Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Σχέδιο επαναπατρισμού των Ελλήνων από τη Λιβύη


Με τις ταραχές που έχουν ξεσπάσει στη Λιβύη, όπου ζουν και εργάζονται 300 Έλληνες, να λαμβάνουν άκρως ανησυχητικές διαστάσεις, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δόλλης, επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει σε εφαρμογή σχέδιο επαναπατρισμού.

"Οι προτεραιότητές μας", όπως σημείωσε μιλώντας στις πρωινές εκπομπές των τηλεοπτικών σταθμών MEGA και ΣΚΑΙ,...



"είναι να πάρουμε άδειες υπερπτήσεως και προσγειώσεως για να φέρουμε τον κόσμο που θέλει να γυρίσει στην Ελλάδα από τη Λιβύη".

Επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με όσους Έλληνες μπορεί να επικοινωνήσει είτε μέσω της πρεσβείας είτε μέσω των εταιρειών στις οποίες εργάζονται στη Λιβύη.

«Είμαστε», πρόσεθεσε, «σε συνεννοήσεις και με άλλες χώρες οι οποίες επιχειρούν για τον ίδιο σκοπό, προκειμένου να συντονίσουμε τις δυνάμεις μας και να απεγκλωβίσουμε τους πολίτες μας από κοινού».

Η επιχείρηση επαναπατρισμού θα πραγματοποιηθεί με μέσα που θα διαθέσει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (μεταγωγικά αεροσκάφη τύπου C-130) και κατόπιν της συνεννόησης που απαιτείται για την περίπτωση αυτή με τις λιβυκές αρχές.

H Πρεσβεία της Ελλάδος στην Τρίπολη βρίσκεται για το λόγο αυτό σε συνεχή επαφή τόσο με τους εκπροσώπους των ομογενειακών κοινοτήτων, στη Βεγγάζη και την Τρίπολη, όσο και με τις εταιρίες ελληνικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στη Λιβύη και απασχολούν προσωπικό σε διάφορα μέρη της χώρας, κάποια εξ αυτών απομακρυσμένα από τα μείζονα αστικά κέντρα.

Στο μεταξύ, πρόκειται να συνεδριάσει κεκλεισμένων των θυρών το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (22/2), προκειμένου να συζητήσει την κρίση στη Λιβύη.

Όπως αναφέρεται, η σύγκλιση της συνεδρίασης, που στη διπλωματική ορολογία αποκαλείται διαβούλευση, ζητήθηκε από το Λίβυο πρεσβευτή στα Ηνωμένα Έθνη, Ιμπραίμ Νταμπασί, και θα πραγματοποιηθεί στις 2 το μεσημέρι.

Ο Ιμπραίμ Νταμπασί και άλλοι αξιωματούχοι από τη διπλωματική αποστολή της Λιβύης στα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν τη Δευτέρα (21/2) την προσχώρησή τους στο πλευρό των διαδηλωτών και κάλεσαν το στρατό της χώρας να συμμαχήσει με τους πολίτες για να διώξουν τον Μουαμάρ Καντάφι από την ηγεσία της χώρας μετά από 42 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: