Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Κοινό σύστημα ασύλου στην ΕΕ μέχρι το 2012


Τη δημιουργία ενός κοινού συστήματος ασύλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2012, προωθεί η Επίτροπος, αρμόδια για θέματα εσωτερικών υποθέσεων Σεσίλια Μάλμστρομ, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του κοινοτικού δελτίου «European Voice».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Σουηδέζα Επίτροπος χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις υφιστάμενες διαφορές στα εθνικά συστήματα χωρών που μοιράζονται τις ίδιες αξίες,...



προσθέτοντας πως είναι απαράδεκτο ένας μετανάστης να έχει 75% πιθανότητες να γίνει δεκτή η αίτησή του για άσυλο σε μια χώρα και 1% σε άλλη.

Κατά το δημοσίευμα, ένα από τα κύρια εμπόδια για τη δημιουργία ενός κοινού συστήματος ασύλου, αποτελεί η πρόταση της Επιτροπής για την προσωρινή αναστολή των επαναπροωθήσεων των αιτούντων άσυλο, στο κράτος μέλος από το οποίο εισήλθαν στην Ε.Ε..

Σημειώνεται, επίσης, ότι μετά την πρόσφατη απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπέρ ενός Αφγανού υπηκόου, ορισμένα κράτη μέλη αναγκάστηκαν να αναλογιστούν την σκοπιμότητα της μέχρι πρότινος απαραβίαστης αρχής της επαναπροώθησης των αιτούντων άσυλο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κ. Μάλμστρομ σημείωσε ότι πριν από την απόφαση του δικαστηρίου μόνον η Ελλάδα και η Μάλτα υποστήριζαν την ρήτρα αναβολής, ενώ τώρα το ενδιαφέρον έχει αναπτερωθεί.

«Η εν λόγω ρήτρα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα», πρόσθεσε η Επίτροπος, τονίζοντας ότι αν η κατάσταση στη Μέση Ανατολή εκτροχιαστεί, κάποια κράτη μέλη και όχι μόνο η Ελλάδα, θα δεχτούν τεράστιες πιέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: