Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Δίμηνη παράταση για τους ημιυπαίθριους


Μετά το αλαλούμ των υπουργείων Περιβάλλοντος και Εσωτερικών, η Τίνα Μπιρμπίλη εξετάζει το ενδεχόμενο να πάρει δύο μήνες παράταση η διαδικασία της τακτοποίησης των ημιυπαίρθιων χώρων, καθώς οι αιτήσεις στα πολεοδομικά γραφεία έχουν ξεπεράσει το μισό εκατομμύριο για πάνω από 730.000 χώρους...



Το ενδεχόμενο αυτό είχε αποκλειστεί αρχικά από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Νίκο Σηφουνάκη, ωστόσο το υπουργείο αναθεώρησε τις απόψεις του. Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που έχει να διαχειριστεί το υπουργείο, είναι ότι οι πολεοδομίες ανήκουν στις προ Καλλικράτη νομαρχίες, οι οποίες θα πάψουν να έχουν ισχύ από τον Ιούνιο και μετά.

Έτσι λοιπόν το ΥΠΕΚΑ θέλει να δώσει παράταση, για να μπορέσουν να συγκεντρωθούν περισσότερες αιτήσεις, αφού η ζήτηση εμφανίζεται ιδιαιτέρως αυξημένη. Είναι χαρακτηριστικό πως ο χρόνος αναμονής στις πολεοδομίες για την κατάθεση των δικαιολογητικών φτάνει τις 15 ώρες!

Άλλο ζήτημα που υφίσταται με την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων είναι ο "νεκρός χρόνος" μεταξύ 2 Ιουλίου του 2009 και 28 Απριλίου 2010, οπότε δημοσιεύθηκε ο νόμος 3843 της Tίνας Μπιρμπίλη.

Στο διάστημα αυτό πολλοί ιδιοκτήτες, που είχαν αγοράσει νεόδμητα, είτε είχαν υπογράψει συμφωνητικά αντιπαροχής με κατασκευαστές, φαίνεται να μην μπορούν να νομιμοποιήσουν ημιυπαίθριους και κατά συνέπεια τα διαμερίσματα αυτά να μην μπορούν να πουληθούν και να ενοικιαστούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: