Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

"Φέσι" 10 δισ. ευρώ για τα ασφαλιστικά ταμεία


Στο «κόκκινο» βρίσκονται τα ασφαλιστικά ταμεία και πλέον η υπαγωγή των οφειλετών (επιχειρήσεων, αυτοαπασχολούμενων) στην νέα ρύθμιση είναι επιτακτική όπως τόνισε χθες ο Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γιώργος Κουτρουμάνης.

Η μείωση των εσόδων στα ταμεία προκαλεί «ασφυξία» με χαρακτηριστικό παράδειγμα το ΙΚΑ –ΕΤΑΜ...



στο οποίο παρατηρείται μείωση εσόδων κατά 16% , ενώ συνολικά οι οφειλές προς τα ταμεία ξεπερνούν τα 10 δις. ευρώ από 700.000 οφειλέτες. Στα πλαίσια αυτά ο κ. Κουτρουμάνης απηύθυνε προειδοποίηση για μηνύσεις, κατασχέσεις και πλειστηριασμούς για τους οφειλέτες που δεν θα υπαχθούν στο νέο σύστημα διακανονισμού των χρεών.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες υπό την υπουργό Εργασίας Λούκα Κατσέλη με την συμμετοχή των εκπροσώπων των Κοινωνικών Εταίρων (ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΒ, ΣΕΤΕ), επισημάνθηκε ότι πλέον υπάρχει κίνδυνος βιωσιμότητας για τα ασφαλιστικά ταμεία , τα οποία δεν θα έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν συντάξεις αν ο αριθμός των οφειλετών ξεπεράσει το 40% των ασφαλισμένων.

Κατά τη συνάντηση η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κα Λούκα Τ. Κατσέλη, ενημέρωσε τους Κοινωνικούς εταίρους, για τις τρέχουσες δράσεις του Υπουργείου σχετικά με το πρόγραμμα της κοινωνικής εργασίας, για τα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα Στήριξης της Απασχόλησης (ΤΟΠΣΑ), καθώς και για τα πλεονεκτήματα της νέας ρύθμισης οφειλών των επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ο κ. Κουτρουμάνης τόνισε ότι η εισπρακτικότητα είναι ιδιαίτερα χαμηλή, σημειώνοντας ότι ο ένας τρεις υπόχρεους δεν καταβάλει εισφορές και χαρακτήρισε τη ρύθμιση συμφέρουσα αφού προβλέπει χαμηλές δόσεις και μακρό χρόνο αποπληρωμής. Ο κ. Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας, υπογράμμισε, ότι ικανή και αναγκαία συνθήκη για την υπαγωγή στη ρύθμιση είναι η ανταπόκριση στην καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών και τόνισε, ότι οι επιχειρήσεις που δεν θα υπαχθούν στο νέο διακανονισμό αποπληρωμής θα υποστούν τις συνέπειες των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί).

Κρίσιμη για την βιωσιμότητα των Ταμείων χαρακτήρισε την ένταξη των επιχειρήσεων στη νέα ρύθμιση ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης, ο οποίος ανέφερε ότι στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν οφειλές 6,2 δις προς το ΙΚΑ και 4 δισ. προς τον ΟΑΕΕ. Εκ των οποίων το 1,2 δισ. έχει ήδη ρυθμιστεί.

Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του προέδρου της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος κ. Δ. Ασημακόπουλου, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι τα Ταμεία θα αντιμετωπίσουν κίνδυνο κατάρρευσης αν δεν καταστεί δυνατόν να ενταχθούν στη ρύθμιση τουλάχιστον το 50% των επιχειρήσεων που οφείλουν εισφορές.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ, Γιώργος Παναγόπουλος, είπε ότι οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται "με το πιστόλι στον κρόταφο" να αποδεχθούν μια πιο ευέλικτη λύση ώστε να ρυθμιστούν οι οφειλές και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα "είναι αυτή η τελευταία φορά που με τέτοιες έκτακτες διαδικασίες επιχειρείται να δοθεί λύση σε προβλήματα ρευστότητας".

Δεν υπάρχουν σχόλια: