Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Πού ζει ο επικεφαλής της μόνιμης αποστολής του ΔΝΤ


Κολλημένος με τα ωραία σπίτια και την Ακρόπολη

Τον μύθο του στην Ελλάδα ζει ο Μπομπ Τράα, ο επικεφαλής της μόνιμης αποστολής του ΔΝΤ στη χώρα μας.

Παγερά αδιάφορος για τη δυσχερή οικονομική κατάσταση της χώρας και την εξάπλωση της φτώχειας που προκαλούν τα μέτρα που προτείνει, φροντίζει να προσφέρει στον εαυτό του ό,τι πιο πολυτελές...



Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», η συμπεριφορά του αυτή κρίθηκε προκλητική και από τον διευθυντή του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, ο οποίος τον έριξε από το «παλατάκι» της Δ. Αρεοπαγίτου, που είχε νοικιάσει αρχικά έναντι 9.100 ευρώ μηνιαίως. Στη μεζονέτα του 5ου-6ου ορόφου και των 250 τ.μ. ο Ολλανδός τεχνοκράτης μπορούσε να απολαμβάνει τη θέα της Ακρόπολης, η οποία τον συνεπαίρνει. Τόσο, ώστε, όταν εγκαταστάθηκε στο γραφείο του στο κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος, απαίτησε ανυποχώρητα να έχει και αυτό θέα προς τον Ιερό Βράχο, κάτι που προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια ακόμα και του επικεφαλής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλου.

Λόγω ανωτέρας βίας, ο κ. Τράα πήρε τον δρόμο για τη Φιλοθέη. Από τα ψηλά στα χαμηλά; Οχι ακριβώς... Δεν θα μπορούσε η μεζονέτα των 220 τ.μ. να θεωρηθεί παράγκα σε καμιά περίπτωση, ειδικά όταν το νοίκι που πληρώνει γι’ αυτήν αγγίζει τα 4.000 ευρώ. Τρομερή λιτότητα, πράγματι -ο κ. Τράα απολογήθηκε πως δεν μπορούσε να βρει ευπρεπές σπίτι με νοίκι περί τα 2.500 ευρώ, στα οποία τον καλούσαν να περιοριστεί οι προϊστάμενοί του.

Πριν από την Ελλάδα, σταθμοί του Μπομπ Τράα ήταν η Ουρουγουάη και ο Ισημερινός, όπου κατείχε, όπως εδώ, θέση τοποτηρητή του ΔΝΤ. Επίσης, έχει «βοηθήσει» Αργεντινή και Βραζιλία, ενώ με τις εκθέσεις του έχει προσπαθήσει να βάλει σε καλούπι λιτότητας την Ισπανία, τη Γερμανία, τη Σουηδία, ακόμα και την Ελβετία.

Καθημερινά προβλήματα

Από την άλλη, φαίνεται ότι τα προβλήματα δεν περιορίζονται μόνο στον ακριβό τρόπο ζωής του, αλλά και στην καθημερινή επαφή του με τους Ελληνες τεχνοκράτες. Ο κ. Τράα περιγράφεται ως εριστικός χαρακτήρας, κυρίως λόγω της επιθετικής συμπεριφοράς του. Το ΔΝΤ έχει ενημερωθεί σχετικά και πηγές στην Ουάσιγκτον έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι αίτημα αντικατάστασης του Μπομπ Τράα, αν η ελληνική πλευρά το έθετε, θα γινόταν δεκτό.

Για το πέρασμα του Τράα από την Ουρουγουάη, αξίζει να ανατρέξουμε σε μια συνέντευξη του πανεπιστημιακού (πολιτειολόγος) Οσκαρ Μποτινέλι. Μιλώντας για την πτώση του Αργεντίνου προέδρου Ντε Λα Ρούα, ο Μποτινέλι υπογράμμισε πως συνέβη και επειδή το Ταμείο του έκλεισε όλες τις πόρτες. Τούτο οφείλεται πρωτίστως, λέει ο καθηγητής, στην «αγκύλωση ορισμένων υπαλλήλων του Ταμείου» και την «κρύα χρήση των αριθμών» που κάνουν.

«Την εξήγηση αυτή», συνεχίζει ο καθηγητής, «πρέπει να έχει κανείς στο μυαλό όταν παρατηρεί κάποιες φιγούρες του Ταμείου που δείχνουν ελάχιστη ή καθόλου πολιτική κατανόηση. Αυτή ήταν και η περίπτωση του επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ουρουγουάη, Μπομπ Τράα, ο οποίος όχι απλώς δεν καταλάβαινε τίποτα από την εγχώρια πολιτική, αλλά τίποτα από πολιτική γενικά».

Εριστικός
Επίδειξη τεχνοκρατικού λαϊκισμού

Με Mercedes που θα πηγαίνει με 100 μίλια την ώρα παρομοίασε την οικονομία που φτιάχνει το ΔΝΤ στην Ελλάδα ο Μπομπ Τράα. Μιλώντας σε συνέδριο της Τράπεζας της Ελλάδος και της Οξφόρδης την Παρασκευή, ο κ. Τράα απέφυγε να αναφέρει κάτι για τα πιθανά θύματα μιας τέτοιας τρελής κούρσας στο κέντρο της Αθήνας.

Επίσης, προέτρεψε τον κόσμο στο «less φακελάκι» σε μια έξαρση τεχνοκρατικού λαϊκισμού, πνεύμα που επιδεικνύεται και στην έκθεση που είχε δημοσιεύσει το 2009 για την ελληνική οικονομία. Εκεί έκανε λόγο για χρέος-μπαμπούλα... 800% του ΑΕΠ έως το 2050. Βρήκε και λύση για το χρέος: να πουληθεί η κρατική περιουσία.

Πρωτότυπη ιδέα θα ομολογήσουμε, όμως, τον είχε προλάβει ο Χανς Βέρνερ-Σιν την προηγούμενη εβδομάδα. Ο επικεφαλής του σημαντικότερου γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου IFO έδωσε και τεχνικές λεπτομέρειες για μια διαδικασία που θα φέρει το ελληνικό χρέος, μαζί με την κρατική περιουσία, στα χέρια των Ευρωπαίων εταίρων.

Αμαρτωλό παρελθόν
Έγινε πλούσιος ξεσπιτώνοντας κόσμο

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ολλανδός υψηλόβαθμος υπάλληλος εκνευρίζει τους... ιθαγενείς μιας χώρας. Στον Ισημερινό, η οργάνωση ECUARUNARI, που υποστηρίζει τα δικαιώματα των αυτοχθόνων Κέτσουα, και η περιβαλλοντική οργάνωση Acciοn Ecolοgica ζήτησαν να... απελαθεί ο κ. Τράα! Κι αυτό «λόγω ανάρμοστης χρήσης της ιδιότητάς του ως επισκέπτη και της παρακίνησης των εθνικών αρχών σε λήψη μέτρων ενάντια στο δημόσιο συμφέρον και την εθνική ασφάλεια».

Η γυναίκα του, Χιμένα Τράα-Βαλαρέθο, με την οποία στις αρχές της δεκαετίας του ‘80 φοίτησε στο ίδιο πανεπιστήμιο στις ΗΠΑ, κάνει περίπου την ίδια δουλειά, καθώς εργάζεται στην Παγκόσμια Τράπεζα.

Κατά το διάστημα (μεταξύ 2002 και 2004 περίπου) που ο Μπομπ προΐστατο της αποστολής του ΔΝΤ στον Ισημερινό, η Χιμένα Τράα μετείχε (ως... ανθρωπολόγος) σε επιτροπές αξιολόγησης προγραμμάτων που έτρεχε στον Ισημερινό η Διαμερικανική Τράπεζα Επενδύσεων μαζί με την Παγκόσμια Τράπεζα και αμερικανικές ΜΚΟ. Με τα προγράμματα αυτά, περιληπτικά, ιθαγενείς έχασαν τα σπίτια που χρησιμοποιούσαν οικογενειακά επί αιώνες και αποκλείστηκαν από την πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό.

Την ίδια ώρα, οι Τράα κατόρθωσαν να αγοράσουν στην Ουάσιγκτον ένα σπίτι αξίας 2 εκατομμυρίων δολαρίων και να σπουδάζουν τα παιδιά τους στα καλύτερα σχολεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: