Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Προβλέψεις για περισσότερα λουκέτα στις επιχειρήσεις το 2011


Περισσότερα λουκέτα σε επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας «βλέπει» για το πρώτο τρίμηνο του 2011 ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), Δημήτρης Μπακατσέλος, ο οποίος τάχθηκε υπέρ μιας «οριζόντιας, ομοιόμορφης και ελεγχόμενης συμπίεσης του εργασιακού κόστους», με ταυτόχρονη μείωση τιμών στην αγορά, ώστε οι εργαζόμενοι να αντέξουν τις πιέσεις...



Ο ίδιος ζήτησε μεγαλύτερη ευκινησία και ταχύτητα στην υπογραφή ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων, όταν πρόκειται για επιχειρήσεις, στις οποίες όντως υπάρχει διαπιστωμένα ανάγκη για κάτι τέτοιο και όπου η μείωση των μισθών θα μπορούσε να αποτρέψει λουκέτα και απολύσεις. Εξέφρασε δε, την πεποίθηση ότι οι εργαζόμενοι είναι πλέον έτοιμοι για μια λογική συμπίεση του εργασιακού κόστους, λαμβάνοντας υπόψη τις καταστάσεις.

Στη διάρκεια σημερινής εκδήλωσης για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του ΕΒΕΘ, ο κ.Μπακατσέλος επεσήμανε ακόμη ότι ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις αναζητούν καταφύγιο στο άρθρο 99 του νέου πτωχευτικού κώδικα, ενώ επικαλέστηκε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία κάθε εταιρία, που ακολουθεί αυτή την οδό, παίρνει μαζί της στην «κατηφόρα» άλλες τέσσερις.

Τριετής συμφωνία με το ΜΙΤ για τη Θεσσαλονίκη

Ο κ. Μπακατσέλος γνωστοποίησε ακόμη ότι το επιμελητήριο πρόκειται μέσα στις επόμενες εβδομάδες να υπογράψει τριετή συμφωνία με το εργαστήριο Senseable Lab του περίφημου Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ).

Στόχος της συμφωνίας είναι ερευνητές και σπουδαστές του MIT να επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη δύο-τρεις φορές ετησίως και να πραγματοποιούν μετρήσεις και έρευνες, προκειμένου να χαράξουν μια στρατηγική για ένα βασικό θέμα που αφορά την πόλη.

«Το θέμα πάνω στο οποίο θα αναπτυχθεί η συμφωνία, είτε αυτό αφορά το λιμάνι είτε τη διαχείριση απορριμμάτων είτε οποιοδήποτε άλλο σημαντικό θέμα της πόλης θα επιλεγεί σε συνεργασία με τον δήμο», σημείωσε.

Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι το ΕΒΕΘ προτίθεται να επαναλάβει -πιθανότατα τον Μάιο- τη διοργάνωση του Φεστιβάλ Καινοτομίας, σε συνεργασία με τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Σε σχέση με τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, ο κ.Μπακατσέλος επεσήμανε ότι αν και πολλές αποφάσεις λαμβάνονται «στο πόδι» και δεν υπάρχει επαρκής σύνδεση της κυβέρνησης με την αγορά και τα επιμελητήρια (κάτι που, όπως είπε, φάνηκε πρόσφατα με την υπόθεση της λίστας των μη συνεργάσιμων χωρών), ωστόσο «έχουν ψηφιστεί νομοσχέδια, που πέρυσι δεν πιστεύαμε ότι θα μπορούσαν να ψηφιστούν», με θετικές συνέπειες.

Το θέμα είναι, πρόσθεσε, πώς αυτά θα γίνουν πράξη, καθώς υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα στην ψήφιση και την εφαρμογή. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το «πίσω μπρος» σε υποθέσεις όπως η ύπαρξη αυτοφώρου για τη μη καταβολή του ΦΠΑ δημιουργεί αναστάτωση και αναταραχή στις επιχειρήσεις.

«Ανάπτυξη με λόγια δεν γίνεται, χρειάζονται συγκεκριμένες πράξεις», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι, αν και οι τράπεζες αντιμετωπίζουν πράγματι πρόβλημα ρευστότητας, ωστόσο πρέπει να δοθεί οξυγόνο στις επιχειρήσεις.

Ζήτησε συνεργασία των υπουργείων Ανάπτυξης και Οικονομικών, των εφοριών και της τοπικής αυτοδιοίκησης για την πάταξη του παραεμπορίου πριν τα είδη φτάσουν στα σημεία πώλησης, «ήδη από τις παράνομες αποθήκες».

Εξέφρασε εκ νέου την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο αναβολής των επιμελητηριακών εκλογών, «σε μια περίοδο που τα επιμελητήρια θέλουν να παράγουν έργο». Γνωστοποίησε, τέλος, ότι για την επόμενη εβδομάδα κανονίστηκε συνάντηση της διοίκησης του ΕΒΕΘ με το Συμβούλιο Προέδρων Εβραίων των ΗΠΑ, ώστε να ενημερωθούν, μεταξύ άλλων- για τις επιχειρηματικές ευκαιρίες στην πόλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: