ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ
Μήνυμα πως δε θα αλλάξει ο περιφερειακός σχεδιασμός στέλνει η κυβέρνηση προς τους κατοίκους της Κερατέας, που αντιστέκονται εδώ και τέσσερις μήνες στην εγκατάσταση του εργολάβου και την έναρξη των εργασιών, για την πραγματοποίηση εκσκαφών και τη διαμόρφωση του χώρου, όπου θα δημιουργηθεί ΧΥΤΑ...
Ανοιχτή είναι από το βράδυ της Τρίτης (29/03) η λεωφόρος Λαυρίου, όπου η κίνηση διεξάγεται κανονικά. Επί ποδός βρίσκονται οι αστυνομικές δυνάμεις για την αποτροπή νέων επεισοδίων, ενώ από τη “μάχη” της Τρίτης, τραυματίστηκαν τέσσερις αστυνομικοί και έγινε μία σύλληψη.
Στο τελικό στάδιο περνούν οι τοπογραφικές μελέτες και οι αρχαιολογικές έρευνες που έπρεπε να προηγηθούν, ανοίγοντας το δρόμο για τη διάνοιξη δρόμων και τη μετακίνηση των μηχανημάτων, που θα διαμορφώσουν το χώρο.
Υπενθυμίζεται, πως το έργο προβλέπει την κατασκευή δύο χώρων απόθεσης απορριμμάτων στο Γραμματικό και την Κερατέα, καθώς και δύο εργοστασίων ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, ενώ αυτή τη στιγμή λειτουργεί μόνο ο ΧΥΤΑ της Φυλής, όπου επίσης εκφράζονται φόβοι σύντομα να αντιδράσουν οι κάτοικοι, μην μπορώντας να επιβαρύνεται μόνο η Δυτική Αττική με τη διαχείριση του συνόλου των απορριμμάτων.
Όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, μόνο στην Κερατέα δεν έχουν ξεκινήσει τα έργα, ενώ στο Γραμματικό έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή ακόμη και του λεγόμενου κυττάρου, που θα δέχεται τα απορρίμματα.
“Όπως κάθε µητροπολιτική περιοχή της ΕΕ, έτσι και στην Αττική η αναγκαία λύση δεν µπορεί παρά να συνδυάζει τις αναγκαίες υποδοµές ολοκληρωµένης διαχείρισης απορριµµάτων και τη δραστική αύξηση της ανακύκλωσης”, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Ραγκούσης, χαρακτηρίζοντας “μονόδρομο” την “άµεση δηµοπράτηση των µονάδων ολοκληρωµένης διαχείρισης απορριµµάτων που θα καλύπτουν σχεδόν το 65% των απορριµµάτων, έτσι ώστε το αργότερο µέχρι το 2014 η ποσότητα των απορριµµάτων, που οδηγούνται προς ταφή να µην ξεπερνάει το 1/4 των παραγόµενων απορριµµάτων”.
“Το έργο της ολοκληρωµένης µονάδας διαχείρισης απορριµµάτων που προβλέπεται να γίνει στη θέση Οβριόκαστρο της Κερατέας περιλαµβάνει Μονάδα Κοµποστοποίησης προδιαλεγµένων οργανικών, καθώς και Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιµων, µαζί µε µονάδα επεξεργασίας απορριµµάτων και Χώρο Υγειονοµικής Ταφής Υπολειµµάτων”, πρόσθεσε ο υπουργός.
Υπενθυμίζεται πως το μεσημέρι της Τρίτης (29/03) η περιοχή μετατράπηκε σε πεδίο μάχης μεταξύ δυνάμεων των ΜΑΤ και κατοίκων που αντιδρούν στην κατασκευή του ΧΥΤΑ και επιχείρησαν να σταματήσουν σκαπτικό μηχάνημα, που συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων, προσέγγισε τη λεωφόρο Λαυρίου, για να απομακρύνει τα μπάζα, με τα οποία οι κάτοικοι την κρατούσαν κλειστή.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, τραυματίστηκαν τέσσερις αστυνομικοί, εκ των οποίων οι τρεις εξακολουθούν να νοσηλεύονται με εγκαύματα στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο, ενώ πραγματοποιήθηκε μία σύλληψη.
Σύμφωνα πάντως με το blog των κατοίκων που αντιστέκονται στη δημιουργία ΧΥΤΑ στην Κερατέα, τα χτυπήματα της Αστυνομίας είναι δολοφονικού χαρακτήρα. “Ρίχνουν δακρυγόνα και χημικά με μεταλλικούς κάλυκες σχεδόν εξ επαφής σε κεφάλια, μάτια, ποδια και χέρια.
Ρίχνουν δε πλαστικές σφαίρες από πολύ κοντά, με αποτέλεσμα να κάνουν θλαστικά τραύματα, τόσο βαθιά που έχουν και υπαισθησία (μούδιασμα και παραλύσεις)”, αναφέρουν χαρακτηριστικά.
To ΣτΕ άναψε το “πράσινο φως”
Υπέρ της συνέχισης των έργων για την κατασκευή των ΧΥΤΑ στην περιοχή της Κερατέας και του Γραμματικού απεφάνθη το ΣτΕ, στις 23 Μαρτίου, απορρίπτοντας τις τέσσερις αιτήσεις ακυρώσεως των αποφάσεων του Περιφερειάρχη Αττικής, με τις οποίες εγκρίθηκε το σχέδιο διαχείρισης στερεών αποβλήτων και το σκέλος που προβλέπει τη χωροθέτηση εγκατάστασης ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων (ΟΕΔΑ).
Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει ο Δήμος Κερατέας, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ανατολικής και Δυτικής Αττικής και ο ιδιώτης, Σ. Ιατρού.
Οι εν λόγω τέσσερις αποφάσεις του αρμόδιου Ε' Τμήματος του ΣτΕ είναι αποτέλεσμα προγενέστερων αποφάσεων του 2007, με τις οποίες είχαν απορριφθεί προσφυγές κατά της προέγκρισης κατασκευής ΧΥΤΑ στην Κερατέα, το Γραμματικό και τη Φυλή.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν όλους τους ισχυρισμούς των προσφευγόντων περί αντισυνταγματικότητας κατασκευής των εγκαταστάσεων ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων, όπως ότι πρόκειται να κατασκευαστούν σε δασικές και αρχαιολογικές εκτάσεις, σε περιοχές φυσικού κάλλους, κ.λ.π.
Ειδικά ως προς την προσφυγή του Δήμου Κερατέας, η δικαστική απόφαση αναφέρει ότι οι ισχυρισμοί του έχουν ήδη απορριφθεί με τις προγενέστερες αποφάσεις του 2007, χωρίς ωστόσο να επικαλείται νεώτερα δεδομένα ως προς το σκέλος της επιλογής των χώρων εγκατάστασης της μονάδας αποβλήτων.
Από τον κ. Ιατρού υποστηρίχθηκε, μεταξύ των άλλων, ότι η δημιουργία ΟΕΔΑ στην περιοχή της Κερατέας συνεπάγεται πρόκληση κινδύνων για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, λόγω της επιλογής της λύσεως της υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων σε περιοχή με οικοσυστήματα χρήζοντα προστασίας και αρχαιότητες.
Ωστόσο, ο λόγος αυτός ακυρώσεως απορρίφθηκε γιατί, στην προσβαλλόμενη πράξη περιέχεται, η πρόβλεψη όχι απλής υγειονομικής ταφής των αποβλήτων αλλά, η διάθεση μετά από προηγούμενη ειδική επεξεργασία τους.
Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011
Μαίνεται ο "πόλεμος" της Κερατέας - Ανένδοτη η κυβέρνηση
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου