ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΚΛΕΒΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ;
Υπό τον αυστηρό έλεγχο του υπουργείου Οικονομικών θα βρίσκονται πλέον τόσο οι δαπάνες των άλλων υπουργείων, όσο και η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Τοποτηρητές του υπουργείου Οικονομικών θα συμμετάσχουν σε μικτές επιτροπές και θα βρίσκονται σε κάθε υπουργείο με στόχο να «τσεκάρουν» το που πηγαίνει κάθε ευρώ...
Οι οικονομικές λειτουργίες των υπουργείων θα περνούν από τον έλεγχο των επιτροπών αυτών.
Για παράδειγμα, εάν κάποιο υπουργείο θέλει να προχωρήσει σε μία σύμβαση παραχώρησης, θα πρέπει να έχει το “πράσινο φως” της επιτροπής και κατ’ επέκταση του υπουργείου Οικονομικών.
Οι επιτροπές αυτές δημιουργούνται στο πλαίσιο του καλύτερου συντονισμού του κυβερνητικού έργου και έχουν ήδη λάβει την έγκριση τόσο του Μαξίμου, όσο και της τρόικας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα γίνουν οι σχετικές συνεννοήσεις μεταξύ των υπουργών τις επόμενες μέρες, έτσι ώστε να αναλάβουν δράση οι επιτροπές από τα τέλη της επόμενης εβδομάδας.
Πέραν του οικονομικού ελέγχου που θα διενεργούν οι μικτές επιτροπές θα είναι επιφορτισμένες και με την παρακολούθηση των μεταρρυθμίσεων που έχει αναλάβει κάθε υπουργείο. Στόχος είναι να μην υπάρχουν προβλήματα με καθυστερήσεις στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων βάσει των χρονοδιαγραμμάτων που υπάρχουν στο Μνημόνιο.
Καθυστερήσεις που έχουν ήδη εντοπιστεί σε διάφορους τομείς και οι οποίες ενδεχομένως να θέσουν σε κίνδυνο την εκταμίευση κάποιας δόσης από τα δάνεια του μηχανισμού στήριξης.
Η σύσταση των επιτροπών αυτών και η τοποθέτηση των τοποτηρητών του υπουργείου Οικονομικών έρχεται σε μία περίοδο που η κυβέρνηση πρέπει να καταρτίσει και το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο Στρατηγικής (ΜΔΠΣ).
Σε αυτό θα περιλαμβάνονται μέτρα ύψους 20 δισ. ευρώ που θα ληφθούν έως και το 2015 για να μειωθεί το έλλειμμα σε επίπεδα χαμηλότερα του 2% του ΑΕΠ. Το ποσό αυτό θα προέλθει από μέτρα που έχουν να κάνουν με την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και όχι με νέες μειώσεις μισθών ή αυξήσεις φόρων.
Δεδομένου ότι τα «δύσκολα τώρα αρχίζουν» για την Ελλάδα, όπως έχουν διαμηνύσει όλοι, η κυβέρνηση θέλει να εντείνει τις προσπάθειές της για καλύτερο συντονισμό και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Στο πλαίσιο αυτό θα τοποθετηθούν και οι μικτές επιτροπές, ενώ τα μέτρα που θα περιλαμβάνονται στο ΜΔΠΣ θα έχουν να κάνουν κυρίως με:
- Τις ΔΕΚΟ (περαιτέρω μείωση κρατικών επιδοτήσεων, «σφίξιμο» των προσλήψεων, περικοπή λειτουργικών δαπανών κλπ)
- Τους δημόσιους φορείς με το κλείσιμο όσων δεν έχουν αντικείμενο λειτουργίας.
- Το φορολογικό σύστημα
- Την δημόσια διοίκηση και τις κοινωνικές παροχές (μείωση παροχών προς νοικοκυριά που είναι πάνω από το όριο της φτώχειας, κατάργηση επιδομάτων που πιθανόν να αλληλοεπικαλύπτονται και εξορθολογισμός των δημόσιων οργανισμών).
- Τις μισθολογικές δαπάνες (περαιτέρω περιορισμός των προσλήψεων σε κεντρική και γενική κυβέρνηση κλπ)
- Τις αμυντικές δαπάνες.
Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011
Οικονομικοί ελεγκτές στα υπουργεία
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου