Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

"Δεν είστε βιώσιμοι. Δεν υπάρχει εγγύηση ότι το πρόγραμμα θα πετύχει"


Τρομακτικές αμφιβολίες για το αν και κατά πόσο η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους του μνημονίου και θα μπορέσει να καταστεί βιώσιμη ως οικονομία καταγράφει η Κομισιόν στην τρίτη (και σκληρότερη από ποτέ) έκθεσή της για την πορεία εφαρμογής του μνημονίου.

Τα στελέχη της γενικής διεύθυνσης οικονομικών της Κομισιόν εκφράζουν αμφιβολίες για το οριστικό μέγεθος του ελλείμματος του 2010 -που θα διευκρινιστεί τον Απρίλιο -και θεωρούν ότι η επίτευξη των στόχων του 2011 υπόκειται σε “εξαιρετικά δυσμενείς κινδύνους”...




Ζητούν συνεπώς πρόσθετα μέτρα για το 2011, άμεσα, καθώς και επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που ή έχουν βαλτώσει ή θεωρούνται ανεπαρκείς.

Συγκεκριμένα, το μοντέλο επιβολής έμμεσων φόρων και οριζόντιας περικοπής δαπανών της γενικής κυβέρνησης έχει φτάσει στα όριά του, θεωρείται ανεπαρκές και δεν πρέπει να αναπαραχθεί στο διηνεκές, ενώ αντιθέτως πρέπει να υλοποιηθούν διαρθρωτικές αλλαγές, όπως η ανατροπή του μοντέλου λειτουργίας δημοσίου, ΔΕΚΟ και ΟΤΑ. Σύμφωνα με την Κομισιόν το δημόσιο πρέπει να απαλλαγεί από 60.000 υπαλλήλους μόνο μέσα στο 2011 και ταυτόχρονα οι ΔΕΚΟ θα πρέπει να αρχίσουν να δουλεύουν με κριτήρια ανώνυμης εταιρίας, δηλαδή να επαναπροσδιορίσουν τα τιμολόγιά τους και να κάνουν απολύσεις κατά το δοκούν.

Τα φορολογικά έσοδα βρέθηκαν 2 μονάδες κάτω από το στόχο, η περαίωση και τα υπόλοιπα έκτακτα μέτρα είχαν “μερική μόνο επιτυχία” και η μάχη κατά της φοροδιαφυγής ήταν ως εδώ αποτυχημένη. Ειδικά για την φοροδιαφυγή η Κομισιόν αποδίδει ευθύνες στο προσωπικό των εφοριών που “αδρανεί και ελέγχεται από εδραιωμένα συμφέροντα”.

Παρομοίως και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δε προχωρούν γιατί απαιτείται μεγαλύτερος πολιτικός συντονισμός - κοινώς “οι υπουργοί δε μιλάνε μεταξύ τους”, όπως ανέφερε κοινοτική πηγή - κυβερνητική αποφασιστικότητα και σαφώς κοινωνική συναίνεση. “Ο υπουργός οικονομικών θα πρέπει να αποκτήσεις μεγαλύτερο έλεγχο στις δαπάνες των υπουργείων ώστε να γίνουν αποδοτικότερες οι εκταμιεύσεις του ΕΣΠΑ” αναφέρει η έκθεση, ενώ όπως σημειώνουν πηγές της γενικής διεύθυνσης οι ελεγκτές του υπουργείου οικονομικών πήγαν μεν στα υπουργεία, αλλά δεν μπόρεσαν να κάνουν τη δουλειά τους.

Όσον αφορά τη συνεισφορά των αμυντικών δαπανών, αυτή θεωρείται κατώτερη του αποδεκτού και θα πρέπει να αναθεωρηθεί.

Αναθεώρηση όμως θα πρέπει να γίνει και στους τομείς των συντάξεων και της αγοράς εργασίας, καθώς οι παρεμβάσεις που έχουν ήδη γίνει είναι ανεπαρκείς.

Για τους παραπάνω λόγους το βάθος της ύφεσης του 3% για το 2011 και το ύψος της ανεργίας στο 14,75 θεωρούνται πολύ αισιόδοξες εκτιμήσεις και δημιουργούν ένα πολύ δυσάρεστο σκηνικό για τις δημοσιονομικές προοπτικές που σε συνδυασμό με τα οργανωμένα συμφέροντα και την αδράνεια του κρατικού μηχανισμού καθιστούν το πρόγραμμα ανέφικτο και το δημόσιο χρέος μεσοπρόθεσμα “μη βιώσιμο”.

Με αυτά τα οικονομικά δεδομένα η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να βγει στις αγορές ούτε το 2012 με το τέλος του προγράμματος, διότι πολύ απλά το δημόσιο χρέος της δεν θα είναι βιώσιμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: