Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Με την εγκατάλειψη "παλεύει" το πάρκο "Α.Τρίτση" - Ετσι άραγε θα καταντήσει και το π. αεροδόμιο Ελληνικού;


Ένας περιβαλλοντικός παράδεισος, το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», «παλεύει» με την εγκατάλειψη, τις καταπατήσεις, τις οικονομικές ατασθαλίες και την εμπορική χρήση.

Τα κτίσματα και η χρήση του πάρκου αποτελούν συχνά θέματα συγκρούσεων μεταξύ των κατοίκων, του φορέα διαχείρισης και των όμορων δήμων. Στο μόνο που συμφωνούν είναι η ανάγκη για καθαρισμό και συντήρηση, καθώς το πάρκο έχει εγκαταλειφθεί, με τις κτιριακές του εγκαταστάσεις να ρημάζουν...



Το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», είναι το μεγαλύτερο πάρκο του λεκανοπεδίου της Αττικής με έκταση 1.143 στρέμματα, έξι φορές μεγαλύτερο από τον Εθνικό Κήπο και βρίσκεται μεταξύ των δήμων Ιλίου, Αγίων Αναργύρων και Καματερού.

Μπορεί να μην μπαίνει στη διαδικασία αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας των 50 δισ. ευρώ, όπως μας ενημερώνει η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ), ανακύπτουν όμως προβλήματα με την εγκατάλειψη, τα κτίσματα, τις καταπατήσεις και με την ως τώρα αξιοποίηση των εκτάσεών του.

Ο Γιώργος Νικολόπουλος, μέλος της «Επιτροπής Κατοίκων για τη Διάσωση του Πάρκου Τρίτση», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως καταπατούνται εκτάσεις μέσα στο πάρκο, δημιουργούνται τσιμεντένιες κατασκευές και περιφράξεις.

Η χρηματοδότηση και η χρήση του πάρκου βρίσκουν τους εμπλεκόμενους πάλι σε διάσταση απόψεων.

Το πάρκο χρηματοδοτείται από το υπουργείο Περιβάλλοντος, αλλά τα χρέη και τα έξοδα είναι πολλά, λέει ο κ. Σερράος και προσθέτει: «γι' αυτό εξασφαλίζονται χρήματα και από άλλες πηγές, όπως για παράδειγμα, ο όμιλος Λάτση επιχορηγεί τα αρδευτικά έργα στο πάρκο».

Σύμφωνα με την Επιτροπή Κατοίκων, τα χρήματα συντήρησης πρέπει να είναι σταθερά και από το κράτος, ενώ για τον Οργανισμό Διαχείρισης η σύμπραξη με ιδιώτες, εκτός από αναπόφευκτη είναι και επιθυμητή.

Επίσης ή αντίληψη που έχουν για το πάρκο διαφέρει. Για τους κατοίκους δε χρειάζονται άλλες παρεμβάσεις, εκτός της συντήρησης, ενώ για τον Οργανισμό και τον δήμο Ιλίου το πάρκο παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης και χρειάζονται έργα αποκατάστασης και προώθηση κι άλλων δραστηριοτήτων.
Παραφωνία στο καταπράσινο τοπίο αποτελούν τα εντελών εγκαταλελειμμένα κτίρια και οι τεράστιες αλουμινένιες κατασκευές και οι τέντες στο κέντρο του πάρκου, όπου στεγάζεται μια καφετέρια.

Ετσι άραγε θα καταντήσει τελικά και το ήδη εγκταλειμένο εδώ και 10 χρόνια π. αεροδρόμιο του Ελληνικού, 5πλάσιας εκτάσης από εκείνη του Πάρκου Τρίτση, αφού κανείς δεν λέει, ούτε οι δήμαρχοι των όμορων δήμων, που θα βρεθούν τα χρήματα για την συντήρησή του, εκτός από εκείνα που απαιτούντια και για τη δημιουργία του;

Δεν υπάρχουν σχόλια: