Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

BBC: Καμπανάκι στο Ολυμπιακό Λονδίνο για αποφυγή της ελληνικής "παγίδας"


Εικόνες από τις εγκαταλειμμένες εγκαταστάσεις, που φτιάχτηκαν με αφορμή του Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, προέβαλε το βρετανικό πρακτορείο BBC, “συμβουλεύοντας” τη Βρετανία να αποφύγει το ελληνικό παράδειγμα, όσον αφορά στον οικονομικό σχεδιασμό της κορυφαίας αθλητικής διοργάνωσης, το 2012...



“Στην Αρχαία Ελλάδα, η Κασσάνδρα προέβλεψε την πτώση της Τροίας, όμως την αγνόησαν. Στη σύγχρονη Ελλάδα, έχει σημάνει νέος συναγερμός, τον οποίο δε θα πρέπει να παραβλέψει το Λονδίνο”, αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του απεσταλμένου του BBC στην Αθήνα,Tim Franks, το Λονδίνο, ενόψει του σχεδιασμού των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012, θα πρέπει να προσέξει, ώστε να μην ακολουθήσει το ελληνικό οικονομικό και οργανωτικό πλάνο, καθώς κανείς δεν ξέρει στην πραγματικότητα, πόσο κόστισαν ακριβώς οι Αγώνες της Αθήνας.

“Ίσως χωρίς προηγούμενο” είναι κατά τον ίδιο οι δαπάνες των Ελλήνων, ενώ κάνει αναφορά στο “αφημένο στην τύχη του” και κυριολεκτικά αλυσοδεμένο... Ολυμπιακό συγκρότημα του Ελληνικού.

Τα επίσημα στοιχεία αναφέρουν ότι το συνολικό κόστος των ελληνικών Αγώνων ανήλθε στα 9,6 δισ. ευρώ, όμως ο δημοσιογράφος Σωτήρης Τριανταφύλλου, που μίλησε με τον απεσταλμένο του βρετανικού πρακτορείου, χαρακτήρισε το πραγματικό ποσό “μυστήριο”.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως “ο άνθρωπος, που καλείται να ''συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα'' είναι ο Γιώργος Παναγιώτου, πρόεδρος της εταιρείας Ολυμπιακά Ακίνητα, ο οποίος παραδέχεται, ότι τελικά δεν χρειάζονταν μόνιμα γήπεδα σόφτμπολ, χόκεϊ ή μπέιζμπολ στην Αθήνα.

Στο σημείο αυτό, το BBC αντιπαραθέτει την απόφαση της Οργανωτικής Επιτροπής των Αγώνων του Λονδίνου για την κατασκευή ενός προσωρινού γηπέδου μπάσκετ, αντί της αρχικής πρότασης για ένα μεγάλο μόνιμο γήπεδο.

Ακόμη, όσον αφορά την αξιοποίηση του κεντρικού Ολυμπιακού Σταδίου και στις δύο πόλεις, αναφέρει, πως στην Αγγλία υπάρχει διχογνωμία για το αν η χρήση του γηπέδου πρέπει να είναι αποκλειστικά ποδοσφαιρική ή να επιτρέπει και διοργανώσεις κλασικού αθλητισμού.

Στην Ελλάδα, σημειώνεται, ότι τόσο ο Παναθηναϊκός όσο και η ΑΕΚ, που χρησιμοποιούν και στην ουσία καλύπτουν τα έξοδα του Ολυμπιακού Σταδίου, θέλουν να μετακομίσουν στο δικό τους γήπεδο το συντομότερο δυνατό, αναφέροντας πως το κόστος συντήρησης του Ολυμπιακού Σταδίου φτάνει τα 35 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, που σημαίνει ότι το κράτος πρέπει να πληρώνει για τα έξοδα, που δεν καλύπτονται από τα ενοίκια και τα εισιτήρια των δύο ομάδων.

“Τα καλά νέα για το Λονδίνο, είναι ότι μάλλον δε θα επαναλάβει τη σωρεία των ελληνικών λαθών. Ήδη, η οργάνωση των Αγώνων πηγαίνει πολύ καλύτερα, ενώ η οικονομία της χώρας δε δείχνει να είναι σε τόσο κακή κατάσταση. Ωστόσο, ο κίνδυνος πάντα ελοχεύει και έχοντας ως ζωντανό παράδειγμα την Αθήνα, δεν είναι δύσκολο να δει κανείς, πως αν παγιδευτείς, πολύ δύσκολα θα αναδυθείς”, καταλήγει το ρεπορτάζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: