Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Τα μηνύματα των πολιτικών αρχηγών για την επέτειο της 25ης Μαρτίου


Σε δηλώσεις με αφορμή την εθνική γιορτή της 25ης Μαρτίου οδηγήθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί της χώρας μας έχοντας ένα κοινό γνώμονα: την προσπάθεια των Ελλήνων ώστε να “παλέψουν” στον σημερινό δικό τους αγώνα, έχοντας ως παράδειγμα προς μίμηση τους εθνικούς ήρωες του 1821...



Δεν έλειψαν οι αναφορές στον καταστροφικό σεισμό της Ιαπωνίας αλλά και στη επερχόμενη δημιουργία πυρηνικού εργοστασίου στην Τουρκία.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ.Κάρολος Παπούλιας για την ημέρα της 25ης Μαρτίου "Τιμούμε σήμερα την επέτειο της 25ης Μαρτίου, μία ημέρα έμπνευσης και συγκίνησης. Το έπος της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας μας θυμίζει τα ιδανικά για τα οποία πολέμησαν οι αγωνιστές του ‘21."

O πρόεδρος της Δημοκρατίας μάλιστα τονίζει πως όπως όλος ο κόσμος στο παρελθόν θαύμασε τους ήρωες του 1821 για τον ηρωισμό και τον πατριωτισμό τους, με ανάλογο τρόπο πρέπει να αντεπεξέλθει η ελληνική κοινωνία του σήμερα, με το να προσπαθήσει δηλαδή να αντιμετωπίσει την ιστορική αυτή πρόκληση, την οικονομική κρίση.

Αναφέρεται μάλιστα τόσο στην τραγωδία της Ιαπωνίας, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο, φανερώνει την ασημαντότητα της ανθρώπινης ζωής μπροστά στην απολυτότητα της φύσης αλλά και μας δίνει έναυσμα για περαιτέρω προβληματισμό πάνω σε θέματα επιστήμης.

Ο κ. Παπούλιας συνεχίζει λέγοντας: "Η παράλογη επιμονή της Τουρκίας να χτίσει πυρηνικό εργοστάσιο σε ένα σημείο ιδιαίτερα σεισμογενές, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο τον ελληνικό χώρο όσο και την ασφάλεια των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, πρέπει να απαντηθεί άμεσα. Σε επίπεδο θεσμικό και με την απαραίτητη συνδρομή των εταίρων μας, η Τουρκία οφείλει να καταλάβει πως δεν ζει μόνη αλλά συνυπάρχει σε ένα διεθνές περιβάλλον με συγκεκριμένους κανόνες και όρια".

Ο πρωθυπουργός προέβη με τη σειρά του σε δηλώσεις για την εθνικής σημασίας αυτή μέρα: "Σήμερα γιορτάζουμε την Παλιγγενεσία του Έθνους, τη μέρα που η Ελλάδα, ξεκίνησε τον μεγάλο αγώνα της ανεξαρτησίας της απέναντι στον κατακτητή. Γιορτάζουμε πάνω απ’ όλα τη θέληση ενός λαού να διεκδικήσει το δικαίωμα στην ελευθερία, στην ανεξαρτησία, την ίδια του την υπόσταση".

Αναφέρεται μάλιστα και στο γεγονός ότι η Ελλάδα, 190 χρόνια μετά την επανάσταση, έχει πετύχει πολλά: Αποτελεί μία σταθερή δημοκρατία, ένα φάρο ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή μας. Συγκαταλέγεται στις πιο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου, είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ευρωζώνης και όλων των σημαντικών διεθνών οργανισμών.

Ερχόμενος στο σήμερα τονίζει ότι οι Έλληνες καλούνται να δώσουν μια ακόμα μάχη με άλλα όπλα, τη βούληση και την απόφασή για ανατροπές απέναντι σε χρόνια προβλήματα που οδήγησαν στο εξαιρετικά δύσκολο σήμερα.

Σε ανάλογες δηλώσεις για "τον αγώνα των Ελλήνων για οικονομική ανάταξη και εθνική ανάταση της Πατρίδας" προέβη και ο Αντώνης Σαμαράς, πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης με τη σειρά του αναφέρει: "Ο Ελληνικός λαός γνώριζε πάντοτε πως δεν χρειαζόταν να εφεύρει τις ρίζες του και την ιστορία του. Είχε παρελθόν, είχε γλώσσα, είχε μνήμη, δηλαδή ιστορία. Και στο όνομα αυτής ακριβώς της ιστορίας και του πατριωτισμού ύψωσε το λάβαρο εναντίον του δυνάστη του και κέρδισε το αγαθό της ελευθερίας. Σήμερα κάτω από πολύ δυσμενείς συνθήκες για την πατρίδα μας αυτές οι ιδέες προβάλλουν και πάλι σαν μια ιστορική αναγκαιότητα".

Σε πιο σκληρές δηλώσεις προέβη η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ η οποία κατηγορεί την κυβέρνηση ότι "διεξάγει την πιο σκληρή επίθεση ενάντια στις δυνάμεις της εργασίας και τη νεολαία". "Οι λύσεις που σχεδιάζουν οι κυρίαρχες δυνάμεις στην Ευρώπη στοχεύουν στο να αποτελειώσουν το κοινωνικό κράτος και τις λαϊκές κατακτήσεις δεκαετιών. Η δημόσια παιδεία, η υγεία, η κοινωνική ασφάλιση, τα εργασιακά δικαιώματα και το περιβάλλον θυσιάζονται στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου".

Τέλος, η Δημοκρατική Αριστερά τόνισε πως υπάρχει ανάγκη αισιοδοξίας από πλευράς των Ελλήνων ώστε να να αναζητήσει προτάσεις διεξόδου από τη σημερινή ζοφερή πραγματικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: