Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Ε.Καϊλη: "Οχι" στα προνόμια των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ


ΓΙΑ ΤΑ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΟΥΤΕ ΛΟΓΟΣ...

"Ναι στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και κάθε ΔΕΚΟ που δεν επιδέχονται εξυγίανσης ή δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των πολιτών, αλλά τα προνόμια των εργαζομένων σε αυτές", λέει με συνέντευξή της στη «metro» η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊλή...



"Αν αυτά (σ.σ. τα συμφέροντα των πολιτών) δεν εξασφαλίζονται, ας ιδιωτικοποιηθούν (σ.σ. οι ΔΕΚΟ)» τονίζει χαρακτηριστικά. Η βουλευτής Θεσσαλονίκης αποδοκιμάζει τις πρακτικές που ακολουθεί η τρόικα στην Ελλάδα, ενώ για την υπαγωγή της χώρας στον έλεγχό της αναγνωρίζει διαχρονικές ευθύνες.

"Πάθαμε και μάθαμε" παρατηρεί.
"Αν δουλεύουν οι υπουργοί, δεν έχει σημασία η επικοινωνιακή εικόνα"

-Η κυβέρνηση δεν βγάζει και την καλύτερη εικόνα προς τα έξω. Υπάρχει πρόβλημα συνεννόησης μεταξύ των υπουργών;

"Επιτρέψτε μου να σας δώσω μία εικόνα: Υποθέστε πως μπαίνετε σε ένα εργαστήριο, όπου όλα είναι στη θέση τους, οι τεχνίτες σας κοιτάνε και σας συμπεριφέρονται με αρμονία και γενικά όλα είναι τακτοποιημένα. Τι σημαίνει αυτό; Κατά πάσα πιθανότητα σημαίνει ότι το εργαστήριο αυτό δεν έχει δουλειά. Όταν υπάρχει πραγματικός φόρτος εργασίας, υπάρχει και αταξία και τρέξιμο και πίεση. Η εικόνα είναι σημαντικό, αλλά δευτερεύον θέμα. Το σημαντικό είναι να βγαίνει η δουλειά. Είναι νωπές άλλωστε οι μνήμες από την προηγούμενη διακυβέρνηση του πρωθυπουργού, που για να κρατάει “ατσαλάκωτη” την εικόνα, έκανε σπάνια υπουργικά συμβούλια".

-Στις αποκρατικοποιήσεις υπάρχουν κόκκινες γραμμές. Για παράδειγμα, η ΔΕΗ πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί;

"Οι ΔΕΚΟ υπάρχουν για να εξασφαλίζονται επαρκώς και με ασφάλεια συγκεκριμένα οφέλη σε όλους τους πολίτες. Όταν κάποια δημόσια επιχείρηση ζημιώνει τους πολίτες περισσότερο από ό,τι τους ωφελεί, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βρεθεί μία λύση άμεσα. Η αποκρατικοποίηση είναι μία από αυτές τις πιθανές λύσεις, αλλά όχι η πρώτη διέξοδος. Πρώτα πρέπει να γίνει προσπάθεια εξυγίανσης όλων των ΔΕΚΟ, και φυσικά η προσπάθεια αυτή πρέπει να είναι διαρκής. Δεν νοείται οι δημόσιες επιχειρήσεις να “υπάρχουν” για να εξασφαλίζουν προνόμια στους εργαζόμενους σ’ αυτές. Το προνόμιο μιας σταθερής δουλειάς με μια λογική αμοιβή πρέπει να έχει έναν και μοναδικό στόχο: Την εξυπηρέτηση του ελληνικού λαού, ο οποίος απαιτεί αυτή να είναι η μεγίστη δυνατή με το μικρότερο δυνατό κόστος. Αν αυτά δεν εξασφαλίζονται, τότε ας ιδιωτικοποιηθούν".

-Να δίνει ή να μη δίνει η «τρόικα» συνεντεύξεις; Ή μήπως δεν είναι αυτό το πρόβλημα;

"Η τρόικα, ή μάλλον οι επιθεωρητές της, δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση, από την αρχή, να βγαίνουν δημόσια και να δίνουν συνεντεύξεις Τύπου. Είναι εντεταλμένα στελέχη, που η δουλειά τους είναι να ελέγχουν και να συμβουλεύουν. Δεν έχουν τίποτα να πουν δημόσια. Με ενοχλεί ακόμα και ότι τους “κυνηγάνε” οι κάμερες στο δρόμο με μικρόφωνα παρακαλώντας τους για μια κουβέντα. Δεν πρέπει να μας ενδιαφέρουν οι απόψεις τους. Κι ας μην ξεχνάμε ότι οι τελικές πολιτικές αποφάσεις είναι στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης. Τους Έλληνες τους ενδιαφέρει να δουν και να καταλάβουν ότι οι θυσίες τους θα έχουν αποτέλεσμα και μάλιστα γρήγορα".

-Το δίλημμα «ας σωθεί η πατρίδα και ας χάσει το ΠΑΣΟΚ τις εκλογές» θα επαληθευτεί στις κάλπες;

"Αυτό δεν αποτελεί δίλημμα πολιτικής για εμάς. Κάποιοι έσυραν τη χώρα στον γκρεμό και τιμωρήθηκαν. Εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φτιάξουν τα πράγματα και πάλι, ώστε να ξαναβρούμε όλοι το χαμόγελό μας. Για εμάς αυτός ο εκλογικός κύκλος μοιάζει με μία τεράστια λίστα από πράγματα που πρέπει να γίνουν και χρονοδιαγράμματα που πρέπει να τηρηθούν, ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση. Μόλις τα αποτελέσματα της δουλειάς μας γίνουν ορατά, οι εκλογές θα είναι μία επιβράβευση της προσπάθειάς μας, αλλά κυρίως νίκη για την πατρίδα μας".

-Έχετε μετανιώσει που ψηφίσατε το Μνημόνιο, χωρίς να γνωρίζετε τις επιμέρους οδυνηρές παραμέτρους που περιλαμβάνονται σε αυτό;

"Το Μνημόνιο δεν είχε εξ αρχής όλα τα μέτρα που ακολούθησαν. Εξελίσσεται. Και είμαστε εδώ για να βάζουμε κόκκινες γραμμές. Λυπάμαι όμως που έπρεπε να φτάσουμε στο Μνημόνιο για να ξυπνήσουμε σαν χώρα. Θα μπορούσαμε να έχουμε δώσει τη λύση μόνοι μας νωρίτερα. Ο λαϊκισμός, η ανευθυνότητα, ο ερασιτεχνισμός και η τεμπελιά πολλών ετών μάς οδήγησαν στο χείλος της καταστροφής. Πάθαμε και μάθαμε. Αυτή ήταν η παραδοχή που έγινε με το Μνημόνιο. Αλλά ούτε πειραματόζωα των ισχυρότερων της Ευρώπης θα γίνουμε, ούτε θα ξεπουλήσουμε την αξιοπρέπειά μας ή την κληρονομιά των παιδιών μας".

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τάμαθες Καίλη;Σε ψάχνει ο Σειρηνάκης!

Ανώνυμος είπε...

Αντε μιλα για καμια ανταυγια και κανα make up, που το εχεις κιολας και ασε τα μνημονια!!