Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Διατροφή τέκνου σε πατέρα επιδίκασε το Μονομελές Πρωτοδικείο


Το ποσό των 900 ευρώ μηνιαίως για διατροφή καλείται να καταβάλει ανθυποπλοίαρχος στον πατέρα του με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου.

Ο ηλικιωμένος πατέρας, που είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη για να εξασφαλίσει από το μοναδικό του παιδί χρήματα που του είναι απολύτως αναγκαία για την επιβίωσή του, δικαιώθηκε από το Τμήμα Ασφαλιστικών Μέτρων...



Το δικαστήριο επικαλείται τις σχετικές διατάξεις του Αστικού Κώδικα που προβλέπουν την υποχρέωση διατροφής τέκνου προς τον άπορο γονέα του, όταν το ίδιο είναι οικονομικά εύπορο και δεν τίθεται σε κίνδυνο η διαβίωση του.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο πατέρας, που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας που τον καθιστούν μη αυτοεξυπηρετούμενο και διώχθηκε από το ιδιόκτητο σπίτι του γιου του, φιλοξενείται εκ περιτροπής στα σπίτια αδελφών του και χρειάζεται μηνιαίως για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη περίπου 2.000 ευρώ.

Η σύνταξη του, μαζί με το ΕΚΑΣ, ανέρχεται στο ποσό των 680 ευρώ, ενώ ο γιος του κερδίζει τουλάχιστον 5000 ευρώ τον μήνα από την μόνιμη εργασία του.

Με την προσφυγή του ο ηλικιωμένος ζητούσε την καταβολή διατροφής ύψους 2.000 ευρώ τον μήνα από τον γιo του.

Το δικαστήριο τελικά έκρινε ότι ο ανθυποπλοίαρχος μπορεί να δίνει 900 ευρώ κάθε μήνα στον πατέρα του για την επιβίωσή του, ποσό που δεν θέτει σε κίνδυνο τη διαβίωση τη δική του και της οικογένειάς του.

Την διατροφή υποχρεώνεται, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση να την καταβάλει μέσα στο πρώτο τριήμερο κάθε μήνα και αν καθυστερεί να ανταποκριθεί στην υποχρέωσή του θα πρέπει να πληρώνει και το νόμιμο τόκο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: