Το κυβερνών κόμμα στην Αίγυπτο ανήγγειλε, χθες το απόγευμα, "μείζονα αλλαγή" στην ηγεσία του --με κορυφαία στελέχη να αποχωρούν, όχι όμως κι ο ίδιος ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, που γιά 12η ημέρα είναι αντιμέτωπος με μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις υπερ της αποχώρησής του από την εξουσία.
Από την ηγεσία του 'Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος' παραιτήθηκε χθες ο γιός του προέδρου Μουμπάρακ, Γκαμάλ, ενώ από το αξίωμα του γγ παραιτήθηκε ο Σάφουατ ελ Σέριφ.
Ο αντικαταστάτης τους είναι ο Χόσαμ Μπαντράουϊ, έως τώρα μέλος του κόμματος, μέλος της Ανω Βουλής και του "Συμβουλίου των σοφών"....
Συγκεντρωμένοι στο Μόναχο γιά την 47η Διάσκεψη της Ασφάλειας πολλοί δυτικοί ηγέτες απηύθυναν, σήμερα, κάλεσμα γιά μία "συντεταγμένη μετάβαση στη Δημοκρατία" στην Αίγυπτο.
"Δεν πρέπει να έχουμε στο Κάϊρο ένα κενό εξουσίας", υπογράμμισε από το Μόναχο η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ.
"Θύελλα πλήττει σήμερα τον αραβικό κόσμο", επισήμανε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Χίλαρι Κλίντον. Κάλεσε τη μελλοντική αιγυπτιακή κυβέρνηση "να κινηθεί αποφασιστικά προς τη Δημοκρατία".
Ο αμερικανός ειδικός απεσταλμένος στο Κάϊρο, συνταξιούχος διπλωμάτης Φρανκ Γουάϊσνερ, που συμμετέχει σήμερα στη διάσκεψη στο Μόναχο, παρατήρησε ότι "κρίσιμος παραμένει ο ρόλος, που θα παίξει ο Χόσνι Μουμπάρακ, τις αμέσως ερχόμενες ημέρες".
Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι ενωμένοι...
Στην πλατεία Ταχρίρ υπό βροχόπτωση παραμένουν σήμερα αρκετές χιλιάδες διαδηλωτές, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι μαζί, ζητώντας να φύγει από την εξουσία ο πρόεδρος Μουμπάρακ, μετά μία 30χρονη άσκησή της.
"Δεν θα φύγουμε απ εδώ, εάν δεν φύγει από την προεδρία ο Μουμπάρακ", απάντησε το συγκετρωμένο πλήθος στον στρατηγό Χασάν αλ Ραουϊνι, που απευθύνθηκε σε αυτό, παρακαλώντας να διαλυθεί ήρεμα "γιά να σωθεί ό,τι πιά σήμερα μπορεί, στην Αίγυπτο".
Πάμπολλοι διανυκτέρευσαν σε αυτήν την πλατεία, παρά τη νυκτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας.
--Σήμερα ο πρόεδρος Μουμπάρακ είχε σύσκεψη με τους υπουργούς του τού οικονομικού τομέα, και με τον κεντρικό τραπεζίτη, ενώ υπάρχει εκτίμηση ότι αυτές οι ταραχές κοστίζουν καθημερινά στο αιγυπτιακό δημόσιο 300 εκατομ.δολάρια.
Ο Χόσνι Μουμπάρακ πιέζεται να δώσει την πραγματική εξουσία στον αντιπρόεδρο πρώην αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών, Ομαρ Σουλεϊμάν, 72 ετών, και έως το φθινόπωρο "να μείνει αξιοπρεπώς στην προεδρία", άνευ πραγματικής εξουσίας. Αυτό τον συμβουλεύει το "Συμβούλιο των Σοφών", που δηλώνει ότι "έχει κατ'ευθείαν δίαυλο επικοινωνίας με τον Σουλεϊμάν".
Αμφιβάλλει, όμως, ότι είναι υλοποιήσιμη αυτή η ιδέα ο νέος πρωθυπουργός,Αχμεντ Σαφίκ, που διατηρεί προσωπική επικοινωνία με όλους τους ενδιαφερόμενους--και με τους παράνομους 'Αδελφούς Μουσουλμάνους'--ζητώντας "αμοιβαίες παραχωρήσεις".
Στη Δύση, κι οι "Τάϊμς της Νέας Υόρκης" συμφωνούν ότι το ζητούμενο είναι να αναχωρήσει, μετά από 30 συναπτά έτη, αξιοπρεπώς από τον θώκο της εξουσίας του ο Χόσνι Μουμπάρακ.
Μάλιστα, ρίχνεται η ιδέα να μείνει έως το φθινόπωρο, και μόνον, στην προεδρική κατοικία στο Σαρμ ελ Σέϊχ.
Αλλη ιδέα, είναι να τού επιτραπεί η θεραπεία του σε ένα γερμανικό νοσοκομείο, όπως συνέβη τα λίγα τελευταία έτη.
Σύμφωνα με τις επίσημες πηγές, οι τραυματίες της λαϊκής εξέγερσης είναι τουλάχιστον πέντε χιλιάδες, ως σήμερα, μετά την 25η Ιανουαρίου, όταν αυτή πρωτοξεκίνησε.
Ομως, ο ΟΗΕ εκτίμησε ότι την προηγούμενη (από την τρέχουσα) εβδομάδα σημειώθηκαν στα πολλαπλά επεισόδια με την αστυνομία, και με τον στρατό, και 300 θάνατοι...
Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011
Κρίσιμες ώρες για την Αίγυπτο
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου