Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Άγκυρας και Τ/κυπρίων

Η Τουρκία ανακάλεσε τον "πρέσβη" της Κατεχόμενα Καγιά Τουρκμέν. Η ανταποκρίτρια του ΡΙΚ στην Κωνσταντινούπολη μετέδωσε, επικαλούμενη τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης, ότι ο Κ. Τουρκμέν θεωρείται θύμα της κρίσης, που ξέσπασε τις τελευταίες ημέρες στα κατεχόμενα.

Ακόμη μετέδωσε ότι στη θέση του φαίνεται να διορίζεται ο Χαλίλ Ιμπραχίμ Ακτζά, ο οποίος είναι "ο αρχιτέκτονας των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στα κατεχόμενα, που ήταν η αιτία ώστε να βγουν οι Τουρκοκύπριοι στους δρόμους. Εναντίον του υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις από τους Τουρκοκύπριους συνδικαλιστές".

Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωσή του, έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν πρόκειται για ανάκληση, αλλά για αλλαγή του " πρέσβη" στα κατεχόμενα....

Στο μεταξύ ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου δήλωσε ότι τα συνθήματα και τα πανό στις διαδηλώσεις στα κατεχόμενα μπορεί να έχουν δυσαρεστήσει την Τουρκία, αλλά και τα λόγια που διατυπώθηκαν έχουν δυσαρεστήσει τους Τουρκοκύπριους.

Μιλώντας στο τουρκικό κανάλι NTV σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας, ο Ντερβίς Ερογλου είπε ότι υπήρχαν Τουρκοκύπριοι που εναντιώνονταν στα οικονομικά μέτρα και μια μικρή μειοψηφία που εκμεταλλεύθηκε, κατά την έκφρασή του, τη διαδήλωση. Πρόκειται, υποστήριξε, για πολιτικά κόμματα που δεν ξεπερνούν το 1%.

Ερωτηθείς κατά πόσο οι εξελίξεις αυτές επηρεάζουν τις απευθείας διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ο κ. Έρογλου είπε ότι η διαδήλωση που έγινε και το γεγονός ότι μπορεί να γίνουν και άλλες, του προκαλούν λύπη και -από την άλλη - αυτή η εικόνα τον αποδυναμώνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

-----Στις 2 Μαρτίου νέο συλλαλητήριο των Τουρκοκυπρίων ----

Με νέες κινητοποιήσεις απαντούν οι Τουρκοκύπριοι στα οικονομικά μέτρα, που προωθεί η Άγκυρα στα κατεχόμενα, και στις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν, για «αχάριστους και ξεδιάντροπους» Τουρκοκύπριους.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκοκυπριακού Τύπου, η συντεχνιακή πλατφόρμα προγραμματίζει νέο συλλαλητήριο για τις 2 Μαρτίου.

Στα δημοσιεύματα αναφέρεται ότι το συλλαλητήριο αναμένεται να είναι πιο ογκώδες από αυτό που έγινε στις 28 Ιανουαρίου, λόγω των σκληρών δηλώσεων του Ταγίπ Ερντογάν κατά των διαδηλωτών. Σε ανακοίνωσή της, η συντεχνιακή πλατφόρμα αναφέρει ότι η ψευδοκυβέρνηση δεν αντιλήφθηκε τις επιθυμίες των Τουρκοκυπρίων και συνεχίζει την αντιδημοκρατική της πολιτική κατά των ιδίων και των εργαζομένων.

Στο μεταξύ, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, αποδίδει τις αντιδράσεις της Άγκυρας στην πίεση, που νιώθει η Τουρκία, λόγω του κυπριακού.

Μιλώντας στο ΡΙΚ ο Τουρκοκύπριος πανεπιστημιακός τόνισε ότι «η Τουρκία βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση γιατί αντιλαμβάνεται πλέον ότι το κυπριακό έχει εξελιχθεί σε μεγάλο πρόβλημα κυρίως στις ευρωτουρκικές σχέσεις».

Ανέφερε, επίσης, ότι οι κινητοποιήσεις των Τουρκοκυπρίων έγιναν ως αντίδραση στην οικονομική πολιτική, που η Τουρκία θέλει να τους επιβάλει, ωστόσο τόνισε, «πίσω από αυτό το ζήτημα υπάρχει μία συστηματική διαδικασία υποτίμησης των Τουρκοκυπρίων με τις συχνές αναφορές ότι δεν είναι όσο θα έπρεπε μουσουλμάνοι και δεν αγαπούν την Τουρκία».

Ο κ. Κιζίλγιουρεκ ανέφερε πως αν η Αγκυρα ήθελε μια αυτόνομη τουρκοκυπριακή κοινότητα θα την έχτιζε εδώ και τριάντα χρόνια και δεν θα δημιουργούσε αυτή τη σχέση εξάρτησής της από την Τουρκία.

Διατύπωσε, επίσης, την εκτίμηση ότι το ζήτημα Τουρκίας - Τουρκοκυπρίων άρχισε από δηλώσεις του Τζεμίλ Τσιτσέκ και τόνισε ότι είναι καιρός η Άγκυρα να αναθεωρήσει τον διορισμό του, γιατί αν παραμείνει στη θέση του υπουργού Επικρατείας, αρμόδιου για θέματα Κύπρου, δεν μπορεί να υπάρξει βελτίωση στις σχέσεις Τουρκίας - Τουρκοκυπρίων.


----Τουρκία: δηλώσεις Μπαγίς για τις σχέσεις Άγκυρας-ΤΔΒΚ----

Αποκαλυπτικός για τις διαστάσεις που λαμβάνει η κρίση με τους τουρκοκύπριους στο εσωτερικό της Τουρκίας ήταν ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου της Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγίς ο οποίος δήλωσε ότι "όσοι θέλουν να επέμβουν στην εσωτερική πολιτική της Τουρκίας και να προκαλέσουν κάποιες ταραχές στην Τουρκία μέσω Κύπρου, θα απογοητευτούν όπως πάντα".

Μετά τη συνάντηση που είχε στην Κωνσταντινούπολη με τον Τουργκάϊ Αβτζί, ηγέτη του τουρκοκυπριακού Κόμματος Ελευθερίας και Μεταρρύθμισης, ο Μπαγίς έκανε δηλώσεις.

"Όλοι έχουμε αδυναμία στη μητέρα και τον πατέρα μας, αλλά οι γονείς πάντα έχουν περισσότεροι αδυναμία. Όλοι θέλουν την επιτυχία για τα παιδιά τους. Όπως η μητέρα δεν θέλει να αντιμετωπίζουν δυσκολίες τα παιδιά της, ακόμη και αν αυτά σφάλλουν, έτσι είναι και η ΤΔΒΚ από πλευράς Τουρκίας. Κανείς δεν μπορεί να πλήξει τη σχέση αυτή", είπε ο Μπαγίς και πρόσθεσε ότι "ορισμένοι κύκλοι στην ΤΔΒΚ συνεργάζονται με τους ελληνοκύπριους και προσπαθούν να προκαλέσουν διχόνοια".

Τόνισε επίσης ότι θα είναι αναποτελεσματικές "οι προσπάθειες αυτών που επιθυμούν να προκαλέσουν διχόνοια μεταξύ της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ".

Δεν υπάρχουν σχόλια: