Εν αναμονή του χιονιά, ακολουθήστε κάποιες χρήσιμες και πρακτικές συμβουλές, για να μην σας βρει η κακοκαιρία απροετοίμαστους.
Όταν χιονίζει, η φύση προσφέρει ένα μαγευτικό θέαμα. Ο παγετός όμως και οι πολικές θερμοκρασίες μπορούν να προκαλέσουν ατυχήματα, προβλήματα και δυσκολίες...
Ακολουθώντας όμως τις βασικές συμβουλές, ο χιονιάς θα έρθει και θα περάσει χωρίς να μας ταλαιπωρήσει.
Φίλε οδηγέ!
Α. Ελέγξτε και εξοπλίστε κατάλληλα το αυτοκίνητό σας, αγοράζοντας αλυσίδες και βάζοντας αντιψυκτικό στη μηχανή. Επίσης πρέπει απαραίτητα να χρησιμοποιείτε κατάλληλα υγρά για το παρμπρίζ και λιπαντικά για χειμερινές συνθήκες.
Β. Οδηγίες για πριν και κατά την οδήγηση....
1. Φροντίζετε πριν από κάθε μετακίνηση σε χιόνια, το ρεζερβουάρ σας να είναι γεμάτο, για κάθε ενδεχόμενο.
2. Η απόσταση ακινητοποίησης στο χιόνι και τον πάγο είναι 10 φορές υψηλότερη από ό,τι είναι στο στεγνό οδόστρωμα.
3. Τετραπλασιάστε την απόσταση ασφαλείας. Η απόσταση ανάμεσα σε εσάς και το προπορευόμενο αυτοκίνητο θα σας δώσει αρκετό χρόνο να σταματήσετε.
4. Τα φώτα διασταυρώσεως (μεσαία) τα έχουμε πάντα αναμμένα, ώστε να μας βλέπουν και για να μην πιάνουν χιόνι.
5. Αν χρειαστεί να βάλετε αλυσίδες, θυμηθείτε: - οι αλυσίδες μπαίνουν στους κινητήριους τροχούς - μετά από λίγα μέτρα κίνησης τις ξανατεντώνουμε - όταν φοράμε αλυσίδες η ανώτατη ταχύτητα δεν υπερβαίνει τα 50 km/h
6. Να βλέπετε και να σας βλέπουν. Φροντίστε την ορατότητα κρατώντας τα φώτα σας αναμμένα και το παρμπρίζ σας καθαρό.
7. Όταν πρόκειται να ακινητοποιήσετε για ώρες το αυτοκίνητό σας μην τραβάτε το χειρόφρενο γιατί παγώνει και δεν επανέρχεται.
8. Ξεκινάτε με πολύ λίγο γκάζι, πατινάροντας ελαφρά τον συμπλέκτη, κι αν είναι δυνατόν, με τη 2η ταχύτητα. Προσπαθήστε να αλλάζετε ταχύτητες όσο πιο απαλά και λιγότερο γίνεται.
Προσοχή στους πεζούς!
Στον πάγο πρέπει:
- να φοράμε πάντα κατάλληλα αντιολισθητικά παπούτσια. - τα χέρια πρέπει να είναι ελεύθερα και όχι στις τσέπες, για να μπορούμε να κρατηθούμε σε περίπτωση πτώσης
- να μην μεταφέρουμε βαριά αντικείμενα πατώντας σε πάγους.
Το χτύπημα από πτώση στον πάγο είναι ύπουλο και δεν το αντιλαμβανόμαστε όταν είμαστε ακόμη ζεστοί. Σε κάθε περίπτωση που έχουμε ατύχημα, πρέπει να καλούμε σε βοήθεια.
Εφαρμογή προληπτικών μέτρων για το ενδεχόμενο παγετού:
- Βεβαιωθείτε ότι οι εξωτερικοί σωλήνες (σωλήνες ηλιακού θερμοσίφωνα, επιφανειακό σύστημα σωληνώσεων αυτόματου ποτίσματος, βρύσες μπαλκονιών) είναι μονωμένοι. Σε αντίθετη περίπτωση, πρέπει να φροντίσετε ώστε να μονωθούν το συντομότερο δυνατόν.
- Φροντίστε σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες να τρέχουν έστω κι ελάχιστα οι εξωτερικές κι εσωτερικές βρύσες του σπιτιού για να αποφύγετε το ενδεχόμενο να παγώσουν.
- Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν μικρές διαρροές στις βρύσες ή στα καζανάκια των μπάνιων. Αν υπάρχουν, φροντίστε να τις επιδιορθώσετε άμεσα.
Αν παγώσουν οι κεντρικοί σωλήνες, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες:
- Κλείστε αμέσως τον κεντρικό διακόπτη παροχής νερού του σπιτιού και κατόπιν ελέγξτε τον υδρομετρητή. Αν διαπιστώσετε ότι συνεχίζει να «γράφει», αυτό σημαίνει ότι κάπου υπάρχει διαρροή (σπασμένος σωλήνας) στο δίκτυό σας. Κλείστε αμέσως το διακόπτη της κεντρικής παροχής και καλέστε έναν υδραυλικό.
- Αν αποφασίσετε να ξεπαγώσετε τους σωλήνες, αρχίστε από το μέρος του σωλήνα που είναι κοντά στον διακόπτη έτσι ώστε η θερμοκρασιακή μεταβολή να είναι σταδιακή. Αν δεν έχετε αποτελέσματα επικοινωνήστε με έναν υδραυλικό.
Κυριακή 6 Μαρτίου 2011
Συμβουλές για τον χιονιά και τον παγετό
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου