Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Α.Διαμαντοπούλου: "Οι καταλήψεις σημαίνουν μάθημα Σάββατα και αργίες"


Να προλάβει τώρα που είναι νωρίς προσπαθεί η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία “ξεκαθάρισε” σε ραδιοφωνική της συνέντευξη πως σε περίπτωση καταλήψεων στα σχολεία, θα αναγκαστεί να επιβάλει αναπλήρωση των μαθημάτων τα Σάββατα και τις αργίες.

Η υπουργός, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, τόνισε με νόημα ότι δεν γίνεται να χάνονται διδακτικές ώρες,...



καλώντας τους εκπαιδευτικούς να είναι “πολύ προσεκτικοί” όσον αφορά τις καταλήψεις.

“Σε περίπτωση που χάνονται μαθήματα θα γίνονται αναπληρώσεις ακόμα και τα Σάββατα και τις αργίες”, προειδοποίησε η κυρία Διαμαντοπούλου.

Οι αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει οι συνενώσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων φαίνεται ότι θα έχουν συνέχεια και πολύ μέλλον ακόμα, αφού με το ανακοινώθηκαν οι αλλαγές, οι μαθητές αποφάσισαν καταλήψεις αφενός και αφετέρου οι καθηγητές και οι δάσκαλοι απάντησαν με απεργίες και στάσεις εργασίας.

Έτσι λοιπόν, η ΟΛΜΕ έχει κηρύξει τρίωρη στάση εργασίας για την Παρασκευή (18/3) ενώ υπό διαπραγματεύσεις βρίσκεται και μια 24ωρη απεργία για τις 30 του μηνός.

Παράλληλα, η ΔΟΕ εξήγγειλε την Τρίτη (15/3) συμμετοχή στη στάση εργασίας της ΟΛΜΕ.

Ωστόσο ακαριαία ήταν η αντίδραση των μαθητών, οι οποίοι προχώρησαν σε καταλήψεις αλλά και διαμαρτυρίες στους δρόμους όλης της χώρας. (Περισσότερα εδώ).

Τώρα, σε ό,τι αφορά την υπουργό, η κυρία Διαμαντοπούλου επέμεινε πως οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις αυτές είναι ο καλύτερος τρόπος για να αλλάξει ένα σάπιο εκπαιδευτικό σύστημα, ενώ υποστήριξε πως οι αλλαγές έγιναν προς όφελος των μαθητών και της Ελληνικής Παιδείας γενικότερα.

Στην συνέντευξη της, η υπουργός Παιδείας είπε πως παρά τις συγχωνεύσεις ο αριθμός των μαθητών δεν θα ξεπερνά τους 25 σε κάθε τμήμα, και τους 25 συν 10% στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Συνολικά κάθε σχολική μονάδα δεν θα πρέπει να έχει πάνω από 400 – 450 μαθητές.

Εξάλλου, όπως υποστήριξε η κυρία Διαμαντοπούλου, οι περισσότερες συγχωνεύσεις αφορούν σε σχολεία τα οποία συστεγάζονται, ενώ θα μετακινηθούν όσα σχολεία βρίσκονταν “στο ενοίκιο”.

Τα κτήρια τα οποία θα μείνουν χωρίς μαθητές θα δοθούν στους Δήμους προς αξιοποίηση, είπε η υπουργός, ενώ για το θέμα των θέσεων των εκπαιδευτικών οι οποίες συρρικνώνονται ξεκαθάρισε ότι δεν απολυθούν εργαζόμενοι.

“Ο εκπαιδευτικός τίθεται στη διάθεση του Περιφερειακού Διευθυντή, ο οποίος θα τον τοποθετήσει στον ίδιο νομό σε αντίστοιχη θέση και, σύμφωνα με το νόμο, κατά προτεραιότητα.

Οι καθηγητές που πλεονάζουν π.χ. στο νομό Καρδίτσας, θα πάνε σε σχολεία, τα οποία έχουν ανάγκη. Η τοποθέτηση θα γίνει στο νομό Καρδίτσας.

Εάν δεν υπάρχουν θέσεις στο νομό Καρδίτσας, θα πάνε σε διπλανούς νομούς. Το επιχείρημα ότι «διατηρούμε τα σχολεία γιατί πλεονάζουν οι καθηγητές και προσλαμβάνουμε και αναπληρωτές και ωρομισθίους» δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Οι αναπληρωτές, βεβαίως, κάνουν σπουδαία δουλειά, γιατί καλύπτουν κενά, όμως δεν γίνεται η εκπαίδευση να προχωράει με αναπληρωτές. Θα πρέπει πρώτα να γίνει αξιολόγηση και σωστή αξιοποίηση των δεκάδων χιλιάδων εκπαιδευτικών που βρίσκονται στο εκπαιδευτικό σύστημα."

Δεν υπάρχουν σχόλια: