Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Oλι Ρεν: "Ατύχημα" οι δηλώσεις των εκπροσώπων ΕΚΤ-ΔΝΤ-Κομισιόν


ΡΕ ΠΑΤΕ ΚΑΛΑ; ΤΣΑΚΩΝΕΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ,
ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟ "ΤΙ" ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ;


Η αντίδραση της κυβέρνησης για τα όσα ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή η τρόικα σε συνέντευξη Tύπου, οφείλεται στο ότι αποκαλύφθηκε από τους εκπροσώπους της Κομισιόν, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ η συμφωνία για την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας με στόχο να εξοικονομηθούν 50 δισ. ευρώ...



Oπως διευκρίνισαν χθες κυβερνητικές πηγές, ο υπουργός Oικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου σκόπευε να ανακοινώσει στον ελληνικό λαό τη συμφωνία με την τρόικα για τις ιδιωτικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ μετά τη σημερινή συνεδρίαση του ECOFIN. Eσπευσε όμως να ανακοινώσει τη συμφωνία αλλά και ορισμένες κοινωνικές αλλαγές η τρόικα, κάτι που η κυβέρνηση θεώρησε απαράδεκτο.

Η κυβέρνηση έπρεπε να ανακοινώσει τη συμφωνία για τις ιδιωτικοποιήσεις και όχι η τρόικα, η οποία στις προηγούμενες συνεντεύξεις περιοριζόταν μόνο σε μία αποτίμηση της κατάστασης και δεν ανακοίνωναν τα μελλοντικά μέτρα, επισήμαναν οι ίδιες πηγές. Την περασμένη Παρασκευή όμως προχώρησε στην ανακοίνωση των ιδιωτικοποιήσεων, κάτι που δεν είναι η δουλειά της.

Ερωτηθείς για το όλο θέμα, ο επίτροπος Ολι Ρέν τόνισε: «Σημειώνουμε την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να αρχίσει πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Ο ρόλος μας είναι συμβουλευτικός και υποστηρίζουμε την ελληνική κυβέρνηση, που είναι η μόνη υπεύθυνη να κάνει προτάσεις για ιδιωτικοποιήσεις, περιλαμβανομένου του χρόνου και του μεγέθους».

Η συνέντευξη Tύπου της τρόικας με την ανακοίνωση των ιδιωτικοποιήσεων χαρακτηρίστηκε "ατύχημα" από τον επίτροπο Ολι Ρεν κατά τη δίωρη περίπου συζήτηση των υπουργών της ευρωζώνης για την κατάσταση στην Ελλάδα. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι ήταν μία «πολύ κακή συγκυρία». Η αναφορά στις ιδιωτικοποιήσεις δεν έπρεπε να γίνει, ανέφερε ο υπουργός, για τον οποίον η εξοικονόμηση των 50 δισ. ευρώ είναι ένας στόχος, προκειμένου να πειστούν οι αγορές ότι είμαστε αποφασισμένοι να μειώσουμε το χρέος, ούτως ώστε μαζί με την επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου και τα χαμηλότερα επιτόκια να βελτιωθεί η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Ο υπουργός είπε στους συναδέλφους του ότι η κυβέρνηση "θα κάνει το 2011 ό,τι χρειαστεί" και αναφέρθηκε στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθερότητας που σχεδιάζει να υποβάλει την άνοιξη η κυβέρνηση, εκφράζοντας τη λύπη του για την αρνητική στάση της αντιπολίτευσης. Ο Ολι Ρέν και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ μίλησαν για "εντυπωσιακή προσαρμογή" της Ελλάδας στα μέτρα του προγράμματος κατά το 2010, αλλά και για "κινδύνους" το 2011. Και για τους δύο κρίσιμο θα είναι το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθερότητας που θα υποβάλει την άνοιξη η Ελλάδα και ζήτησαν να συνεχιστούν οι διαρθρωτικές αλλαγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: