Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Μπερλουσκόνι: Ο Καντάφι δεν έχει τον έλεγχο της κατάστασης


Την εκτίμηση ότι ο Μουαμάρ Καντάφι έχει χάσει πλέον τον έλεγχο της κατάστασης εξέφρασε δημοσίως το Σάββατο ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μέχρι πρότινος στενός φίλος και συνεργάτης του Καντάφι.

«Φαίνεται ότι ο Καντάφι δεν έχει πλέον τον έλεγχο της κατάστασης στη Λιβύη», δήλωσε το Σάββατο από τη Ρώμη ο ιταλός πρωθυπουργός σε μία πολιτική συγκέντρωση...



«Αν είμαστε όλοι σύμφωνοι μπορούμε να δώσουμε τέλος στο λουτρό αίματος και να υποστηρίξουμε το λαό της Λιβύης», πρόσθεσε ο Μπερλουσκόνι.

Ο ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίο υπέγραψε το 2008 και μία συμφωνία φιλίας με τον Καντάφι, αποκάλυψε ότι «το γεωπολιτικό σενάριο αλλάζει και η Ιταλία ανησυχεί γι' αυτό».

«Κανείς δεν μπόρεσε να προβλέψει αυτό που συμβαίνει στη Λιβύη, ούτε αυτό που συνέβη πριν μερικές εβδομάδες στην Τυνησία και την Αίγυπτο και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αυτό που θα συμβεί», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι εξελίξεις στη Βόρεια Αφρική είναι «πολύ αβέβαιες διότι αυτοί οι λαοί μπορεί να πλησιάσουν στη δημοκρατία, όμως μπορεί να έρθουμε αντιμέτωποι με επικίνδυνα κέντρα ισλαμικού ολοκληρωτισμού».

ιβύη Εξάλλου, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον τέθηκαν σε τηλεφωνική τους συνομιλία υπέρ της επιβολής «σοβαρών κυρώσεων» από τον ΟΗΕ εναντίον του καθεστώτος της Λιβύης, όπως αναφέρει γερμανική ανακοίνωση.

Η Μέρκελ και ο Κάμερον εκτιμούν ότι «το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να υιοθετήσει το συντομότερο δυνατόν σοβαρές κυρώσεις εναντίον του καθεστώτος της Τρίπολης», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της γερμανικής κυβέρνησης Κρίστοφ Στέγκμανς σε ανακοίνωσή του.

Οι δύο ηγέτες τέθηκαν επίσης υπέρ της επιβολής κυρώσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: