Φιλοκαθεστωτικοί και διαδηλωτές που ζητούν την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ συγκρουστήκαν σώμα με σώμα, με τους ανταποκριτές διεθνών μέσων να μεταδίδουν ότι υπάρχουν πολλοί τραυματίες και από τις δύο πλευρές
Πετροπόλεμος και μάχες σώμα με σώμα ξέσπασαν στην κεντρική πλατεία του Καΐρου, τη λεγόμενη Ταχρίρ, όπου πολίτες που συγκεντρώθηκαν για να διαδηλώσουν εναντίον του Χόσνι Μουμπάρακ, συγκρούστηκαν με οπαδούς του αιγύπτιου προέδρου. Πληροφορίες από το Al Jazeera κάνουν λόγο για 100 τουλάχιστον τραυματίες.
Στις 16.00 ο ανταποκριτής της ΝΕΤ, Πάνος Χαρίτος, μετέδωσε ότι στην πλατεία ακούστηκαν τουλάχιστον 15 πυροβολισμοί- όπως τόνισε κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για απόπειρα του στρατού να αποκλιμακώσει την ένταση και να διασπάσει τις δύο πλευρές.....
Οι αντικαθεστωτικοί διαδηλώνουν κατά του Μουμπάρακ για ένατη ημέρα, ενώ ομάδα υποστηρικτών του προέδρου πραγματοποίησε νωρίτερα συγκέντρωση στο κέντρο της πρωτεύουσας και κατόπιν κατευθύνθηκε στην πλατεία Ταχρίρ.
Εκεί συγκρούστηκαν με τους αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές, με το στρατό να έχει ρόλο θεατή, καθώς -όπως μεταδίδουν ξένοι ανταποκριτές που βρίσκονται επί τόπου- δεν μπορεί επί της ουσίας να κάνει τίποτα.
---«Προσοχή, παρακρατικές συμμορίες φονιάδων μπορούν να προκαλέσουν νέο λουτρό αίματος»---
Το ενδεχόμενο ενός νέου λουτρού αίματος στην Αϊγυπτο παραμένει εξαιρετικά πιθανό, προειδοποίησε προ ολίγου ο εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι. «Το καθεστώς χρησιμοποιεί τακτικές εκφοβισμού. Οι άνθρωποι που επιτέθηκαν σήμερα στους διαδηλωτές της πλατείας Ταχρίρι είναι συμμορίες φονιάδων. Ανησυχώ πάρα πολύ. Είναι ένα ακόμη σύμπτωμα, μία ακόμη ένδειξη, ότι το εγκληματικό καθεστώς χρησιμοποιεί εγκληματικές μεθόδους» δήλωσε ο πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενεργειας.
Το υπουργείο Εσωτερικών διέψευσε κατηγορηματικά τις φήμες ότι παρακρατικοί και άνδρες των μυστικών δυνάμεων της Αιγύπτου με πολιτικά συγκρότησαν τις ομάδες δήθεν «αγανακτισμένων πολιτών» οι οποίες εισέβαλαν νωρίς σήμερα το μεσημέρι στην πλατεία Ταχρίρ του Καίρου, ορισμένοι μάλιστα πάνω σε άλογα και καμήλες, και κακοποίησαν κάποιους από τους ειρηνικούς διαδηλωτές.
---Ο Μουμπάρακ δεν θα βάλει υποψηφιότητα στις εκλογές του Σεπτεμβρίου---
Παρελθόν θα αποτελεί από το Σεπτέμβριο ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μπουμπάρακ. Με ψεσινό διάγγελμά του ο επί 29 χρόνια ηγέτης της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι θα ολοκληρώσει τη θητεία του μέχρι το Σεπτέμβριο και δεν πρόκειται να θέσει ξανά υποψηφιότητα για πρόεδρος της χώρας.
Όπως ο ίδιος είπε, στο διάστημα μέχρι τον Σεπτέμβριο θα επιχειρήσει να αναθεωρήσει το Σύνταγμα και το σύστημα των εκλογών, τονίζοντας ότι είναι αποφασισμένος να διαπραγματευτεί ώστε το κοινοβούλιο της χώρας να αλλάξει τα άρθρα 76 και 77 της χώρας, με σκοπό τον εκδημοκρατισμό του συστήματος των εκλογών.
«Δεν σκόπευα έτσι και αλλιώς να βάλω υποψηφιότητα» είπε και πρόσθεσε ότι «οτιδήποτε και να συμβεί δεν θα φύγω από τη χώρα. Θα πεθάνω στη χώρα. Θα επαναφέρω την ειρήνη και θα αλλάξω όσα πράγματα ζητήθηκαν από το λαό μου και ιδιαίτερα από τη νεολαία, την οποία η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ως βασική προτεραιότητα. Τα γεγονότα μας αναγκάζουν να επιλέξουμε μεταξύ σταθερότητας και χάους» είπε και κατέληξε, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «η ιστορία θα κρίνει τον Χόσνι Μουμπάρακ. Όπως όλους».
---- Συγγνώμη ζητεί ο πρωθυπουργός από τη νεολαία, που δεν εισακούστηκε από την εξουσία νωρίτερα---
Ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου, Αχμεντ Σαφίκ, ζήτησε αργά χθες "συγγνώμη από τη νεολαία της Αιγύπτου", επειδή αυτή δεν εισακούστηκε από την εξουσία νωρίτερα.
"Λυπούμεθα και ζητούμε συγγνώμη για το ότι υπήρξαμε βραδείς, όμως τώρα θα ξεκινήσουμε", δήλωσε ο αιγύπτιος πρωθυπουργός (διορίστηκε μόλις προ ολίγων ημερών), που μιλούσε στο τηλεοπτικό δίκτυο "αλ Χαγιάτ". "Οποτεδήποτε, είμαι έτοιμος να συζητήσω με τους εκπρόσωπους της νεολαίας", τόνισε τέλος ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου.
---Διαδηλώσεις---
Κατά χιλιάδες συρρέουν στην πλατεία Ταχρίρ, στο κέντρο του Καΐρου, οι Αιγύπτιοι που διαδηλώνουν με σκοπό την πτώση του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ. Πρόκειται για τη συγκέντρωση που έχει αποκληθεί "Η πορεία του ενός εκατομμυρίου διαδηλωτών".
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλευρό των διαδηλωτών έχει ταχθεί ο στρατός, καθώς δεσμεύτηκε ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει βία κατά των πολιτών, σε μία πρωτοφανή απόσυρση στήριξης από την κυβέρνηση. Σε ανακοίνωση αναφέρεται: "Οι ένοπλες δυνάμεις αναγνωρίζοντας τα δικαιώματα των πολιτών, δεν χρησιμοποίησαν και δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουν βία κατά των πολιτών".
Σύμφωνα με πληροφορίες από ανταποκριτές που βρίσκονται επί τόπου, η προσέλευση του κόσμου υπερβαίνει σε αριθμούς κάθε προηγούμενη κινητοποίηση. Στη διαδήλωση έχει απαγορευτεί από τους οργανωτές η παρουσία της Αστυνομίας, καθώς και εκπροσώπων των αρχών.
Πληροφορίες που μετέδωσε η ΝΕΤ, αναφέρουν ότι η αιγυπτιακή τηλεόραση μετέδωσε ότι μόλις 2.000 άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί. Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Δευτέρας, εκατοντάδες πολίτες διανυκτέρευσαν διαμαρτυρόμενοι στην πλατεία Ταχρίρ, παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας.
---Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι παρουσίασε σενάρια για την "μετά-Μουμπάρακ" εποχή σε δυτικούς διπλωμάτες, σύμφωνα με αιγυπτιακή πολιτική πηγή---
Ο αιγύπτιος αντιφρονών Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι παρουσίασε σενάρια για την "μετά-Μουμπάρακ" εποχή σε δυτικούς διπλωμάτες, έγινε σήμερα γνωστό από αιγυπτιακή πολιτική πηγή.
Οι συζητήσεις προς την κατεύθυνση αυτή έγιναν τηλεφωνικά με την πρέσβειρα των ΗΠΑ και τον πρεσβευτή της Βρετανίας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η πηγή αυτή, υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Η Ουάσινγκτον επιβεβαίωσε ότι η πρεσβευτής της, Μάργκαρετ Σκόμπι, είχε συνομιλίες με τον αντιφρονούντα ο οποίος υποστηρίζει τις μαζικές διαδηλώσεις κατά του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ που λαμβάνουν χώρα από τις 25 Ιανουαρίου.
Ο Ελ Μπαραντέι προτείνει να ανατεθεί στον αντιπρόεδρο Όμαρ Σουλεϊμάν, ο οποίος διορίστηκε το Σάββατο, η ευθύνη για μια μεταβατική Προεδρία. Η μεταβατική αυτή περίοδος θα επιτρέψει τη διάλυση των δύο σωμάτων του Κοινοβουλίου και την αναθεώρηση του Συντάγματος ενόψει των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών.
Σε ένα άλλο σενάριο, ο Ελ Μπαραντέι προτείνει να σχηματιστεί ένα προεδρικό συμβούλιο που θα αποτελείται από τρεις προσωπικότητες, έναν στρατιωτικό και δύο πολίτες, που θα διαχειριστούν τη μετάβαση μόλις αποχωρήσει ο Μουμπάρακ.
Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011
Σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ πολιτών στο Κάιρο
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου