Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Ξεσηκώνεται η αντιπολίτευση και στην Αλγερία


Η ευφορία για την επιτυχία της λαϊκής εξέγερσης στην Αίγυπτο ώθησε την αντιπολίτευση στην Αλγερία να προσπαθήσει να την μιμηθεί καλώντας σε μια αυθόρμητη μαζική κινητοποίηση τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, η οποία όμως κατεστάλη βίαια από την αστυνομία....



Περίπου 2.000 άνθρωποι, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν σε έκκληση για μια πορεία διαμαρτυρίας, παρά την απαγόρευση από την αστυνομία, διαδήλωσαν το Σάββατο στο Αλγέρι με αίτημα την «αλλαγή του πολιτικού συστήματος», μεταξύ των οποίων και ο Αλί Μπελχάτζ, πρώην ηγέτης του εκτός νόμου Ισλαμικού Μετώπου.

Οι διαδηλωτές κατάφεραν για λίγο να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό για να βρεθούν λίγο αργότερα εκ νέου αποκλεισμένοι από την αστυνομία, όπως ανέφεραν γαλλικές δημοσιογραφικές πηγές.

Μεταξύ αστυνομικών και των διαδηλωτών, οι οποίοι ήσαν 800 σύμφωνα με την αστυνομία και 2000 σύμφωνα με δημοσιογράφους στην περιοχή, είχαν ξεσπάσει συγκρούσεις πριν από την έναρξη της πορείας, η οποία ήταν προγραμματισμένη για τις 11:00 τοπική ώρα (12:00 ώρα Ελλάδας).

Πολλοί διαδηλωτές συνελήφθησαν, μεταξύ των οποίων ο Φοντίλ Μπουρμάλα, ένας από τους ιδρυτές του Εθνικού Συντονισμού για την Αλλαγή και τη Δημοκρατία (CNCD, το οποίο συγκρότησαν αντιπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων και των αυτόνομων συνδικάτων).

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου ήταν μάρτυρας σε δυο συλλήψεις, ο ένας από τους οποίους είναι ο Οτμάν Μααζούζ, βουλευτής του Συνασπισμός για τον Πολιτισμό και τη Δημοκρατία (RCD). Οι διαδηλωτές φώναζαν «Ελεύθερη Αλγερία» και «Κάτω το καθεστώς».

Τουλάχιστον δέκα διαδηλωτές τραυματίστηκαν, εξ αυτών δύο σοβαρά, σύμφωνα με εκπρόσωπο του κόμματος Συνασπισμός για τον Πολιτισμό και την Δημοκρατία.

Επικριτές της κυβέρνησης της Αλγερίας, που χρησιμοποιεί ιδιαίτερα σκληρές μεθόδους, είχαν ήδη ανακοινώσει ότι σχεδίαζαν να αψηφήσουν την απαγόρευση διαδηλώσεων από μέρους της πραγματοποιώντας μαζικές συγκεντρώσεις το Σάββατο με αίτημα την αποχώρηση του προέδρου Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα από την εξουσία. Η παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ από την προεδρία της Αιγύπτου μετά από 30 χρόνια ενέπνευσε την κινητοποίηση του RCD. «Ο Μουμπάρακ ανατράπηκε, ελπίζουμε ότι ο Μπουτεφλίκα θα είναι ο επόμενος», φώναζαν οι διαδηλωτές.

Την ίδια ώρα, το Αλγέρι παρακολουθεί νευρικά τις διαδηλώσεις που κλιμακώθηκαν σε λαϊκές εξεγέρσεις πρώτα στην Τυνησία και κατόπιν στην Αίγυπτο. Στην πρωτεύουσα είχε διαταχθεί γενική κινητοποίηση της αστυνομίας ήδη από την Παρασκευή, σύμφωνα με ανταποκριτές και την εφημερίδα El Watan.

Τον Ιανουάριο η Αλγερία δοκιμάστηκε από ταραχές λόγω της αύξησης των τιμών των τροφίμων και της ανεργίας--τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν. Άλλοι τουλάχιστον τρεις άνθρωποι αυτοπυρπολήθηκαν κι έχασαν τη ζωή τους σε ακραίες ενέργειες διαμαρτυρίας.

Ο Μπουτεφλίκα ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη χώρα θα αρθεί «πολύ σύντομα» και σειρά μεταρρυθμίσεων, περιλαμβανομένων μειώσεων στις τιμές των τροφίμων. Η αντιπολίτευση απέρριψε τις υποσχέσεις του ως ανεπαρκείς.

Αναλυτές προειδοποιούν ότι σε περίπτωση κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων και ξεσπάσματος ταραχών η εξέλιξη θα είναι «πολύ πιο βίαιη» από ό,τι στην Τυνησία και στην Αίγυπτο. Την δεκαετία του 1990 στη χώρα μαινόταν ο βάρβαρος εμφύλιος ανάμεσα στο στρατό και στους ισλαμιστές, στη διάρκεια του οποίου σφαγιάσθηκαν πάνω από 100.000 άνθρωποι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: