Μόνο όσα εμπορικά κέντρα βρίσκονται κοντά σε μετρό, είναι στο κέντρο της πόλης, η αποτελούν Ολυμπιακή εγκατάσταση θα αδειοδοτηθούν, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το νέο Ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, μέσα στην επόμενη διετία θα “ξεφυτρώσουν” αλλά 10 -15, αναγκάζοντας σε λουκέτο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις...
Όπως δήλωσε την Τετάρτη (16/2) ο Γιάννης Πολύζος, πρόεδρος του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου, σήμερα λειτουργούν 18 κέντρα άνω των 10.000 τμ, ενώ εκκρεμεί η αδειοδότηση 15 εμπορικών συνολικής επιφάνεθας 750.000 τμ.
Από τα 18 της Αττικής, συνέχισε, τα 15 βρίσκονται μέσα στο λεκανοπέδιο (400.000 τμ.) και βρίσκονται πάνω σε οδικούς άξονες, δύο συνδυάζουν οδική εξυπηρέτηση και μέσα μαζικής μεταφοράς (The Mall, Athens Metro Mall) και τρία βρίσκονται στο κέντρο της πόλης (Notos, City Link, Capitol).
Από τις προτάσεις για νέα εμπορικά κέντρα προκύπτει ο υπερδιπλασιασμός σε σχέση με τα υφιστάμενα (750.000 τμ.), με το ένα τρίτο των νέων να ζητείται να χωροθετηθεί εκτός Λεκανοπεδίου, κυρίως στη θέση Κάντζα και στο λιμάνι του Λαυρίου.
Εντός Λεκανοπεδίου εκκρεμούν 11, με έμφαση στο Βοτανικό και τον Πειραιά, ενώ στο κέντρο της πόλης Αθήνας και Πειραιά σε εκκρεμότητα είναι το Μινιόν, ο ΟΣΕ (σταθμός Λαρίσης) και ΗΣΑΠ (Πειραιά) και ΟΛΠ στο Παλατάκι.
Από αυτά, 3 χωροθετούνται σε πρώην Ολυμπιακές εγκαταστάσεις (Αγ. Κοσμάς, Γαλάτσι, και Ολυμπιακό Χωριό).
“Η ανάπτυξη των εμπορικών θα σκοτώσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις”
Την ίδια στιγμή, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου είπε ότι ως το 2011 θα υπάρχουν περίπου 1,3 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα εκμισθωμένης επιφάνειας μεγάλων εμπορικών κέντρων, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα δομηθεί την επόμενη διετία 2011-12.
''Υπάρχει ένας πολύ μεγάλος κίνδυνος για τις μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, που ενδέχεται να καταστεί μοιραίος, λόγω της υπερσυγκέντρωσης επιχειρηματικών δυνάμεων, μέσω των νέων μεγάλων εμπορικών κέντρων. Ήδη στα κέντρα των μεγάλων πόλεων οι μικρές επιχειρήσεις βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση.
Είναι ενδεικτικό, ότι στην οδό Ερμού (ο πλέον εμπορικός δρόμος της Αθήνας) τα ξενοίκιαστα ισόγεια καταστήματα ξεπερνούν το 15%, ενώ εάν προστεθούν οι στοές και τα καταστήματα πρώτου ορόφου, τότε προσεγγίζουμε το 40 %.
Επιπλέον, η κρίση σαρώνει στην κυριολεξία τα επαγγελματικά ακίνητα, με αποτέλεσμα ένα στα δέκα καταστήματα να μένει άδειο για πολλούς μήνες, ενώ οι απαιτήσεις για μείωση των ενοικίων σε γραφεία και καταστήματα ξεπερνά το 30%”, είπε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Β. Κορκίδης
Σημείωσε με έμφαση ότι ''η σκέψη για κατασκευή εμπορικών κέντρων στην καρδιά των μικρών και μεγάλων πόλεων, θα...σκοντάψει σε πολλά εμπόδια και ένα από αυτά θα είναι σίγουρα οι τοπικοί Εμπορικοί Σύλλογοι με την αρωγή της ΕΣΕΕ''.
Η τάση για τα εμπορικά κέντρα είναι πλέον αρνητική, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Ελλάδα, όπως είπε και σε αυτό το πλαίσιο οι προτάσεις της ΕΣΕΕ είναι:
- Η εκ νέου μελέτη και επανεξέταση της εφαρμογής της εμπορικής χωροταξίας, χωρίς εξαιρέσεις, σε πανελλήνια εμβέλεια αξιοποιώντας το πρόσφατο εθνικό χωροταξικό σχέδιο.
- Πλήρη αναθεώρηση του νόμου 3377/05 στα πλαίσια της εφαρμογής του "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ".
- Αξιοποίηση πόρων από το επιχειρησιακό πρόγραμμα "Επιχειρηματικότητα και Ανταγωνιστικότητα του ΕΣΠΑ 2007-2013 για την Ενίσχυση των Υφιστάμενων Επιχειρήσεων στις Αστικές και Ημιαστικές Περιοχές της Χώρας".
- Καταγραφή των δυνατοτήτων ανάπτυξης της εμπορικής δραστηριότητας λαμβάνοντας υπόψη παραμέτρους, όπως υποδομές, εμπορευματικών υποδομών μεταφορών, θέσεων στάθμευσης, Μ.Μ.Μ., όρους προστασίας του περιβάλλοντος και προϋποθέσεις ασφάλειας δικαίου για τους μικρομεσαίους έμπορους.
- Συγκέντρωση ανά περιοχή πληροφοριακών στοιχείων των αρνητικών επιπτώσεων από την άναρχη λειτουργία των εμπορικών κέντρων και
- Αναθεώρηση του άρθρου 43 της συνθήκης της Ε.Κ. για την ελευθερία της εγκατάστασης υπερμεγεθών εμπορικών κέντρων χωρίς περιορισμούς.
Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011
Τα εμπορικά κέντρα ξεφυτρώνουν σαν τα δέντρα παντού
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου