Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Σκληραίνει η στάση της κυβέρνησης κατά του "Δεν πληρώνω"

Στα δικαστήρια θα οδηγούνται σύντοµα οι επιβάτες των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας που θα επιβιβάζονται στα µέσα µαζικής µεταφοράς χωρίς να πληρώνουν εισιτήριο: Με τροπολογία που ετοιµάζεται να καταθέσει την Τετάρτη ο υπουργός Μεταφορών ∆ηµ. Ρέππας στο νοµοσχέδιο για την αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών, η «εισιτηριο-αποφυγή» θα θεωρείται πλέον ποινικό αδίκηµα πληµµεληµατικού χαρακτήρα.

Είναι χαρακτηριστικόότι το πρωί του περασµένου Σαββάτου σηµειώθηκαν νέα εκτεταµένα νέα κρούσµατα σφράγισης καικαταστροφής ακυρωτικών µηχανηµάτων εισιτηρίων σε σταθµούς του Μετρό, του ηλεκτρικού σιδηροδρόµου, καθώς και σε λεωφορεία και τρόλεϊ....

Οπως επισηµαίνουν αρµόδιοι παράγοντες του Μετρό, οµάδες του «κινήµατος» που αρνείται την πληρωµή εισιτηρίου (µε αφορµή τις πρόσφατες αυξήσεις) µπήκαν σε δώδεκα σταθµούς προκαλώντας εκτεταµένες φθορές στα ακυρωτικά µηχανήµατα, ενώ δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις όπου τα ακυρωτικά µηχανήµατα καταστράφηκαν ολοσχερώς. Μέχρι τώρα οιλαθρεπιβάτες των αστικών συγκοινωνιών τιµωρούνται µόνο µε διοικητικό πρόστιµο, το οποίο ανέρχεταιστο 60πλάσιο της τιµής τουεισιτηρίου που δεν πλήρωσαν. Με βάσητις πρόσφατες αυξήσεις των εισιτηρίων, η λαθρεπιβίβαση σε αστικά λεωφορεία, τρόλεϊ και τραµεπισύρει πρόστιµο ύψους 72 ευρώ, ενώ στο Μετρό και τον ηλεκτρικό σιδηρόδροµο το ύψος του προστίµου ανεβαίνει στα 84 ευρώ.

ΝΕΟΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ

Ο εντοπισµός των παραβατών, όπως σηµειώνουν στελέχη του υπουργείου, θα αποτελεί αρµοδιότητα του Σώµατος Ελεγκτών Κοµίστρου, το οποίοθα απαρτίζεται πλέον από ένστολους εργαζόµενους και θα αναλάβει δράση αµέσως µετά την ψήφιση του νοµοσχεδίου. Την ίδια στιγµή, µε άλλη νοµοθετική ρύθµιση του υπουργείου Υποδοµών θα αντιµετωπιστεί και το φαινόµενο της άρνησης πληρωµής διοδίων στις εθνικές οδούς απότους οδηγούς. Ωστόσο, η «εισιτηριο-αποφυγή» και η άρνηση πληρωµής των διοδίων δεν µπορούν νααντιµετωπιστούν ενιαία, καθώς στην πρώτη περίπτωση αποκλειστικός δικαιούχος είναι το κράτος (σε αυτό ανήκουν οι συ γκοινωνιακές ∆ΕΚΟ),ενώ αντίθετα στη δεύτερη περίπτωση δικαιούχοι είναι κατά βάση ιδιωτικές κοινοπραξίες.

Στο µεταξύ, συνεχίστηκαν και χθες οι κινητοποιήσεις στους σταθµούς των διοδίωνόλης της χώρας από τα µέλη του«κινήµατος» που αρνούνται την πληρωµή τελών.Το άνοιγµα των διοδίωνστις εθνικές οδούς και στην Αττική Οδό ξεκίνησε στις 12.00 το µεσηµέρι και έληξε στις 3.00 το απόγευµα, ενώ σε αρκετούς σταθµούς τα διόδια έµειναν ανοιχτά έως τις 5.00 το απόγευµα! Στόχος των διοργανωτώντης διαµαρτυρίας ήταννα ανοίξουν όλοι οι σταθµοί των διοδίων της χώρας. Για τον λόγο αυτόν σε πολλές περιοχές πραγµατοποιήθηκαν προσυγκεντρώσεις, ενώ για τις µετακινήσεις πολιτών προς τους σταθµούς των διοδίων χρησιµοποιήθηκαν ακόµα και µισθωµένα λεωφορεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: