Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Επιδείνωση του καιρού από το μεσημέρι


Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στα νησιά του Ιονίου, τα δυτικότερα τμήματα της Ηπείρου, την δυτική Στερεά, την δυτική Πελοπόννησο, τμήματα της κεντρικης Μακεδονίας (εκτός από τα δυτικότερα τμήματα της Πέλλας, την Ημαθία, την Πιερία και την νότια Χαλκιδική όπου θα σημειώνονται χιονοπτώσεις ακόμα και σε παραθαλάσσιες περιοχές), την ανατολική Μακεδονία και την Θράκη...



Στις υπόλοιπες περιοχές θα υπάρχουν νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο στις νοτιότερες παραθαλάσσιες περιοχές της νότιας Πελοποννήσου, των νοτίων και ανατολικών Κυκλάδων, της Κρήτης και των Δωδεκαννήσων.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ανατολικότερα τμήματα της Ηπείρου, την δυτική Μακεδονία και την κεντρική Πελοπόννησο καθώς ακόμα και στις παραθαλάσσιες περιοχές της Θεσσαλίας, της κεντρικής Στερεάς, της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας, της βόρειας και ανατολικής Πελοποννήσου, των βορείων Κυκλάδων και των νήσων του ανατολικού Αιγαίου.

Τα φαινόμενα στους νομούς Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Αττικής, Εύβοιας, Κορινθίας, Αργολίδας και Λακωνίας θα είναι ιδιαίτερα έντονα με χιονοστρώσεις κατά τόπους >60cm.

Σταδιακά και μέχρι το απόγευμα τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην Θάσο, την προσήνεμη κεντρική Μακεδονία (Ημαθία, Πιερία και Χαλκιδική), στην ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την βορειοανατολική Πελοπόννησο, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Παράλληλα αναμένονται χιονοπτώσεις και στις υπόλοιπες Κυκλάδες καθώς και σε περιοχές της Κρήτης με υψόμετρο >200μ.

Άνεμοι από ΒΒΑ διευθύνσεις ισχυροί έως πολύ ισχυροί και τοπικά στο Αιγαίο έως θυελλώδεις.

Θερμοκρασία σε περαιτέρω πτώση - ισχυρός και ολικός παγετός στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά - και:

Στα δυτικά από -9 έως 7 βαθμούς Κελσίου.
Στα βόρεια από -12 έως 4 βαθμούς Κελσίου.
Στα κεντρικά από -10 έως 1 βαθμούς Κελσίου.
Στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά από -6 έως 4 βαθμούς Κελσίου.
Στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη από -2 έως 9 βαθμούς Κελσίου.

Αττική: Νεφώσεις με χιονοπτώσεις ακόμα και σε παραθαλάσσιες περιοχές. Νωρίς το πρωί έντονα φαινόμενα θα σημειώνονται στα βόρεια του νομού, ενώ περαιτέρω επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός μετά το μεσημέρι με ισχυρές χιονοπτώσεις/χιονοκαταιγίδες στον άξονα βορειοδυτική Αττική-δυτική Αττική-Σαλαμίνα-Πειραιάς-νότια προάστεια Αθηνών. Χιονόστρωση θα υπάρχει από το πρωί σε περιοχές του λεκανοπεδίου με υψόμετρο >100μ καθώς και σε πεδινές περιοχές της δυτικής Αττικής ενώ από το μεσημέρι και μετά χιονόστρωση θα υπάρχει και στις υπόλοιπες περιοχές του νομού (εκτός της παραθαλάσσιας Λαυρεωτικής).

Ενδεικτικά ύψη χιονόστρωση την Τρίτη το βράδυ:

Πεδινά δυτικής Αττικής: >25cm
Πεδινά ανατολικής Αττικής: >20cm
Πεδινά νότιας Αττικής: οριακή χιονόστρωση
Βορειoδυτική ορεινή ζώνη: >90cm
Βόρεια και ανατολική ορεινή ζώνη: >70cm
Βόρεια/βορειοδυτικά/βορειοανατολικά προάστεια: >35cm
Κέντρο Αθήνας: >10cm
Δυτικά προάστεια και Πειραιάς: >20cm
Ανατολικά και νότια προάστεια: >15cm

Άνεμοι από ΒΒΑ διευθύνσεις ισχυροί και τοπικά στον νότιο Ευβοϊκό εώς πολύ ισχυροί και θερμοκρασία από -1 έως 4 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια και βορειοδυτικά του νομού θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη: Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις πυκνότερες στα δυτικά και νότια του νομού με πιθανότητα αργά το απόγευμα να σημειωθούν τοπικές χιονοπτώσεις. Άνεμοι από ΒΒΔ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί και θερμοκρασία από -3 έως 5 βαθμούς Κελσίου.

Βελτιωμένος ο καιρός την Τετάρτη στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια με τα φαινόμενα να περιορίζονται στην Αττικοβοιωτία, την Εύβοια, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Βροχές ή χιονόνερο αναμένονται στις νοτιότερες παραθαλάσσιες νησιωτικές περιοχές των Κυκλάδων, της νότιας Κρήτης και των Δωδεκανήσων ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στις υπόλοιπες περιοχές - ενδεχομένως και σε πεδινές περιοχές της βόρειας Κρήτης.

kairos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: