Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Χάνουμε χρήματα από αδράνεια...


Την ώρα που στον αφρό της επικαιρότητας, βρίσκεται το ζήτημα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, το κράτος χάνει εκατομμύρια, αφήνοντας αναξιοποίητα τα κληροδοτήματα, η αξία των οποίων κατά προσέγγιση υπολογίζεται στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ...



Σύμφωνα με την εφημερίδα "Real News", oι αναποτελεσματικοί έλεγχοι του υπουργείου Οικονομικών και η καθυστέρηση στην εκκαθάριση των υποθέσεων, έχουν ως αποτέλεσμα τεράστια κονδύλια που διατίθενται για κοινωφελείς σκοπούς, να χάνονται ή να καταλήγουν σε λάθος τσέπες.

Ο "χορός" του χρήματος αποτυπώνεται στις εκθέσεις τόσο του γενικού επιθεωρητή όσο και του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, σύμφωνα με τις οποίες οι διαχειριστές των κληροδοτημάτων (11.000 περίπου σε όλη την Ελλάδα) καθυστερούν την εκτέλεση των διαθηκών.

Επίσης διαθέτουν τις περιουσίες των πολιτών για άλλους σκοπούς από αυτούς που προβλέπονται στις διαθήκες, δεν τηρούν βιβλία και παραβιάζουν συστηματικά την ελληνική νομοθεσία.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, χαρακτηριστικό παράδειγμα κακοδιαχείρισης αποτελεί το Άσυλο Ανιάτων, το οποίο όπως προέκυψε από τον έλεγχο του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών, φέρεται να έχει καταχραστεί, περίπου 6.000.000 ευρώ τα τελευταία χρόνια, χωρίς να έχει αποδώσει στο κράτος φόρους 1.500.000 ευρώ.

Παρόμοιες παρανομίες έχουν διαπιστωθεί και σε άλλα κληροδοτήματα ή κληρονομιές.

Πολλά ακίνητα στα αζήτητα

Περισσότερα από 500 είναι τα ακίνητα που βρίσκονται στο αζήτητο σύμφωνα με έλεγχο που πραγματοποίησε η διεύθυνση Εθνικών Κληροδοτημάτων του υπουργείου Οικονομικών ενώ με το νόμο του 2000, μέρος των αρμοδιοτήτων μεταβιβάστηκε στις κατά τόπους υπηρεσίες των περιφερειών.

Επιπρόσθετα σημειώνεται πως η διαδικασία για την αλλαγή-συμπλήρωση του νέου κώδικα έχει ξεκινήσει πριν από περίπου 9 χρόνια και ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί.

Τέλος σύμφωνα με τα συμπεράσματα του ΣΕΕΑΔΔ, οι σχολιάζουσες κληρονομιές στις οποίες ανέρχονται στις 3.000 πανελλαδικά από τις οποίες μόνο στο Ειρηνοδικείο Αθηνών το 2007 φυλάσσονταν κλειδιά 457 ακινήτων, 5 τραπεζικών λογαριασμών και μιας καντίνας!

Αλευράς: "Αναξιοποίητα τα εθνικά κληροδοτήματα"

Για εθνικό πλούτο ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ που μένει αναξιοποίητος εδώ και χρόνια έκανε λόγο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νάσος Αλευράς, επισημαίνοντας ότι υπάρχει πλημμελής συμμετοχή του κράτους στον έλεγχο και την εποπτεία των εθνικών κληροδοτημάτων.

Οι εθνικοί ευεργέτες μας άφησαν πλούτο αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ, τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μέλος της ειδικής μόνιμης επιτροπής θεσμών και διαφάνειας, μιλώντας στο ΣΚΑΪ και έκανε λόγο για φαινόμενα κακής διαχείρισης, σε μία εποχή μάλιστα που η ελληνική κυβέρνηση αναζητά έσοδα απεγνωσμένα.

"Το υπουργείο Οικονομικών ελέγχει τα κληροδοτήματα. Τα ΑΕΙ δίνουν υποτροφίες, και η έγκριση τους πρέπει να περάσει από το ΥΠΟΙΚ, χάνεται χρόνος δηλαδή για ελέγχους δευτερευουσών πράξεων χωρίς σημασία και εκεί που πρέπει να ασκηθεί έλεγχος δεν ασκείται", υπογράμμισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: