Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Μόνη λύση στην κρίση η 'έξυπνη ανάπτυξη'

Η Ευρωπαία Επίτροπος Neelie Kroes που είναι αρμόδια για την ψηφιακή ατζέντα δήλωσε πως υπάρχει 'επείγουσα ανάγκη' προσαρμογής σ την Ευρώπη προκειμένου να αναδυθεί με επιτυχία από την οικονομική κρίση.

Η Ολλανδή αξιωματούχος δήλωσε χθες πως η συζήτηση για το επόμενο πλαίσιο ερευνητικών προγραμμάτων "φθάνει σε κρίσιμο σημείο αφού η ανάγκη για αλλαγή επείγει και η Ευρώπη χρειάζεται ανάπτυξη, μία ανάπτυξη που πρέπει να είναι 'έξυπνη' ".

"Ελλείψει αλλαγών πολιτικής, ο μέσος όρος οικονομικής ανάπτυξης στην Ε.Ε. την περίοδο 2011-2020 θα περιορισθεί σε 1,5%". Η Kroes, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πρόσθεσε ότι "οι αλλαγές στην πολιτική ξεκίνησαν"...

"Το 2010 ενεργοποιήσαμε έναν αριθμό σχετικών πρωτοβουλιών, όπως την ψηφιακή ατζέντα για την Ευρώπη, την καινοτομική ένωση, την ολοκληρωμένη βιομηχανική πολιτική και την πρωτοβουλία για τις τεχνολογίες κλειδιά. Σε όλες αυτές υπάρχει μία μόνον φιλοδοξία, η δημιουργία των συνθηκών για την 'έξυπνη ανάπτυξη'". Τα σχόλια της Kroes έγιναν στα πλαίσια μιας συνδιάσκεψης για τη βιομηχανία φωτονικής - της επιστήμης του φωτός - που έγινε στις Βρυξέλλες από εκπροσώπους του κλάδου.

Όπως επισήμανε η Επίτροπος, "υπάρχουν πολλοί τομείς όπου η φωτονική συμβάλλει στην ψηφιακή ατζέντα και κατ' επέκταση στον μετασχηματισμό του κόσμου. Για παράδειγμα, στο Ίντερνετ του μέλλοντος, όπου οι βασισμένες στη φωτονική επικοινωνίες θα δημιουργήσουν νέες αγορές και νέους τρόπους επιχειρείν υποστηρίζοντας τεράστιες απαιτήσεις κυκλοφορίας και υψηλά εξειδικευμένες υπηρεσίες. Στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης η φωτονική θα επιτρέψει πολύ γρήγορη και ακριβή εξακρίβωση ασθενειών όπως ο καρκίνος, συχνά πριν εκδηλωθούν τα πρώτα συμπτώματα, επιτρέποντας έτσι πιο αποτελεσματικές και με λιγότερες παρενέργειες θεραπείες"

Όπως δήλωσε ο, Martin Goetzeler, διευθύνων σύμβουλος της Osram, η φωτονική θα έχει πολύ μεγαλύτερη επίδραση στη μελλοντική μας ζωή. Διευκρίνισε, δε, πως σήμερα το 10% του τζίρου της βιομηχανίας φωτονικής δαπανάται σε έρευνα και ανάπτυξη ενώ δημιούργησε πάνω από 40.000 θέσεις απασχόλησης την τελευταία τριετία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: