Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Τράπεζα της Ελλάδος: Προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ


Περαιτέρω συρρίκνωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος κατά 3%, ενώ δεν αποκλείει η μείωση να είναι τελικά ελαφρώς μεγαλύτερη.

Αυτό προβλέπει η έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική που παρέδωσε ο διοικητής της Τράπεζας Γιώργος Προβόπουλος, στον πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο...



Σύμφωνα με πληροφορίες η Έκθεση εξετάζει την πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής και της προόδου των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Η διοίκηση της ΤτΕ εκτιμά ότι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία αφορά στο «στοίχημα της ανταγωνιστικότητας» από το οποίο θα κριθεί και η ανάκαμψη της οικονομίας.

Στο μέτωπο της δημοσιονομικής προσαρμογής, η ΤτΕ συστήνει να συνεχιστεί η προσπάθεια δίνοντας μεγαλύτερη όμως έμφαση στο σκέλος των δαπανών.

Η Έκθεση θα υπογραμμίζει την ανάγκη να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των δημόσιων δαπανών και να καταργηθούν οι φορείς του Δημοσίου των οποίων η λειτουργία δεν κρίνεται αναγκαία. Ταυτόχρονα επισημαίνεται η ανάγκη να προχωρήσει η αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ και ο έλεγχο των οικονομικών τους στοιχείων.

Παράλληλα, η ΤτΕ θα καλέσει την Κυβέρνηση να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στο σκέλος της ανάπτυξης επισπεύδοντας τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Η ΤτΕ εκτιμά ότι μόνο με την αύξηση του ΑΕΠ η χώρα μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα του Δημοσίου Χρέους. Επιπλέον θα προτείνεται η υλοποίηση του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων που είχε ανακοινώσει η Κυβέρνηση αλλά και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Για τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα η ΤτΕ εκτιμά ότι η κεφαλαιακή του επάρκεια βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Επιπροσθέτως με τις κινήσεις αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου στις οποίες προχώρησαν αρκετές τράπεζες, η κεφαλαιακή του θωράκιση βελτιώθηκε.

Υπογραμμίζεται ότι σε γενικές γραμμές η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών είναι ικανοποιητική και σε αντίθεση με ότι συνέβη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες το ελληνικό πιστωτικό σύστημα δέχθηκε τις αρνητικές συνέπειες από την κρίση του Χρέους.

Ωστόσο η ΤτΕ εκτιμά ότι πιστωτική επέκταση θα διαμορφωθεί και φέτος σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: