Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Εφιάλτης ραδιενέργειας - Έκρηξη στο πυρηνικό εργοστάσιο - Τραυματίες στο νοσοκομείο


Με τον πλανήτη να παρακολουθεί τις εικόνες φρίκης από τον καταστροφικό σεισμό 8,9 Ρίχτερ στην Ιαπωνία που ισοπέδωσε τα πάντα στο πέρασμα, έχει σημάνει συναγερμός για διαρροή ραδιενέργειας, καθώς εντοπίστηκε ραδιενεργό Καίσιο κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο του Φουκουσίμα...



Το AFP μετέδωσε ότι ακούστηκε έκρηξη στο πηρυνικό εργοστάσιο. Από την έκρηξη τραυματίστηκαν πολλοί εργαζόμενοι στον πυρηνικό σταθμό.


Από την εταιρεία ηλεκτρισμού Tepco, όπως αναφέρει το Reuters, έγινε γνωστό ότι τέσσερις άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο μετά την έκρηξη, χωρίς να αναφέρει κάτι για την κατάστασή τους. Σημειώνεται μάλιστα ότι κατέρρευσαν η σκεπή και οι τοίχοι.

Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν κληθεί να εγκαταλείψουν την περιοχή, με τον επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου Edano να επεκτείνει το χώρο εκκένωσης από το εργοστάσιο στα 10 χιλιόμετρα.

Πυρηνικός ειδήμων που ερωτήθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ τόνισε πως ενδέχεται η έκρηξη να έγινε "σκόπιμα".

Η ιαπωνική τηλεόραση μεταδίδει εικόνες που παρουσιάζουν να βγαίνουν καπνοί από τις εγκαταστάσεις του πυρηνικού σταθμού, τονίζοντας πως τα επίπεδα ραδιενέργειας γύρω του είναι 20 φορές πιο υψηλά από το κανονικό.

Αυτό το εύρημα έρχεται να ενισχύσει τους φόβους για τήξη του πυρήνα του, που δημιουργήθηκαν μετά τη μέτρηση υψηλών ραδιενεργών επιπέδων γύρω από τον πυρηνικό σταθμό. Σε ακτίνα δέκα χιλιομέτρων από την περιοχή απομακρύνονται 200.000 κάτοικοι.

Η εταιρία ηλεκτρισμού Tepco προχώρησε στην ελεγχόμενη έκλυση ραδιενεργού ατμού για να αντιμετωπίσει την αφύσικα υψηλή πίεση σε τουλάχιστον έναν αντιδραστήρα στο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό της εργοστάσιο Φουκουσίμα Νο2, αφού έκανε το ίδιο και στο πρώτο εργοστάσιο όπου οι αντιδραστήρες αντιμετώπιζαν πρόβλημα.

Στο μεταξύ, νέα ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα (12/3) στο ανατολικό τμήμα της χώρας σκόρπισε εκ νέου τον τρόμο. Η δόνηση, όπως επισημαίνει το Γεωφυσικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, εντοπίστηκε στην ίδια περιοχή όπου σημειώθηκε και η σεισμική δόνηση των 8,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ώρα με την ώρα μεγαλώνει ο αριθμός των θυμάτων, με τον αριθμό να αγγίζει και τους 1.400, ενώ στους 1.128 ανέρχεται ο αριθμός των τραυματιών. Επιπλέον πάνω από 215.000 άνθρωποι μετακινήθηκαν έως τα ασφαλή καταφύγια στα βόρεια και τα ανατολικά της χώρας, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία. Ο αριθμός των κτηρίων που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή μερικώς ανέρχεται κατά τα μέχρι στιγμής στοιχεία σε 3.400.

Στην εκτεταμένη ζώνη των καταστροφών, περίπου 5,57 εκατομμύρια νοικοκυριά παραμένουν δίχως ηλεκτρικό ρεύμα και 600.000 χωρίς πόσιμο νερό, σύμφωνα με τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης. Στις περιοχές αυτές έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται έκτακτα μέτρα βοήθειας.

Εικόνες που μεταδόθηκαν από εγχώριους τηλεοπτικούς σταθμούς καταγράφουν ισοπεδωμένα χωριά, διαλυμένα κτήρια σε δρόμους πόλεων, τεράστιες εκτάσεις πλημμυρισμένες από τα σεισμικά κύματα.

Να σημειωθεί πως ο στρατός της Ιαπωνίας κινητοποίησε χιλιάδες άνδρες για τις προσπάθειες διάσωσης, ενώ ομάδες διασωστών από άλλες χώρες σπεύδουν στις πληγείσες περιοχές. Οι αρχές έχουν αναπτύξει πάνω από 20.000 άτομα, 190 αεροσκάφη και 25 πλεούμενα στις περιοχές που επλήγησαν από το σεισμό και το τσουνάμι στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.



Δεν υπάρχουν σχόλια: