Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Η κυβέρνηση άρχισε να καταμετρά τα "ασημικά" για τα 50 δισ. ευρώ


Η πρώτη απογραφή των ασημικών που πρόκειται να πουληθούν προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της εξοικονόμησης των 50 δισ ευρώ από τις σχεδόν αναγκαστικές αποκρατικοποιήσεις της χώρας, ξεκίνησε.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εντός των επομένων ωρών, το υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να...



ζητήσει από όλη την κυβέρνηση, τις προτάσεις της για τις επιχειρήσεις, τους οργανισμούς, αλλά και την ακίνητη περιουσία που ελέγχει και που μπορεί να ενταχθεί στη σχετική λίστα. Η τελευταία, θα πρέπει να καταρτισθεί και να αποσταλεί στις Βρυξέλλες, το γρηγορότερο δυνατό.

Αν είναι δυνατόν, και πριν από το τέλος του τρέχοντος μηνός. Αυτό τουλάχιστον, θα ήταν το ιδεατό, αλλά παράλληλα δεν θα απείχε και ιδιαίτερα απ όλα όσα έχουν συμφωνηθεί στη Σύνοδο της Παρασκευής.

Βεβαίως, από το οικονομικό επιτελείο γνωρίζουν ότι η ανταπόκριση των υπουργείων, σε αυτό το κάλεσμα, δεν θα είναι ακριβώς ενθουσιώσης. Γι αυτό και θα σπεύσουν να πάρουν τα μέτρα τους. Δηλαδή, θα συντάξουν και μια εναλλακτική, "δική τους" λίστα, για τον ίδιο λόγο. Κατ αυτόν τον τρόπο θα επιδιώξουν να είναι καλυμμένοι και να προλάβουν τις προθεσμίες, για τις οποίες έχουν δεσμευθεί έναντι των ευρωπαίων εταίρων.

Στην αρχή, πάντως, το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων θα στηριχθεί στην "αξιοποίηση" της ακίνητης περιουσίας και των υποδομών (λιμάνια, αεροδρόμια κλπ), αλλά επειδή θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι αυτή δεν θα αρκέσει, στη λίστα, αλλά προς το τέλος της, θα υπάρχουν και οι αποκρατικοποιήσεις οργανισμών, όπως ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΗ, η ΔΕΠΑ και όχι μόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: