Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Πρωταγωνιστής η Ελλάδα στην επιστροφή των Ελλήνων και ξένων από τη Λιβύη


Παρά τις αντίξοες συνθήκες, αφενός την απόλυτα έκρυθμη κατάσταση που καθιστούσε σχεδόν ανέφικτη την έκδοση αδειών υπερπτήσης και προσγείωσης στα αεροδρόμια της Λιβύης, και αφετέρου τον εντοπισμό και την ασφαλή συγκέντρωση των Ελλήνων εργαζομένων που βρίσκονταν διασκορπισμένοι σε εργοτάξια στην έρημο της Σαχάρας,...



η επιχείρηση επαναπατρισμού Ελλήνων που οργάνωσε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών στέφθηκε από επιτυχία.

Με δύο βασικές επιχειρήσεις, δια αέρος με τρία στρατιωτικά αεροσκάφη και δια θαλάσσης με ελληνικά πλοία, σε πέντε κομβικά σημεία της χώρας - Τρίπολη, Σύρτη, Σέμπχα, Βεγγάζη και Τζιάλο) αλλά και τη στενή συνεργασία, στο τελευταίο στάδιο με το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, όλοι οι καταγεγραμμένοι 'Έλληνες και πολλοί άλλοι υπήκοοι ευρωπαϊκών και τρίτων χωρών κατάφεραν να απεγκλωβιστούν από τη Λιβύη.

Με το ξέσπασμα της κρίσης η ενεργοποίηση από το υπουργείο Εξωτερικών της επιχείρησης επαναπατρισμού ήταν άμεση. Η καταγραφή των περίπου 270 Ελλήνων που βρίσκονταν στη Λιβύη, αλλά και οι ιδιαίτερα δυσχερείς συνθήκες έγιναν η βάση κατάρτισης του σχεδίου δράσης.

«Η Ελλάδα απέδειξε ότι μπορεί να είναι μεγάλη χώρα σε περίοδο κρίσης», τόνισε σε ραδιοφωνική συνέντευξή του σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δόλλης, επικεφαλής του συντονισμού της επιχείρησης επαναπατρισμού.

Ο κ. Δόλλης εξάλλου ήταν αυτός που ηγείτο της αποστολής των δύο αεροσκαφών C-130 που μαζί με διπλωματικούς υπαλλήλους προσγειώθηκαν στην Τρίπολη, απ' όπου παρέλαβαν 171 άτομα -Έλληνες, Κυπρίους και πολίτες τρίτων χωρών- μεταξύ των οποίων ήταν και ένας τραυματισμένος από σφαίρες υπάλληλος της ελληνικής πρεσβείας.

Στην ίδια αποστολή ένα τρίτο στρατιωτικό αεροσκάφος, υπό τον σύμβουλο πρεσβείας κ. Βασιλοκωνσταντάκη, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Σέμπχα 662 χιλιόμετρα νότια της Τρίπολης προκειμένου να παραλάβει 36 άτομα που είχαν συγκεντρωθεί εκεί από τέσσερα διαφορετικά σημεία σε ακτίνα 200 χιλιομέτρων από την πόλη. Το ίδιο αεροσκάφος στη συνέχεια μετέβη στη Σύρτη όπου επιβίβασε άλλους 23 Έλληνες και Κυπρίους που βρίσκονταν στην περιοχή.

Ωστόσο, με το αεροδρόμιο της Βεγγάζης εκτός λειτουργίας, ο απεγκλωβισμός των πρώτων Ελλήνων είχε ξεκινήσει από εκεί με εμπορικό πλοίο που παρέλαβε 46 Έλληνες, μαζί με Κινέζους πολίτες και τους μετέφερε στην Κρήτη. Επιχείρηση που είχε συνέχεια με άλλα τρία ελληνικά πλοία τα οποία ανέλαβαν την απομάκρυνση των χιλιάδων Κινέζων εργαζομένων, καθώς και πολιτών διαφόρων χωρών.

«Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή "παίζει" διεθνώς, αλλά ιδιαίτερα στην Κίνα διότι είμαστε η χώρα η οποία βοήθησε στον απεγκλωβισμό 13.000 Κινέζων εργαζομένων στη Λιβύη», είπε ο κ. Δόλλης, εξηγώντας ότι στη Βεγγάζη, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, με τρία πλοία της ΑΝΕΚ μεταφέρθηκαν χιλιάδες άνθρωποι, στην πλειονότητά τους Κινέζοι. Γεγονός για το οποίο ο Κινέζος πρωθυπουργός εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Έλληνα πρωθυπουργό.

«Ευχαριστώ» στην ελληνική κυβέρνηση και ειδικότερα στον υπουργό Εξωτερικών εξέφρασε και ο Γερμανός ομόλογός του για τη συνεργασία της ελληνικής πλευράς στην απομάκρυνση των τελευταίων 132 εγκλωβισμένων εργαζομένων σε εργοτάξιο στο Τζιάλο - μεταξύ των οποίων 8 Έλληνες και 11 Κύπριοι- από δύο γερμανικά μεταγωγικά αεροσκάφη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: