεντρωθεί στο ανθρώπινο σώμα μειώνεται σχετικά σύντομα (η ουσία υποδιπλασιάζεται κάθε οκτώ μέρες περίπου).

Ίχνη πλουτωνίου σε έδαφος και θάλασσα

Πλουτώνιο βρέθηκε σε πέντε σημεία στο έδαφος στην πυρηνική μονάδα Φουκουσίμα Νταϊίτσι της Ιαπωνίας, αλλά δεν παρουσιάζει κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, ανακοίνωσε η εταιρεία Tokyo Electric Power Co. (Tepco) που διαχειρίζεται τη μονάδα.

Παράλληλα, η Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι τo επίπεδο του ραδιενεργού ιωδίου στη θάλασσα είναι 1.150 φορές υψηλότερο από το ανώτατο επιτρεπτό όριο.

Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν σε δείγματα νερού τα οποία ελήφθησαν από τη θάλασσα σε απόσταση μόλις 30 μέτρων από τους αντιδραστήρες 5 και 6 του πυρηνικού εργοστασίου. Μέχρι την Τρίτη (29.03) οι αναλύσεις διενεργούνταν στη νότια πλευρά του εργοστασίου Φουκουσίμα Νταϊίτσι (Νο 1), στην έξοδο των αντιδραστήρων 1 και 4, οι οποίοι έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές από το σεισμό της 11ης Μαρτίου, και όπου το επίπεδο του ιωδίου 131 ήταν την Κυριακή (27.03) σχεδόν 2.000 φορές υψηλότερο από το φυσιολογικό. Οι αντιδραστήρες 5 και 6 δεν αντιμετωπίζουν ανάλογο πρόβλημα.

O γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Γιουκίγια Αμάνο, δήλωσε ότι επιθυμεί να πραγματοποιηθεί μια διάσκεψη υψηλού επιπέδου πιθανότατα τον Ιούνιο, για να συζητηθούν ερωτήματα σχετικά με την πυρηνική ασφάλεια μετά την καταστροφή στην Ιαπωνία.

O Γάλλος υπουργός Βιομηχανίας Ερίκ Μπεσόν δήλωσε πως η Tepco ζήτησε την υποστήριξη γαλλικών δημόσιων βιομηχανικών ομίλων για την αντιμετώπιση της κρίσης προσθέτοντας πώς είναι έτοιμοι να βοηθήσουν τη δύσκολη αυτή κατάσταση.

Μηχανήματα ανίχνευσης στα αεροδρόμια και ραδιενέργεια

«Υπερβολικά μικρή» πηγή έκθεσης στη ραδιενέργεια, η οποία δεν είναι σχεδόν καθόλου επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία, ακόμα και για όσους ταξιδεύουν συχνά, αποτελούν τα μηχανήματα ανίχνευσης στα αεροδρόμια ανακοίνωσαν αμερικανοί ερευνητές.

«Επειδή όλα αποκαλούνται ραδιενέργεια, μπαίνουμε στον πειρασμό να τα εντάσσουμε στην ίδια κατηγορία. Αυτό είναι λάθος », εξηγεί η δρ Ρεμπέκα Σμιθ-Μπάιντμαν, καθηγήτρια Ραδιολογίας στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, η έρευνα της οποίας δημοσιεύεται στη επιστημονική επιθεώρηση Archives of Internal Medicine.

Σύμφωνα με την ίδια, η πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία έχει εντείνει την ανησυχία για τη ραδιενέργεια, αλλά τόνισε ότι ένας άνθρωπος θα πρέπει να περάσει πάνω από 50 φορές από το μηχάνημα ανίχνευσης του αεροδρομίου για να δεχτεί ποσότητα ραδιενέργειας ίση με μίας οδοντικής ακτινογραφίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: