Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Τουρκικός εκβιασμός σε ΕΕ με Έβρο


"Η Τουρκία δε θα εφαρμόσει τη νέα Συμφωνία Επανεισδοχής που διαπραγματεύτηκε με την Ε.Ε., όσο δεν εφαρμόζεται παράλληλα η συμφωνία για τη σταδιακή εξάλειψη του καθεστώτος θεωρήσεων στις μετακινήσεις των τούρκων πολιτών προς την Ευρώπη", λέει η Άγκυρα ως πρώτη αντίδραση για τα αποτελέσματα του Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης που ασχολείται με το θέμα των θεωρήσεων...



"Πολύ υπολειπόμενα" από τις προσδοκίες της Άγκυρας είναι τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, της 24ης Φεβρουαρίου, αναφέρει ανακοίνωση που εκδόθηκε την Παρασκευή (25/02) από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

"Αυτό που θέλουμε είναι να εξουσιοδοτήσει το Συμβούλιο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αρχίσει διαπραγματεύσεις με την Τουρκία με τρόπο ώστε να ικανοποιηθούν πλήρως οι προσδοκίες μας" αναφέρει η ανακοίνωση του τονίζει ότι υπ' αυτές τις συνθήκες η Τουρκία δεν πρόκειται να υπογράψει και να εφαρμόσει την Συμφωνία Επανεισδοχής που διαπραγματεύτηκε νωρίτερα.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επαναλαμβάνει ότι η συμφωνία Επανεισδοχής θα πρέπει να εφαρμοσθεί παράλληλα με τη διαδικασία για τη νέα σταδιακή άρση του καθεστώτος θεωρήσεων στους τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ευρώπη.

"Από την αρχή των διαπραγματεύσεων για την Συμφωνία Επανεισδοχής είχαμε με σαφήνεια μεταφέρει στους συνομιλητές μας - σε κάθε ευκαιρία - ότι δε θα υπογράψουμε τη συμφωνία αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας στο θέμα των θεωρήσεων", αναφέρει η ανακοίνωση.

Διακόσιοι πενήντα παράνομοι μετανάστες περνούν κατά μέσο όρο καθημερινά τα χερσαία σύνορα της χώρας στην περιοχή του Εβρου, δημιουργώντας πρόσθετες δυσκολίες στο ήδη οξυμένο πρόβλημα, που εξακολουθεί να παραμένει άλυτο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το αρχηγείο της Αστυνομίας, μέχρι τις 30 Αυγούστου του 2010 είχαν υποβληθεί στην Τουρκία αιτήματα για 76.613 αλλοδαπούς που όφειλαν να τους επιστρέψουν, διότι βεβαιωμένα είχαν έρθει στη χώρα μας από τα τουρκικά παράλια ή από τα χερσαία σύνορα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τουρκικές Αρχές δέχτηκαν να πάρουν πίσω μόνο έναν μικρό αριθμό αλλοδαπών από το Ιράν, το Ιράκ και τη Συρία (2.520 λαθρομετανάστες).

Πλέον αποτελεί ερώτημα αν οι Τούρκοι θα επιμείνουν και αντί απλώς να κωλυσιεργούν, μπλοκάρουν κάθε επανεισδοχή μετανάστη που περνά στην Ελλάδα από την περιοχή του Έβρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: