Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Γ.Παπακωνσταντίνου: "Συζητείται η επιμήκυνση και πέραν των 11 ετών"


ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΤΑ 100...

"Στηρίζουμε τη δυνατότητα επαναγοράς χρέους" σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου απαντώντας σε ερώτηση για τη δυνατότητα του υπό διαμόρφωση ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης να παρεμβαίνει στην πρωτογενή και δευτερογενή αγορά τίτλων και να αγοράζει ομόλογα από τις χώρες οι οποίες έχουν πρόβλημα...



Στη συνέντευξη που παραχώρησε την Τρίτη , αμέσως μετά τα συμβούλια Eurogroup και Ecofin στις Βρυξέλλες, ο υπουργός είπε ότι υπήρξε μια πρώτη απόφαση για το θέμα του ευρωπαϊκού μηχανισμού (προβλέπεται να ενεργοποιηθεί μετά το 2013) αλλά πρόσθεσε ότι μένει «πολλή δουλειά» μέχρι τη Σύνοδο του Μαρτίου για να συμφωνηθεί ένα συνολικό πακέτο.

Ερωτηθείς για την επιμήκυνση της αποπληρωμής των ελληνικών δανείων στα πρότυπα της Ιρλανδίας (δηλαδή από τα 5 στα 11 χρόνια) ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «έχουν πέσει στο τραπέζι και άλλες ιδέες» και διευκρίνισε: «Δεν μπορώ να πω, αυτή τη στιγμή, ότι αυτές οι ιδέες, για ακόμη μεγαλύτερη επιμήκυνση, συγκεντρώνουν, αν θέλετε, μια πλειοψηφία. Υπάρχουν και άλλες ιδέες πάνω στο τραπέζι για μεγαλύτερη περίοδο» είπε υπονοώντας σαφώς ότι συζητείται επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων και πέραν των 11 ετών και ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μεταξύ των εταίρων μας στην ΕΕ.

«Λάθος επικοινωνιακό μοντέλο»

«Είναι προφανές ότι το επικοινωνιακό μοντέλο, το οποίο χρησιμοποιήθηκε, μέχρι τώρα, δεν μπορεί να συνεχιστεί» σχολίασε αναφερόμενος στο ζήτημα που προέκυψε με τις δηλώσεις των εκπροσώπων της τρόικας και ξεκαθάρισε: «Τις αποφάσεις τις ανακοινώνει η ελληνική κυβέρνηση και είναι αποφάσεις που αφορούν στην ελληνική κυβέρνηση. Το περιεχόμενο αυτών των αποφάσεων δεν το καθορίζει κανένας άλλος, εκτός από την ελληνική κυβέρνηση».

Για το επίμαχο ζήτημα του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ για την περίοδο 2011-2015 ο υπουργός ανέφερε ότι ο στόχος αυτός υπερβαίνει τα χρονικά όρια του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής και συνεπώς αφορά στην πολιτική των επόμενων ετών. «Bούλησή μας να φύγουμε από μια λογική ότι οι προσαρμογές γίνονται μέσα από μειώσεις μισθών και συντάξεων, αυξήσεις φόρων, και να πάμε σε μία λογική που λέει ότι, μεσοπρόθεσμα, η χώρα χρειάζεται βαθιές τομές, διαρθρωτικές αλλαγές και τολμηρές αποφάσεις, για να ελέγξουμε το μεγαλύτερο πρόβλημά της, που είναι το ύψος του δημοσίου χρέους» σημείωσε και πρόσθεσε: «Δεν μιλάμε για πώληση δημόσιας γης. Ουδείς πουλάει τους αιγιαλούς μας, τα βουνά και τις ραχούλες».

«Περιορίζεται το βάθος της ύφεσης»

O υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι η ύφεση το 2010 ήταν μεγαλύτερη από ότι είχε προβλεφθεί ωστόσο πρόσθεσε ότι κάθε τρίμηνο περιορίζεται το βάθος της. «Το πρώτο τρίμηνο του 2010, το ΑΕΠ μειώθηκε 1,9%, το δεύτερο τρίμηνο μειώθηκε 1,8%, το τρίτο τρίμηνο μειώθηκε 1,7% και το τέταρτο τρίμηνο μειώθηκε 1,4%. Εχουμε, δηλαδή, μία σταδιακή βελτίωση της κατάστασης, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία που έχουμε από τις εξαγωγές, που δείχνουν αύξηση πάνω από 8% για το περασμένο έτος και μία εκρηκτική, θα έλεγα, αύξηση κατά τους τρεις τελευταίους μήνες του 2010» σημείωσε.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε επίσης ότι στο συμβούλιο Eurogroup έγινε εκτενής συζήτηση για το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο, που προβλέπει ότι η χώρα μας πρέπει να μειώσει το έλλειμμά της από τα 17 δισ. ευρώ, που θα είναι στο τέλος του 2011, στα 6 δισ. ευρώ, στο τέλος του 2014. Παράλληλα εξέφρασε την απογοήτευση του για την αρνητική απάντηση της ΝΔ στην πρόσκληση για διάλογο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: